TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 3: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=226)
-   -   Pytania i odpowiedzi (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=59032)

Aartz 02.07.2013 09:23

Odp: Pytania i odpowiedzi

Witajcie! Mam może nie nie wielki, ale mocno irytujący problem. Zainstalowałam RW z myślą o stworzeniu nurka, co z tego jednak, skoro moi simowie nie mają możliwości nurkowania z rurką? Znaczy się - taka opcja jest do wyboru, ładne pięknie, tylko że kiedy już sim wejdzie do wody (czy to basen, czy ocean) i dopłynie do miejsca, w którym ma zacząć nurkowanie gra dostaje świra i sim z wody natychmiast znów znajduje się na brzegu. Mało tego - na basenie publicznym gdy mój sim miał zacząć nurkować wywaliło z wody wszystkich obecnych w niej simów :/ Nie wiem już co mam robić. Z początku myślałam że to może kwestia posiadanych przeze mnie modów, w związku z czym wyłączyłam grę, usunęłam mody i odpaliłam grę ponownie, jednak bez skutku. Proszę, pomóżcie. :(

PS: nie, nie mam też żadnych ściąganych z internetu dodatków.

Vanitas 02.07.2013 11:43

Aartz - dzieje się tak ze wszystkimi simami? I na każdym zapisie? (bo moją simkę np tak samo wywala, ale drugi sim nurkuje bez problemu).

Aartz 02.07.2013 11:58

Tak, wszystkie simy są 'zainfekowane'. W ogóle jak tak sobie siedzę i gram to dochodzę do wniosku, że chyba nie potrafię poprawnie odinstalować modów bo one nadal pozostają w grze. Szukałam w otchłani internetu jak zrobić to prawidłowo, ale chyba nie potrafię dobrze szukać, bo nic nie mogę znaleźć.

Searle 03.07.2013 08:46

Odp: Rośliny nie rodzą owoców!

Posiadasz jakieś dodatki lub mody do gry? Jeśli tak to sprawdź, jak gra będzie zachowywać się bez nich.

Aartz 03.07.2013 16:09

Tak, posiadałam cztery mody: nomosaic, nointro, szybsze zdobywanie umiejętności + ukryte i noglitter czy jakoś tak. Jako głównego winowajcę podejrzewam mod na umiejętności, tylko teraz jest problem - weszłam w folder Mods i usunęłam wszystkie jak leci ale one nadal pozostają w grze. Nie wiem jak usunąć je raz a dobrze. Znaczy tak - intro wróciło, cenzura i gwiazdki przy stawianiu ścian także, ale ukryte skille nadal pozostają odkryte a simowie uczą się bardzo szybko... Czuję ze jeśli uda mi się to odplątać gra wróci do normy. Bardzo nie chciałabym się bawić w reinstalację całej gry. A, no i nie mam żadnych dodatków (skinów, mebli itd.) pościąganych z internetu. Jedyne co miałam to te właśnie 4 mody.

PS: myślałam, że to do mnie :> Tak czy siak - nadal potrzebuję pomocy i czekam na rady od ludzi, którzy ogarniają temat. :))

Mamełe 03.07.2013 16:33

Cytat:

Napisał Aartz (Post 1728340)
Tak, posiadałam cztery mody: nomosaic, nointro, szybsze zdobywanie umiejętności + ukryte i noglitter czy jakoś tak. Jako głównego winowajcę podejrzewam mod na umiejętności, tylko teraz jest problem - weszłam w folder Mods i usunęłam wszystkie jak leci ale one nadal pozostają w grze. Nie wiem jak usunąć je raz a dobrze. Znaczy tak - intro wróciło, cenzura i gwiazdki przy stawianiu ścian także, ale ukryte skille nadal pozostają odkryte a simowie uczą się bardzo szybko... Czuję ze jeśli uda mi się to odplątać gra wróci do normy. Bardzo nie chciałabym się bawić w reinstalację całej gry. A, no i nie mam żadnych dodatków (skinów, mebli itd.) pościąganych z internetu. Jedyne co miałam to te właśnie 4 mody.

PS: myślałam, że to do mnie :> Tak czy siak - nadal potrzebuję pomocy i czekam na rady od ludzi, którzy ogarniają temat. :))

A próbowałaś przenieść cały folder The sims 3 z electronics arts w moje dokumenty w inne miejsce?

Searle 03.07.2013 21:43

Odp: Rośliny nie rodzą owoców!

Cytat:

Napisał Searle (Post 1728229)
Posiadasz jakieś dodatki lub mody do gry? Jeśli tak to sprawdź, jak gra będzie zachowywać się bez nich.

Mój post odnosił się do innego tematu o roślinkach, ale widzę, że gdzieś zniknął
:|

Skoro twierdzisz, że mody nadal są w grze, to może przydałoby się skasować cache gry?

Aartz 03.07.2013 22:32

Czytałam trochę na temat tego, które cache można bezpiecznie usuwać i zastosowałam się do instrukcji, tj. usunęłam simCompositorCache, scriptCache, compositorCache, CASPartCache ale nie pomogło i mod na skille jak był tak jest, to samo z problemem. Coś czuję, że jedyną opcją będzie reinstalacja gry. No nic, spróbuję jeszcze później zacząć nową rozgrywkę w Isla Paradiso. Może wtedy coś zaskoczy... W akcie desperacji przetestowałam nawet inne rodzinki z tego otoczenia, ale z tym samym efektem.

Searle 04.07.2013 09:09

Ja jeszcze pod wieczór wejdę do siebie do gry, bo pamiętam, że jak moja bratanica testowała tę grę u mnie to też podczas nurkowania z rurką resetowało sima. Sprawdzę czy to dalej jest, ale na innym zapisie. Możliwe, że to wina dodatku - tzn. trzeba będzie czekać na aktualizację.

EDIT 1: Przepraszam, ale dziś już nie dam rady. Jutro się odezwę.

EDIT 2: No cóż - u mnie nawet tej opcji Nurkowania z rurką nie ma, ale może to dlatego, że moje simy są w Isla Paradiso na wakacjach dzięki Travelerowi. Zbadam tę sprawę i dam znać.

Aartz 05.07.2013 18:36

Dzięki wielkie Searle :) Będę czekać!

OK, zasadniczo udało mi się ustalić dwie konkretne rzeczy - to, że simów resetuje przy nurkowaniu z rurką NIE jest kwestią jakiegokolwiek modu, oraz: reset następuje również przy próbie przejścia Ścieżką Ognia. Co do pierwszego wniosku - dzisiaj przeprowadziłam generalne czyszczenie (czyli odinstalowałam całą grę, wyczyściłam wszystkie rejestry i zainstalowałam ją ponownie). Następnie odpaliłam najpierw bez aktualizacji do wersji 1.55 żeby wykluczyć możliwość ew. buga którego aktualka mogłaby wnieść, a następnie po aktualizacji - za każdym razem osiągnęłam taki sam efekt, tj. sima resetowało przy obu czynnościach. Jakby tego było mało próbowałam obejść dzisiaj nurkowanie z rurką i postanowiłam odnaleźć w Isla Paradiso jakąś syrenę. Co odkryłam? NIE mam żadnej syreny w otoczeniu ani nigdzie - naprawdę, przeprowadziłam ogromne śledztwo, starałam się mocno i w końcu odgrzebałam niejaką Mię Adul (jakoś tak) która pierwotnie w grze jest syreną. U mnie jednak nią nie była, zatem postanowiłam przemienić innego sima własnoręcznie za pomocą tych glonów z nagród szczęścia życiowego. Owszem, animacja przemiany była, ale w połowie została przerwana, sim się zresetował a punkty SŻ poszły w niebyt. I teraz następuje moje pytanie - czy możliwe jest, żebym po prostu miała jakąś wadliwą wersję gry? Może zwyczajnie kupiłam wybrakowany produkt i powinnam się z tym zwrócić do polskiego pododdziału EA? Pytam i ciągle się powtarzam, bo to jednak strasznie frustrujące wydać kasę na coś, na co długo się czekało a w efekcie dostało się jedno wielkie rozczarowanie...

Przepraszam za spamowanie wpisami, ale nie mam już opcji edycji ostatniego posta. Chciałam tylko powiedzieć, że sprawdziłam grę na innym PC i tam wszystko działa... zatem to wina mojego komputera. Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?

Opcja edytuj powinna być pod Twoim postem

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:46.