TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   Opowiadamy jak sobie gramy (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=578)
-   -   Coś z niczego (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=64027)

easey 25.10.2012 20:30

Odp: Opowiadam jak gram by robaczek ;)

Cytat:

Napisał Robaczek :) (Post 1594168)
Pokarz łapkę.

Nie chce mi się bawić w poprawianie tych wszystkich przecinków, błędów itd, no ale pokaRZ!? No proszę cię, Robaczku :P
Tak jak napisał Juhas, jest coraz gorzej. Popracuj nad błędami.

Alcioo :33 25.10.2012 20:51

Mowiłem ;( To nie moja wina :( Jednak najnowszy "World" nie jest jeszcze na mnie gotowy, napisałem, że odcinek nie jest doskonały, że są błędy, ale po prostu to już wynika z barku czasu i z niedoskonałości programu "Mincrosoft World"...

Juhas 25.10.2012 21:42

Robaczku, z całym szacunkiem, ale robisz z nas głupców.
Sam każdy odcinek piszę w Wordzie i nigdy nie zdarzyło mi się żeby przez jego "niedoskonałość" był on błędny. Jeśli znasz język, zasady pisowni itp. to uwierz mi że błędów mieć nie będziesz. A jeśli nie słuchasz naszych porad, to poprostu je popełniasz i tyle.

Myrtek 25.10.2012 21:44

Po pierwsze: Microsoft WORD, czyli 'słowo'. to "L" zmienia znaczenie i wychodzi wyraz "świat".
Po drugie: Ja piszę wszystkie odcinki w Wordzie. Powiedz mi, czy mam choć pół błędu?
Nie wiń programu, który jest bardzo dobry, tylko swoje możliwości.

Zgadzam się z Juhasem w stu procentach <3
Dwa czy tam trzy odcinki dało się wytrzymać, ale znów traktujesz nasze rady bezpardonowo i masz nas głęboko gdzieś. Wiesz po co tu wchodzę? Mam nieskrytą nadzieję, że poprawisz się, ale niestety to nieprawda.
Przepraszam, ale głupota tego ojsg jest po prostu śmieszna. Fabuła BARDZO infantylna, błędy wypalają oczy. Jedyne, co mi się podoba, to niektóre zdjęcia czy dodatki jak meble, wzory etc.
Może faktycznie się starasz, a człowiek uczy się na błędach, ale Ty...
Wiem, że by nauczyć się dobrze pisać trzeba mieć albo wrodzony talent albo tworzyć wiele wiele tekstów, ale...jak to ładnie powiedzieć...niektórzy nie powinni tykać się klawiatury.

OK, sama ocena i korekta:
Jesteś chłopakiem a zachowujesz się jak baba - nie potrafisz się zdecydować, więc ciągle zmieniasz zdanie. Zaczynasz w czasie teraźniejszym, potem zmieniasz na przeszły, potem nagle dwa zdanie znów w ter. Czasem zmiana czasu jest konieczna, by np. dać cytat bohatera, zrobić retrospekcję.
Jak również napisała Laselight - nowy dom, nowe rzeczy i ZONK - duszek.
Gdybym miała wypisać wszystkie przecinki, literówki czy Bóg wie co jeszcze, skończyłabym dopiero za pół godziny.
najważniejsze:
Pokarz
Z kąt - wtf?!
przed 'oraz' nie stawia się przecinka
przymiotniki z przedrostkiem 'nie' pisze się razem.

Podsumowując: klapa. Najgorsze ojsg.

nmin 25.10.2012 22:09

Chłopie, jak Ty chaotycznie piszesz. Zwroty akcji, zawirowania, ledwo nadążam, a zapewniam, że na co dzień nie mam problemu z rozumieniem tekstu pisanego. Wiem, że w moim OJSG akcja wlecze się w żółwim tempie i po dziewięciu odcinkach ledwo drgnęła, ale u Ciebie przesada w drugą stronę też nie jest dobra. Czytasz swój tekst po kilka razy przed dodaniem odcinka? Zawsze tak robię - najpierw piszę, a później ze dwa razy czytam w myślach, żeby wyłapać źle skonstruowane zdania czy powtórzenia. Program nie ma tu nic do rzeczy, ja piszę bezpośrednio w przeglądarce i błędów nie robię. Jeśli nie masz czasu, to dziel pracę na dwa dni. Napisz do połowy czy 2/3, zapisz plik, następnego dnia dodaj końcówkę, przeczytaj jeszcze raz, co napisałeś, i dopiero wrzucaj na forum. To nie zadanie domowe, żeby odrabiać je na konkretny termin, lepiej dać nam poczekać, ale pokazać coś, co inni przeczytają bez grymasu na twarzy.

Alcioo :33 26.10.2012 20:50

Ludzie... Nie wierzycie mi?> Nawet film mogę nagrać jak ten program zmienia wersję słów...

Ta historia z Pokarz* lub Z Kąd* ok spq, widać dla każdego to moja wina... Ja mam swoją wersję wydarzeń, i tak jak już powiedziałem "mogę nagrać filmik"...
Brak słów, brak słów.
Na człowieka można najechać? Ok spq mam 13 lat i co? Z polskiego miałem piątki. Każde świadectwo z paskiem. Ale na OJSG mam błędy i co z tego? Wg mnie pisze tak w miarę, ale znam osoby w moim wieku na tym forum co mają po 98% dobrych komentarzy, mam dobre zdjęcia. osobiście poza szkołą mam swój własny język bez podkreślania litery "ę,ą,ó" w słowie, nie piszę przecinków, Rzeczowniki piszę często z dużej litery... Ale po prostu tak mam i tyle. Ja to robię po prostu dla siebie, oczywiście i dla was. Ale widać, że nikt nie podkreślił, że odcinki są pisane na szybko. Można powiedzieć, że między dzwonkami. Wiem rozumiem, że moje OJSG nie jest doskonałe w pisaniu. Ale to jest OJSG. Ja nie piszę wypracowania na 6 w szkole tylko opowiadam jak sobie gram. Rozumiem, że podczas tego jak opowiadam muszą być też jakieś zasady, ale nikt mi nie napisał żadnych plusów, tylko same minusy. Dobrze może nie ma żadnych plusów, ale to tylko w was. Ja ma mało czasu na to forum, ale jeżeli już go znajdę to napisze ten odcinek. Szczerz? Nie wiem ile osób miało tak dużo złych opinii jak Ja. Również nie widziałem osoby, która mogła by napisać taki komentarz wiedząc o tym, że straci swoje osoby, które ją czytają. Moja historia też nie jest najwyższych lotów, doskonale to wiem, ale tak jak już powiedziałem: " Simsy to wciągająca gra, a Ja nie mam na tyle czasu". Ok jak po tej wypowiedzi stracę osoby, które mnie czytały to już trudno. Powiedziałem co miałem powiedzieć i Dziękuję.

Myrtek 26.10.2012 21:34

Word ma to do siebie, że nie poprawia automatycznie, tylko podkreśla błędy, więc nie oszukasz osoby, która pracuje z owym programem od kilku lat ;). (chyba, że szperałeś w ustawieniach, ale to już Twój problem)
Szkoda, że nadal nie rozumiesz.
My nie chcemy wyjaśnień "A bo pisałem na szybko, a bo to, to tamto".
Oceniamy obecny stan rzeczy - jak co widzimy.
Jest błąd - wytykamy,
Źle złożone zdanie - poprawiamy,
brak ciągłości zdarzeń - zauważamy.
Mnie osobiście nie obchodzi Twój wiek, alibi. Można być po studiach, ale i tak pisać jak dziecko z podstawówki.
Co widzę - oceniam.
Wiem, że jest Ci niezbyt miło, gdy czytasz takie komentarze, ale się nie dziw - bez powodu nie jesteś karcony.

easey 27.10.2012 07:21

No właśnie, myrtek ma rację.
Sama piszę w Wordzie i jakoś mi nic nie zmienia.
Podobno piszesz 'na szybko', więc się nie dziw, że cię poprawiamy :|

Cytat:

Napisał Robaczek :) (Post 1594794)
Ja nie piszę wypracowania na 6 w szkole tylko opowiadam jak sobie gram.

No właśnie, więc odcinek możesz wstawić kiedy chcesz. Nie na szybko.
Tak, tak masz mało czasu itd, ale jak chcesz wstawić odcinek to np. odrób lekcje w piątek i weekend masz wolny i możesz dopracować ten tekst.

Kiedyś się poprawiłeś, ale przez jakieś trzy lub dwa odcinki i znowu coraz gorzej. Nie oczekuj, że po tym będziemy cię chwalić :|

I wiesz co? Jestem bardzo ciekawa, zrób ten film ;)

Stephenowa 27.10.2012 08:06

Eee?
Wszystko co ważne i słuszne zostało już powiedziane przez Myrtka i innych..
Fakt faktem mi też czasami word zapisuje coś inaczej, ale nigdy nie zmienia słowa samego w sobie, lub co lepsze, nie poprawia mi ich na takie z błędami ort. o.o Word zmienia tylko wielkość liter, bo to robi automatycznie.
No, przynajmniej mój, ale mi to pasuje.
Poza tym na prawdę nie wiem, po co piszesz swoje opowiastki w wordzie. Skoro tak ci zmienia i w ogóle dla ciebie jest do de, to może po prostu pisz je w przeglądarce? Błędy podkreślą ci się same, a zaoszczędzisz nam słuchania o tym, jaki to program zły itp.
Robalu ty, jak nie masz czasu, to nie pisz, bo na prawdę lepiej nie dodać nic niż dodać coś,co połowę użytkowników przyprawi o zawrót głowy.
Easey dobrze mówi, znajdź w weekend godzinkę czy dwie czasu żeby obrobić dobrze tekst, który chcesz nam podać.
Tyle w temacie, z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój sprawy. :)

mucha 27.10.2012 20:37

Cytat:

Napisał Laselight (Post 1594916)
Jednak lepiej to skomentuje mucha.

Cytat:

Napisał smallcherry99 (Post 1594992)
Zgadzam się z Laselight, że Mucha opisze to dokładniej.

Czuję ciążącą na mnie presję. :<

Cytat:

Mam strasznie dużo nauki, szczególnie z przedmiotów ścisłych, jak i z normalnych, więc mało czasu spędzam na komputerze.

Dzielą się na ścisłe i normalne? Zawsze wiedziałam, że fizyka jest nienormalna. ;D
Co do reszty wstępu - nie zaczynamy zdania od "więc", "niedopracowania" to jedno słowo, podobnie jak "niedokładne" (nie + przymiotniki piszemy razem). Przecinki w złych miejscach - ale tym głowę truję Ci już od dłuższego czasu.

Cytat:

Podchodzi do pokoju, i przeżywa ogromny szok!

Ja też go przeżyłam - przed "i" nie stawia się przecinka i jest to jedna z podstawowych(!) zasad. Przecinki przed "i" dopuszcza się, jeśli występuje powtórzenie spójnika - tutaj było to całkowicie nieuzasadnione. (Tu masz o przecinku przed "i".)

Cytat:

Biedactwo jednak cały czas płakało, jak by coś z nim było nie tak.

Jakby.

Cytat:

Jednak to był już ten dzień, że Dominik musiał wyskoczyć z pieluch i musiał rozpocząć naukę.

"Ja nic nie muszę!"
Merytorycznie coś mi w tym zdaniu nie pasuje, ale przyczepię się tylko strony formalnej. Powtórzenia w tym zdaniu można było uniknąć, zdanie wypadłoby wtedy o wiele korzystniej.

Cytat:

Dzieciak, gdy umiał już chodzić i troszkę mówić i chodzić, postanowił sam zwiedzać świat dookoła domu.

Myślałam, że przez naukę rozumiesz szkołę, a on dopiero uczy się chodzić i troszkę mówić, jeszcze troszkę chodzić, może odrobinę jeszcze mówić.

...i może jeszcze troszkę chodzić.

Cytat:

dziwną istotę żywą

Cytat:

Paranormalna osoba

To w końcu była żywa, czy nie, bo już się gubię? Poza tym, paranormalny - cyt. "trudny lub niemożliwy do wytłumaczenia, sprzeczny z powszechnie przyjętymi prawami, zasadami"
Bo istota żywa jest przecież niemożliwa do wytłumaczenia, aha.

Cytat:

- Tato, bo przyszedł tutaj jakiś staruch, wziął mnie na ręce i nagle upuścił, o co chodzi?
-Synku co ty mówisz? Gdzie? Pokaż.
- Tatuś! O tam!
- Oj dziecko, dziecko. Nie bój się idź na górę i baw się spokojnie.

Wydawało mi się, że nie upuścił, a perfidnie wrzucił do wody. Co zobaczył ojciec? Nie rozwijasz tego wątku, a skoro ojciec stwierdził, że glut jest bezpieczny, to powinieneś wyjaśnić, co takiego zobaczył, że go to uspokoiło.

Cytat:

a mam takiego stracha jak, gówno w betoniarce.

Uhm, specyficzne porównanie, nie powiem.

Cytat:

- Tak oczywiście dziś zobaczyłem, że. Aaa sorki, to zły moment.
- No widzisz. Bo mam takiego kumpla, nazywa się Jakub, mieszka niedaleko. Zajmuje się takiego typu sprawami, jeżeli się nie obrazisz zaproszę go tutaj.

Zły moment, ponieważ...? Stwierdzenie, że to zły moment wymusza pytanie "dlaczego tak uważasz?", przynajmniej u mnie (ale tego się nie czepiam, różnie ludzie mogą reagować). W każdym razie. "To zły moment." "No widzisz." Hm? Że co? To mniej-więcej tak, jakbym powiedziała: "Boję się." "No widzisz." Albo "Kocham cię." "No widzisz."

Cytat:

Gdy zaczął robić się wieczór do domu puka pewna osoba. Była dziwnie ubrana, miała dziwny wyraz twarzy, oraz nie zachowywała się normalnie.

Skąd mogli wiedzieć, jak wygląda skoro nie otworzyli jeszcze drzwi?
Poza tym, dziwnie się zachowywała? Tzn. co robiła, bo mnie to interesuje? Powinieneś wyjaśnić to czytelnikom.
Chyba, że dziwnym zachowaniem jest pukanie do drzwi (w sumie, znaczna część społeczeństwa korzysta z dzwonków, więc to mogło być faktycznie dziwne).

Cytat:

Nie znajomy, nie zwlekając na okoliczność, wszedł do domu bez niczyjego pozwolenia.

"Nieznajomy."
Na okoliczności można nie zważać, a nie nie zwlekać. "Zwlekać z czymś/ze zrobieniem czegoś" oznacza "opóźniać coś, odsuwać w czasie", więc to zdanie jest bez sensu.

Cytat:

Powiedział ojciec po wyjściu na pierwsze piętro

Nie wiedziałam, że na piętro można "wychodzić" ze schodów.

Cytat:

Pokarz łapkę.

POKARZ?!

Cytat:

- O tu, jak ja go tylko zobaczę to rozwalę mu tę jego facjatę!
Od tamtej pory chłopiec stał się bardzo agresywny.

...aaaaahahahahahahahahahahaha.
Przepraszam. Tego akurat nie bierz do siebie, po prostu... moje poczucie humoru. ;D

Cytat:

Oczywiście od razu pojechali do Jakuba pytając czy to coś złego.

Coś złego, w sensie...? Czy to, co mu wstrzyknięto jest groźne?
W tej sytuacji pierwsze co, to jedzie się do szpitala, ale co ja wiem o prawdziwym życiu, skoro połowę własnego spędziłam przed komputerem? xP

Cytat:

A z kąt, że.

...ten fragment zawstydził fragment z "pokarz".
Eh. "A skądże."

Cytat:

Na naszej wyspie nie ma nikogo o Ah…

I nie ma nikogo o Och... xP

Cytat:

somochodem

Literówka. (;

Cytat:

Wyjaśniam, że piszę odcinki na programie, który niektóre słowa bierze za złe i zmienia ich formę czyli np.:
- Rozdziela słowa
- Lub je łączy
-Zmienia formę zdania.
- Lub poprawia literówki.
Ten program nie jest tylko i wyłącznie na język polski więc bierze słowa z innego słownika i uznaje je za prawidłowe.

Najgorsze, co autor może zrobić.
Nie powinieneś tłumaczyć się ze swoich błędów, powinieneś je POPRAWIĆ.
Szczerze WĄTPIĘ, żeby "Mincrosoft World" tak wariował, a nawet jeśli, to skoro te błędy widzisz (a wnioskuję, że tak jest, bo jasno informujesz czytelników, że one tu są), to koniecznością jest ich poprawienie.
Wyobrażasz sobie, żeby Mickiewicz napisał:
"Litwo! Ojczyzno, moja!* ty jesteś, jak zdrowie;
Ile cię tżeba cenić, ten Tylko, się dowie,
Kto cie, stracił. Dziś piękność, twą w Całej ozdobie
Widze i opisuję, bo tesknię, po tobie."
po czym na końcu "Pana Tadeusza" dodał dopisek "Przepraszam za błędy, ale me pióro samo zmienia wyrazy, nie jest to moja wina i wiem, że książka jest niedopracowana."?
Ja osobiście nie.

Cytat:

Ludzie... Nie wierzycie mi?> Nawet film mogę nagrać jak ten program zmienia wersję słów...

CZEKAM! Daj znać, jak już go wstawisz, z przyjemnością obejrzę.

Cytat:

Z polskiego miałem piątki.

Wątpię.

Cytat:

Rzeczowniki piszę często z dużej litery... Ale po prostu tak mam i tyle.

Niemieckie korzenie?
Przepraszam, ale "po prostu tak mam", to wymówka wzięta z ...

Cytat:

Ale widać, że nikt nie podkreślił, że odcinki są pisane na szybko.

To może dodawaj je rzadziej, ale bardziej kontroluj ich poprawność? Będzie o wiele lepiej, jeśli odcinki będą nie tak często, jak obecnie, ale będą dopracowane.

Generalnie wracasz do tego, co było.
Jestem strasznie niezadowolona z Ciebie - już było widać poprawę, ale znów machnąłeś na nas ręką. Przecinki w złych miejscach (zwróciłam uwagę tylko na ten pierwszy, bo o tym uczy się w podstawówce), czasy nadal zmieniasz, chociaż wiele osób już Cię upominało.
Wszyscy próbujemy zmienić pewne Twoje nawyki, żeby tekst był lepszej jakości, ale jak grochem o ścianę. Jeśli chcesz, abyśmy zauważali więcej plusów, to zamiast tłumaczyć się wadą programu, przyłóż się lepiej do nauki.

Czekam na następny odcinek. Mimo wszystko mam nadzieję, że kiedyś coś do Ciebie dotrze.

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:41.