TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 2: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60978)

Piwusia 24.07.2014 16:59

Odp: Pytania i odpowiedzi oraz problemy z gra

Hebe, wcale nie musisz ustawiać cieni na średnie. Ja miałam spore problemy z grafiką w UC, m.in nie mogłam ustawić wygładzania krawędzi, woda i teren wyglądały źle, twarze Simów zanikały i pojawiały się brązowe paski na cały ekran. Musiałam wprowadzić większe zmiany w pliku Graphics Rules i teraz wszystko działa mi bez zarzutu. Dlatego nie musisz rezygnować z cieni na wysokich ustawieniach, bo to żadne rozwiązanie. Ja mam cienie na wysokich i żadnych prostokątów. :)

Kosia 24.07.2014 20:28

Eris a co Ty na to by wrzucić gdzieś na jakiś serwer Twój plik GraphicRules skoro masz już go dostosowany do gry? :>
Wtedy każdy mógłby go sobie pobrać, nawet ten, kto nie za bardzo orientuje się w zmianach w plikach, podmieniłby tylko potrzebny plik i już.
Ja sama wiem jakie tam się zmiany robi by rozdzielczość i inne ustawienia były ok, ale szczerze powiedziawszy nie chcę mi się tego robić, bo troche z tym roboty jest dlatego to też byłoby rozwiązanie dla mnie jakby ktoś wrzucił gotowy :D

Piwusia 25.07.2014 11:09

Kosia, na każdym sprzęcie potrzeba chyba nieco innych modyfikacji w GraphicRules, więc ustawienia, które działają u mnie, mogą nie działać u innych. Może ktoś stworzy szczegółowy poradnik, aby każdy mógł sobie komfortowo zmienić ustawienia.

Ernie 25.07.2014 21:52

Błąd w TS2

Mam zainstalowane dodatki typu fryzury, ubrania, makijaż, ale to wszystko działało do tej pory. Grałem sobie, zmieniałem aktywne rodziny, a w pewnym momencie pojawił się ten bug. Teraz nie mogę nawet przeprowadzić rodziny. Ktoś coś wie?
http://vpx.pl/i/2014/07/25/Beztytulu6f21b.png

Agor-ia 25.07.2014 22:12

Cytat:

Napisał Piwusia (Post 1824439)
Kosia, na każdym sprzęcie potrzeba chyba nieco innych modyfikacji w GraphicRules, więc ustawienia, które działają u mnie, mogą nie działać u innych. Może ktoś stworzy szczegółowy poradnik, aby każdy mógł sobie komfortowo zmienić ustawienia.

Gdybyś wrzuciła swój plik GR to może co bardziej rozgarnięte osoby sobie porównają własne ustawienia z Twoimi i będą mogły je zmodyfikować wedle potrzeb. Ja na tę chwilę nie potrafię zrobić nic poza wymuszeniem na grze lepszej rozdzielczości, bo tylko do tego znalazłam poradnik. Metodą prób i błędów wolę nie kombinować :P

Liv 25.07.2014 22:15

Cytat:

Mam zainstalowane dodatki typu fryzury, ubrania, makijaż, ale to wszystko działało do tej pory.
Czyli teraz już nie działają, tak?

Co do bugu - tak jest tylko na tej jednej parceli mieszkalnej?

Ernie 25.07.2014 22:22

Jest na jednej parceli mieszkalnej, a po przeczytaniu FAQ dodam, że próbowałem kodami zmienić parcelę, która była z paroma mieszkaniami do wynajęcia, na jakąkolwiek, na której mógłbym przesunąć drzwi w inne miejsce - i to pewnie coś się spsuło wtedy, mimo że przywróciłem kodem na właściwą.

Liv 25.07.2014 22:37

Akurat jest to parcela, którą można znaleźć w skrzyni domów, więc pół biedy ;)
O ile dobrze pamiętam, simów można odzyskać ;]
Zrób najpierw kopię zapasową otoczenia, bo nie próbowałam tego u siebie...
1. Wywołaj okienko do wpisywania kodów w otoczeniu, skopiuj boolprop ShowLotPackageFilename true, enter, najedź na te mieszkania, zapisz sobie numer parceli, np. 00001, wyjdź z gry.
2. Znajdź plik o tym numerze w folderze Lots tego otoczenia i usuń go.
3. Uruchom grę. Rodzinki z tej parceli powinny się znajdować w skrzyni rodzin. Jeśli tak nie będzie, po prostu przywróć otoczenie korzystając z kopii zapasowej.

Jest jeszcze jeden, bardziej pracochłonny, ale pewniejszy sposób.
Włącz inną rodzinę, niech zaprosi przedstawiciela jednej ze "straconych" familii, jeśli nie mają dobrych kontaktów, umocnij je (na pewno boolprop testingcheats... nie jest Ci obcy) i zaproponuj przeprowadzkę gościowi. Pojawi się okienko i reszta domowników - każ im się również wprowadzić. Potem ich po prostu wyprowadź - będą w skrzyni rodzin.

Agor-ia 25.07.2014 23:03

Wow, UC odpaliło mi się bez problemów, chociaż przełączyłam grafikę z Intela na Radeona. Niestety, mam problemy typu prześwitujące fundamenty, znikający simowie (i przedmioty przez nich używane)... Chyba nigdy nie dogadam się z tą grą. A szkoda, bo teraz wygląda już prawie przyjemnie dla oka.

Ernie 26.07.2014 01:02

Super, wszystko działa, dzięki Liv!

A czy istnieje jakaś możliwość, aby trochę podkręcić graficznie grę, wygładzić simów czy coś? Mam zaznaczone ustawienia maksymalne.

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:01.