TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 3: Uwagi na temat gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=223)
-   -   Stwórz świat (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=53011)

anie_1981 31.12.2009 18:45

Odp: Stwórz świat

Dzięki. Poświęcę się i sprawdzę. Ja miałam do niedawna starą łatkę, bo mnie w nowej obiekty Store (a raczej ich brak) denerwowały. Ale popsuł mi się save i w swej głupocie zainstalowałam nowe łatki w nadziei, że save się naprawi. Nie naprawił się. Naprawiłam go sama, ale przez to nie mogę już wrócić do starej łatki :( Mam niby stare wersje save'u, ale nie wiem czy znowu by mi się udało naprawić save'a na starej łacie. Więc skoro już jestem ugotowana na nowej łacie, to mogę się pomęczyć z budową świata. Moje Happy Islands nie były aż takie "Happy" niestety. Po pierwsze, nie mogłam ich wysłać na GW. Wpieniało mnie to, bo to był mój pierwszy świat i chciałam go wysłać. Ale launcher widział sprzeciw. Po drugie, te niefunkcjonalne mosty i po trzecie, problemy z ładnym malowaniem terenu. Chciałam zrobić plażę, robiłam ją pędzlem w kształcie koła, a i tak mi takie kanciaste krawędzie między trawą a piaskiem wyszły. Może znacie sposób, jak to obejść?

Levkoni 31.12.2009 23:53

Cytat:

Napisał anie_1981 (Post 1182808)
Dzięki. Poświęcę się i sprawdzę. Ja miałam do niedawna starą łatkę, bo mnie w nowej obiekty Store (a raczej ich brak) denerwowały. Ale popsuł mi się save i w swej głupocie zainstalowałam nowe łatki w nadziei, że save się naprawi. Nie naprawił się. Naprawiłam go sama, ale przez to nie mogę już wrócić do starej łatki :( Mam niby stare wersje save'u, ale nie wiem czy znowu by mi się udało naprawić save'a na starej łacie. Więc skoro już jestem ugotowana na nowej łacie, to mogę się pomęczyć z budową świata. Moje Happy Islands nie były aż takie "Happy" niestety. Po pierwsze, nie mogłam ich wysłać na GW. Wpieniało mnie to, bo to był mój pierwszy świat i chciałam go wysłać. Ale launcher widział sprzeciw. Po drugie, te niefunkcjonalne mosty i po trzecie, problemy z ładnym malowaniem terenu. Chciałam zrobić plażę, robiłam ją pędzlem w kształcie koła, a i tak mi takie kanciaste krawędzie między trawą a piaskiem wyszły. Może znacie sposób, jak to obejść?

Jeśli chodzi o pędzel, to masz tą ramkę po prawej stronie, na samej dole są trzy suwaki, pierwszy to rozmiar, drugi to przeźroczystość a trzeci nie pamiętam jak się nazywał, ale właśnie trzeci służy do tego, aby krawędzie nie były kanciaste, najlepiej ustawić jego wartość na zero po prostu. Dodatkowo możesz zmniejszyć przeźroczystość, wtedy zobaczysz jaki efekt Cię zadowala :)

AlicjaJulia 03.01.2010 17:35

Mam problem z tym narzędziem. Mój problem występuje przy zapisywaniu świata, ale tylko jeśli już postawiłam choć jedną parcelę. Klikam wtedy zapisz i wskakuje mi taki komunikat: Program CAW.exe przestał działać i wyłącza się wszystko. Co zrobić, żeby to działało?

PS: Ktoś tu napisał (nie pamiętam nicka), żeby ściągnąć program od nowa, ale czy to pomaga?

PS2: No więc tak zrobiłam. Znaczy ściągnęłam od początku i zainstalowałam od nowa. Nie zadziałało. Znowu wyskakuje problem: program CAW.exe przestał działać.

Błagam pomocy! Nie mogę mieć świata bez parceli, bez simów...

Aha dodam jeszcze, że mam Vistę. Może to jest powodem tej nieprawidłowości? Wiecie cuś na ten temat?

Starlight 03.01.2010 17:37

Może prawy przycisk - Uruchom Jako...
I wtedy coś to da?

Levkoni 06.01.2010 14:40

Zainstalowałem ten program chyba na drugi czy trzeci dzień po premierze i praktycznie od tamtej pory męczę się nad swoim otoczeniem. 3 razy zaczynałem od nowa ;) Ale efekty są fajne, teraz po tym czasie mogę stwierdzić, że opcji jest mnóstwo i praktycznie nic nie ogranicza. Jest kilka denerwujących elementów jak problemy z kładzeniem dróg, które trzeba wyrównywać, a to już oznacza często kłopoty. W samouczku jest napisane, żeby używać tylko 4 pokryć terenu na jeden blok, ale niestety to jest moim zdaniem nie możliwe bo jak chce się bardziej realistycznych efektów to trzeba czasem położyć więcej, dla przykłady fragment mapy, w którym musiałem położyć: piasek plażowy, piasek plażowy mokry, dwa rodzaje trawy żeby nie było efekty jednolitego koloru i teksturę skał morskich. Również jak się połozy parcelę na nierównym terenie to raz ona jest normalna a innym razem już brzegi jej się same wyrównują i robią się takie brzydkie ścianki, innym razem znowu powraca do normalności, nie wiem co jest z tym grane. Ale ogólnie jest super, jednak zabiera to dużo czasu, już tydzień temu myślałem, że zaraz już koniec, a cały czas coś dokładam, tu drzewa jeszcze tutaj jakaś parcela o której zapomniałem, jeszcze gdzieś płotek, skały, tak że już nie wiem kiedy to ukończę ale chyba będzie warto :) Zostały dosłownie czasochłonne detale jak właśnie różne obiekty, drzewa bo teren jest już zrobiony i pomalowany :)

Emallie 13.01.2010 18:18

Swoją drogą... ciekawa jestem twojego miasta theground mam takie wrażenie ze bedzie bardzo faaajne xD wstawiaj na forum i juz!! pzdr.:)

Levkoni 13.01.2010 20:30

Hehe Emilci@ niestety wkurzyłem się i usunąłem, będę robił nowe jak znajdę czas, mam kopię zapasową gdzieś, ale to było we wcześniejszej fazie i pewnie nie będzie mi się chciało już kończyć tego, teraz żałuję.

Emallie 14.01.2010 14:02

Osz ty! To rób nowe i szybko bo doczekać się nie mogę xD

Levkoni 14.01.2010 18:40

Nie martw się na pewno będzie, a jak mi nie wierzysz że było to mogę kiedy tam podesłać parę screenów, ale jeszcze z wczesnej fazy, nie ma chyba nawet obiektów tam żadnych jeszcze na tych zdjęciach :P A nowe nie szybko zrobię bo idę do pracy i pewnie czasu nie będzie :)

Emallie 16.01.2010 08:59

Wierzę , wierzę xD
A jak można eksmitować miasto z gry , z domami i obiektami xD ?Bo mi się zacina gdy gram w moim miescie ;[ chyba ze na to jest jakiś sposób .....??

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 09:12.