TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 2: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Wymagania! (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=34028)

aksucha 08.11.2006 17:34

TERAZ TO MNIE ZACHECIłEś :D:D:D ..
jak sie w ogole podkreca procki?
i czy nie ma później problemu z kompem czy coś .. i czy proc mi sie nie spali.. wiem to tylko 100mhz

Możesz mi podać dość szczegółowe instrukcje jak to zrobić?
byłabym baaaardzo wdzięczna!:) :* :* :*

Z-I-E-L-A-K 08.11.2006 18:33

i tu sie zaczyna problem :/
na kazdej plycie glownej jest inny bios wiec nie moge ci powiedziec gdzie to zrobic bo u mnie to inaczej wyglada niz u ciebie :/
poszukaj tam cos mozesz znalezc :)
taktowanie komputera sie oblicza mnozac 2 liczby np. jak masz 66mhz x 5 to masz 333mhz albo 12x133 to 1600mhz
zwykle 1 z tych liczb jest zablokowana do podkrecania
czyli jak masz powiedzmy 75 x 10 to mozesz albo pojsc na 90 x 10 uzyskujac 900mhz albo 75 x 11 uzyskujac 825 mhz
jak to znajdziesz to podkrec tylko troszeczke
jak komputer bedzie dobrze dzialal to mozesz dac troche wiecej
az w koncu dojdziesz do momentu ze komputer sam ci sie zrestartuje to oznacza ze jest on juz DOŚĆ cieply (wcale nie tak goracy zeby go spalic :) - to jest bardzo ciezko zrobic uzywajac tej metody wiec sie nie martw :D )wtedy zmniejsz do ostatniej dobrze dzialajacej wartosci
najwiekszym problemem jest znalezienie miejsca gdzie sie te wartosci zwieksza :/ cale menu powinno byc po angielsku wiec cos tam zrozumiesz :D btw moze i wskaznik temperatury procesora znajdziesz ;>

aksucha 08.11.2006 20:29

hmm .. dzieki! .. słuchaj poszukałam w tym biosie i nic nie mogliśmy tam znaleźć .. wiem tylko ze mam biosa z 1999 .. moze bedziesz umiał mi pomóc?
jedyne co tam poisze to to jest CMOS z 1999.

PS> temperature znalazłam.. ale gdzie sie podkreca to nie widziqałam.. było tylko 13/133mhz .. ale to by było niemożliwe żeby to było to.

Z-I-E-L-A-K 09.11.2006 16:20

ahh :/
zapomnialem o 1 rzeczy...
w starych celeronach (bo taki chyba masz) tego sie chyba nie ustawia w biosie tylko...(gorzej) kolo procesora masz takie zaworki i to je trzeba przekrecac :D ostatni raz z celeronem 633@713 mialem doczynienia ze 4 lata temu wiec zapomnialem :D
ale jest 1 zaleta tego :) latwiej znalezc...ale ciezej sie dostac :con:

Pingwin 09.11.2006 20:15

Hmmm tak polecanie o/c na starym kompie osobie zupełnie nie zorientowanej w temacie.
Nie wspominając, że stare kompy zazwyczaj nie miały blokady szyny agp/pci, są zakurzone, chłodzenia mogą sobie nie poradzić z wyższym taktowaniem.
A i podkręcanie o jakieś 50mhz jest śmieszne.
A co do 33 (a nie 13 zapewne) na 133:
tak to jest to, ale jak mówiłem blokady szyny nie uświadczysz więc zapomnij o tym.
33 to wartość w mhz portu AGP (od grafy) jak zwiększysz wartość tę może dojść do uszkodzenia grafy (no i portu agp).
133 to wartość w mhz szyny fsb (procesora) więc np. jak masz 5x 133 to masz 665mhz procka.

aksucha 10.11.2006 12:53

Ale Wy jesteście inni .. ja mówie o procesorze athlon 750

<ściana> cały czas jest o nim mowa

moze raz zostało wtrącone o celeronie

Z-I-E-L-A-K 10.11.2006 16:39

Cytat:

Napisał aksucha
Ale Wy jesteście inni .. ja mówie o procesorze athlon 750

<ściana> cały czas jest o nim mowa

moze raz zostało wtrącone o celeronie

o celeronach byla mowa ale o athlonach???
'raz wtracone' to 3 posty a 'caly czas' to w 1 poscie :)
i kto tu jest 'inny' :D
poszukaj na forach zajmujacych sie overclockingiem moze ktos ci pomoze jak na tym procesorze i plycie podkrecic go
mysle ze na standardowym chlodzeniu do 850-900 spokojnie powinine podejsc
pozniej moga sie dziac takie rzeczy ze po kilku h grania bedzie sie resetowal (tzn na czas grania mozna troche dodac ale potem trzeba zmniejszyc)

aksucha 10.11.2006 22:31

aha . dzieki .. w sumie gra mi chodzi.. bo już nie mam z nią problemów ale na najniższych detalach. ale niedługo i tak bede miałą nowego kompa [na urodziny za 3 tyg] wiec pomecze sie przez ten czas jeszcze ;)

dzieki Zielak!

Z-I-E-L-A-K 11.11.2006 13:40

tylko nie kupuj komputerow z supermarketu....bo gra bedzie dzialala podobnie...
pojdz do jakiegos profesjonalnego sklepu a nie cos a la tesco/media markt

Pingwin 13.11.2006 18:11

Ani nie zopatruj się w "profesjonalnych" sieciach sklepów pc. (czyt. Vobis czy Sferis).
Z Vobisem mam do czynienia u siebie w domu i jak dotąd do wymiany poszły:
dysk twardy, ramka pod procek do mocowania chłodzenia i płyta główna (ktora nawiasem pisząc ma ślady amatorskiej naprawy (prawdopodobnie dostałem uszkodzoną płytę, która została na szybko naprawiona....)).

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 11:44.