TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   Inne gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Ścieżki dźwiękowe w grach (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=50472)

Człowiek w zielonych rajtuzach 27.04.2009 18:43

Odp: Ścieżki dźwiękowe w grach

Cytat:

W grze chyba jest to po prostu niemożliwe w danym, ciekawym momencie, puszczac taki rodzaj muzyki, a za chwilę przeżucac się na inną. I to by dziwne było.

Miksztain 27.04.2009 18:56

Skoro o soundtrackach mowa wie ktoś jak je podmienić? tzn. żeby na przykład leciała jakaś muza np. z linkin park

Żuber 27.04.2009 19:25

Włącz dowolny odtwarzacz mp3 (np. Winamp), puść muzykę i włącz grę. Najprostszy sposób.
Cytat:

W grze chyba jest to po prostu niemożliwe w danym, ciekawym momencie, puszczac taki rodzaj muzyki, a za chwilę przeżucac się na inną. I to by dziwne było.
Ja też nie mogę się z tym zgodzić, jest to możliwe i już przez jakiś czas używane. Nie gram co prawda w te wszystkie najnowsze produkcje, ale Bioshock pokazuje, że jest to możliwe.

Gio 27.04.2009 19:38

No dobra, może jest to możliwe (ja nigdy się z tym nie spotkałem), ale na pewno nie jest to tak zaawansowane jak w filmach.

Człowiek w zielonych rajtuzach 27.04.2009 19:47

Oj zdziwiłbyś się.
Np. w najnowszym Tomb Raiderze muzyka zmienia się w zależności od miejsca, sytuacji i nawet tego z kim walczysz w danym momencie.

Żuber 27.04.2009 19:53

W grach znacznie trudniej o taki efekt (w filmie wszystko ustalone co-gdzie-jak więc i 'łatwo' wstawić muzykę) ze względu na to, że to gracz odpowiada za to jak potoczą się dalsze losy. Mimo to nie odstają od branży filmowej jeśli chodzi o współgranie muzyki z akcją.

Człowiek w zielonych rajtuzach 27.04.2009 19:54

Ale można zaprogramować muzykę zgodnie z tym, jaka akcja i jakie polecenie jest posyłane, prawda?

Wielebny 28.04.2009 21:37

Sądzę że muzyka jest jedną z najważniejszych rzeczy w grze zaraz po grywalności
Najlepsza muzyka według mnie to
Wiedźmin
Oblivion
Gothic
A najlepsze udźwiękowienie to
Call Of Duty 5
Pozdrawiam

mario 30.04.2009 20:19

Nie chce mi się czytać postów innych, więc mogę powtórzyć coś, co już ktoś powiedział itp. ;P

Ok, do rzeczy. :)

Moim zdaniem soundtrack w grach jest megaważny. Spełnia on ogromną rolę, nadaje klimat i czasem dzięki niemu gry zyskują większą popularność.
czy uważacie, ze muzyka w grach powinna być pisana lepiej, czy może już jest na wysokim poziomie?
To wszystko zależy od gry. Są gry, w których ścieżka dźwiękowa jest extra, są takie, gdzie jest znośna i takie, gdzie jest beznadziejna.
Moim skromnym zdaniem gry z najlepszym soundtrackiem to:
- The Sims 1 (muzyka w tej grze jest po prostu czymś cudownym, charakterystycznym, klimatycznym)
- Max Payne (chyba nie muszę nic mówić :)
- NWN i NWN2
- Prince of Persia: Warrior Within (nie wiem, czy te utwory były komponowane specjalnie dla gry, wątpię, ale jednak wolę wymienić, bo muzyka w tej grze to coś wspaniałego)

ebola 30.04.2009 20:47

pierwszym elementem czy to gry czy filmu, na ktory od razu zwracam uwage jest oczywiscie muzyka, ktora nadaje ten odpowiedni klimacik. czesto to wlasnie ona sprawia, ze gra jest dla mnie fajna, chociaz ogolnie jej grywalnosc jest kiepska, dodaje ten urok i czar. najlepsze? malo gram, najbardziej podobaly (i nadal podobaja sie) soundtracki z neverwinter (jeremy soule), neverwinter 2 (heavy melody) i wiedzmin (skorupa/blaszczyk). i to chyba tyle na ten temat :p

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:12.