TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 3: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=226)
-   -   TSR RigFix - program do naprawy zepsutych obiektów po aktualizacji gry (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=61965)

Ilona 27.10.2011 11:00

Odp: TSR RigFix

Cytat:

Napisał anie_1981 (Post 1464877)
np łóżka trzeba naprawić ręcznie, co jest diabelnie trudne i jak na razie, to mi nie wyszło.

no to coś nie tak zrobiłaś,ja przepościłam przez program tylko te dwa katalogi DCCache + DCBackup i wszystko działa bez zarzutu

anie_1981 27.10.2011 11:44

Ale ja mówię o nieoficjalnych łóżkach. Można na nich spać, ale kołdra się głupio układa. A tak w ogóle, jak już wspomniałaś o DCBackup, to znalazłam na mts ciekawą informację... Jeśli zainstalujemy sims3pack'i i nie skasujemy zawartości DCBackup, to nasze wyeksportowane domy będą zawierały nieoficjalne dodatki (nie wiem jak Store). Ale jeśli nie będzie niczego w DCBackup, to domy będą czyste, bez dodatków! :D Ja zawsze kasuję pliki z DCBackup, bo cały czas myślałam, że to tylko pozostałości po instalacji sims3packów i nie są już potrzebne. Jednak teraz tym bardziej je będę kasowała, bo moje domy będą bez-dodatkowe ;)

jaja 29.10.2011 07:40

Cytat:

Napisał mabda (Post 1464493)
a nie macie problemu z tym granny costam? bo scignelam oba programy, jak w instrukcji, ale granny nie ma biblioteki .dll. po doczepieniu innej, tez od granny, wywala mi jakis blad wejscia czy cos. o co kaman?

jak sobie poradziłaś? mi tez granny nawala

anie_1981 29.10.2011 18:28

Ja zauważyłam inny problem.... Jeśli mamy dodatek sims3pack z odzieżą, lub czymś innym, co nie wymaga zmiany i granny tego nie chce naprawić, to nie daje się tego zainstalować launcherem... Niby nie jest to duży problem, ale chciałam zainstalować od nowa sims3pack'i z tsr by wszystko miało ręce i nogi, no i teraz muszę kombinować... Całe szczęście, że można sobie przefiltrować sims3pack'i launcherem, ale zanosi się na długą robotę... W zasadzie, to mogłabym zostawić to tak jak jest, ale chciałam odinstalować niektóre rzeczy... Nie lubię odinstalowywać, z reguły kasuję wszystko i instaluję od nowa, pomijając niechciane rzeczy...

jaja 30.10.2011 07:29

Ehh, ja bym chciała, żeby w ogóle mi to zadziałało..:rolleyes: Najpierw TSR RigFix nie widzi zainstalowanego granny coś tam, już parę razy z tym kombinowałam instalując i odistalowując od nowa, tyłek. Udało mi się to ominąć, jak zmieniłam nazwę pliku .dll w granny na wskazaną przez RigFix (granny2 zdaje się - wiem, wiem, desperat;P). Wtedy niby było ok, program zaczął działać, ale i tak nie skonwertował mi nic, bo stwierdził, że w bibliotece granny2.dll nie ma jakiegoś pliku...;/ no tu nic nie dokleję :D

Ktoś pisał o tym samym zdaje się, i niby to obszedł, więc jak coś to proszę o pomoc;)

Ilona 30.10.2011 08:06

tutaj wszystko wyjaśniłam http://forum.thesims.pl/showpost.php...6&postcount=10

jaja 30.10.2011 09:25

Dziękuję za odp, ale to to samo co piszą w angielskiej wersji w TSR, wlaśnie to mi nie działa: nie mam żadnego granny2.dll, nazywa się inaczej; spróbowałam zmiany nazwy i wklejania do RigFix, ale to też nie działa. No nic, muszę się przyzwyczaić do zrypanych modów, bo nie zamierzam się ich pozbywać;)
może spróbuje za jakiś czas znów, kto wie, może zaskoczy; póki co mam dość:P

anie_1981 30.10.2011 10:07

Mnie te łóżka denerwują... No niby działają, ale kołdra tak okropnie wygląda... Tutaj opisano procedurę ręcznej naprawy łóżek:

http://sims3.the-prof.net/forums/ind...5.html#msg2225

Ale nie rozumiem o co chodzi w pkt 3.

EDIT:

No dobra, znalazłam instrukcję obrazkową... :P Okazało się jednak, że nie jest potrzebna. Moje nieoficjalne łóżka są w wersji package, ale ja sobie kompresuję wiele plików package w jeden większy (z programem s3pe). No i naprawiłam ten skompresowany plik, a nie wersje sprzed kompresji, dlatego łóżka niby działały, Simy na nich spały normalnie, ale kołdra głupio się układała... Teraz naprawiłam normalne pliki package i dopiero po tej akcji je skompresowałam... Teraz łóżka działają!

I drugi problem mi się rozwiązał sam. Pisałam kilka postów wyżej, że ubrania\wzory w wersji sims3pack (nieoficjalne), nie chcą mi się zainstalować... To był jakiś chwilowy błąd i już jest OK. No i ja sobie zazwyczaj po instalacji sims3pack'ów wyłączam launchera a potem znowu włączam, to jeśli jakiś plik nie ma znaczka "zainstalowany", to znaczy, że go launcher nie zainstalował. Jednak w przypadku nieoficjalnych plików sims3pack z odzieżą i wzorami ten sposób nie działa. Launcher nie pokazuje znaczka "zainstalowany" i żeby sprawdzić, czy się odzież\wzory zainstalowały, trzeba sprawdzić to w zakładce "obiekty zmodyfikowane", lub w grze. Także problemu nie ma.

Zaraz jeszcze coś sprawdzę, ale jest problem z wannami, że nawet po naprawie nie da się w nich kąpać psów i kotów, akcja znika. Muszę sprawdzić, czy po tej drugiej naprawie package to w końcu działa, czy nie...

I mam WIELKĄ prośbę, mógłby ktoś sprawdzić nieoficjalne szafki kuchenne, pod kątem narożników? Bo mi się tak "rozwalają graficznie".

barnabaaa 30.10.2011 22:31

Do jaja

Miałam identyczny problem. A rozwiązałam go tak:
1. Pobrałam plik ze strony: http://www.dll-files.com/dllindex/dl....shtml?granny2
2. Zainstalowałam go
3. Wyszukałam i skopiowałam granny2.dll do folderu TSR RigFix
4. uruchomiłam program wg instrukcji ze strony TSR
5. I gotowe, wszystko dzieła ok, pliki są normalnie konwertowane.

Mam nadzieję że pomogłam :)

jaja 01.11.2011 09:34

Dzięki bardzo za dobre chęci, jednak wklejanie ściągniętych granny2.dll nie pomaga, ciągle to samo.
Jednak sprawdziłam ten program, który podałaś; za jego pomocą wyszukałaś dll jak zrozumiałam.. no więc jako że za ściągnięcie tego co ten program wyszuka się płaci, to sobie podarowałam;) chyba że coś źle kombinuję, ale niestety wątpię...
ciekawa jestem czy tylko ja mam takie syfy z tym rigfix czy inni też. Chociaz raczej mi sie wydaje, że nikt się z tym po prostu nie babra i czeka na aktualizacje bezpośrednio u autorów. Ja też poczekam, a tymczasem wyrzucę niedziałające meble, a w tyłek z tym:D

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:32.