TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 3: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=226)
-   -   The Sims 3: Zwierzaki - Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=61915)

anie_1981 16.11.2011 17:21

Odp: Problemy z grą

Już chyba naprawiłam zapis. Piszę chyba, bo jak nie zobaczę, to nie uwierzę. Na razie gra działa, ale przy każdej zacince myślę sobie, że teraz, to już się na pewno wyłączy. Jak na razie grałam z godzinę i wszystko jest OK. Gra wróciła do starych realiów Appaloosa Plains, zacinam się, ale się nie wyłączam. Chyba wiem w czym był problem. Ja korzystam z moda NRaas Story Progression, jakoś sobie gry bez niego nie wyobrażam, bo miałabym pełno wampirów, a ja tego ustrojstwa nie cierpię. Z resztą, to ten mod ma więcej urozmaiceń ;) No i w tym modzie jest coś takiego, że można wyeksportować do pliku ustawienia, żeby nie musieć grzebać w opcjach moda przy każdym zapisie. No i ja mam od iluś wersji tego moda ten sam plik z konfiguracją i ładuję go każdemu zapisowi. Przy najnowszym NRaas SP, Twallan trochę zmienił układ opcji i po użyciu starego pliku konfiguracyjnego w Appaloosa Plains, zepsułam niechcący ten zapis. Strasznie się dziwiłam, dlaczego nagle ludzie w mieście przestali się rozmnażać i mam coraz mniej ich w mieście... a po prostu NRaas SP źle działał. Na szczęście NRaas Porter pomógł mi przenieść rodzinę z AP do nowej wersji miasta, na razie jest dobrze. Trochę się teraz boję, co będzie w moich dwóch pozostałych zapisach. Jeśli też są popsute, to będzie to ich koniec... Koniec Bardów i Ćwirów, będę musiała zacząć od nowa. Już kilka razy przenosiłam te rodziny do nowych wersji ich miast, ale teraz drzewa genealogiczne są zbyt duże, i nawet Porter nie jest w stanie przenieść tylu ludzi! Nie wyobrażam sobie Bridgeport bez grobów Anastazji i Jasona na cmentarzu...

Pinezka 16.11.2011 17:59

Grr, gra zaczęła mi się "mrozić" w AP.. Miałam tak przy instalacji Pokoleń, ale później zaczęłam grać znów w BP i było płynnie. Musiałam zmienić zapis, żeby uniknąć przycinek, ale one pewnie wrócą. Nie ma na to metody? Chodzi o to, że gra staje, kryształki się kręcą etc.

anie_1981 16.11.2011 20:29

Ja mam takie przycinki od instalacji Pokoleń, nie ma na to rady. To jest między innymi spowodowane wadliwym routingiem w miastach... Nie umiem tego wytłumaczyć, po prostu Simy blokują się w mieście w różnych miejscach, przez co grze zabiera dużo czasu wykombinowanie, jak przetransportować Sima z punktu A do B, skoro po drodze są niewidzialne przeszkody. Można pobierać z mts poprawki do miast i instalować je swoim miastom, to zmniejsza częstotliwość przycinek i troszkę przyśpiesza ładowanie się tekstur, ale problemu całkiem nie da się wyeliminować. Najlepiej jest w Bridgeport, trochę lepiej w Sunset Valley, najgorzej w Appaloosa Plains, z innych miast nie korzystam, więc nie powiem jak sprawa tam wygląda.

Aurius 16.11.2011 22:42

ale lip ;/ już nawet sterowniki nowe wgrałam do karty, ustawienia pozmniejszałam, założyłam nową rodzinę w Sunset i nadal mnie wywala ;/

anie_1981 17.11.2011 09:17

Masz jakieś mody? Wiem, nawet ludziom bez modów wywala, ale jeśli jest jakiś wadliwy mod, to gra będzie się wywalała nawet na najlepszym kompie na świecie...

Aurius 17.11.2011 10:47

wszystkie mody usunięte.

anie_1981 17.11.2011 12:26

A wyczyściłeś(łaś) cache gry? Chodzi o skasowanie plików cache gry. Można to zrobić programem Dashboard z mts (najwygodniej i najbezpieczniej), lub ręcznie. Kasuje się wszystkie pliki package z documents and settings, jakie mają w nazwie słówko "cache", oraz 3 pliki z katalogu Thumbnails. Jeśli korzystasz z dodatkowych miast z GW, lub Store, to kasuje się jeszcze zawartość katalogu "WorldCaches". Pojawia się on Documents and Settings tylko wtedy, jeśli chociaż raz użyłeś(łaś) takiego dodatkowego miasta.

ultraviolence 18.11.2011 20:46

Mam identyczny problem z grafiką, co Searle... I podobnie jak ona, jestem posiadaczką karty graficznej ATI (mój model to Radeon HD 5670). Czy ktoś wpadł już na pomysł, jak rozwiązać problem prześwitującego futerka u zwierząt?

anie_1981 18.11.2011 21:45

Chyba nie... U mnie niektóre konie połyskują, błyszczą. Dzieje się tak z wszystkimi źrebakami i niektórymi dzikimi końmi, poza tym nie mam graficznych problemów. Jeśli sporo ludzi będzie miało to prześwitujące futerko, to będą musieli wydać jakąś łatkę. Skoro gra nadaje się na jakąś kartę grafiki, to gra ma obowiązek dobrze z nią działać, ze wszystkimi dodatkami.

Karel13 19.11.2011 09:36

Ja nie mam problemu z prześwitującym futrem, ale zauważyłem na tym:
http://www.youtube.com/watch?v=JtZ4K...&feature=feedu
filmiku, że oni mają ustawioną bardzo niskie wymagania graficzne i przez to sierść jest przezroczysta.

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:17.