![]() |
Odp: Problemy z grą
Ktoś na MTS napisał:
Miałem to samo, co Ty, te dziwne futro przejrzyste. Włączenie zaawansowanego renderingu i ponowne uruchomienie gry pomogło. Więc ... nie wiem, dlaczego u Ciebie nie działa. A później ktoś odpisał: OMG to działa!![...] bardzo dziękuję http://thumbs2.modthesims.info/img/2...-1246219-2.jpg thesims3.com forum: Powinieneś wiedzieć, że zwierzęta wymagają lepszej karty graficznej i komputera[..] Czy próbowałeś aktualizację sterowników? To rozwiązało problem dla wielu ludzi, nie dla mnie jednak (nie mam żadnego problemu z futrem), ale warto spróbować jak to nic nie kosztuje (: |
No to ja na mojej obecnej karcie, chwała Bogu, tego nie mam... Planuję (chyba, bo jeszcze nie jestem na 100% pewna), kupić kartę NVIDIA GeForce GTX 460, jeśli ktoś ma tą kartę i jakieś graficzne problemy z Simsami to proszę o info.
|
Sterowniki aktualizowałam i to nie pomogło.
Rengerowanie włączałam i wyłączałam - nie nie dało. Zaraz spróbuję sposobu Heleny. |
Anie, a jak stoisz z defragmentacją dysku? Bo to, że ci się AP przycina, to prawdopodobnie dlatego, że komputer ma za dużo danych do zczytywania z dysku (w pozostałych miastach nie ma tyle zwierząt). Masz również spore przycinki przy edycji stylu? Bo przy tym też gra sporo informacji pobiera z dysku.
Ponadto obawiam się, że ta karta graficzna niewiele ci pomoże - u mnie jest dwa razy słabsza niż ta, co zamierzasz kupić (czyli koło dwa razy lepsza niż twoja aktualna), a z tego co się orientuję, lepiej ci gra chodzi niż u mnie (możliwe, że z powodu modów). Mnie się w SV przycina z lekka, zwłaszcza o północy (ale to pewnie dlatego, że na początku historii grałam panem macho, co każdej robił dziecko, więc Simów z jego lędźwi sporo mam w mieście). A co do ramu - nie kupuj. Żadna aplikacja nie wymaga więcej niż 2GB ramu. Więcej ramu jest potrzebne grafikom, nie graczom. Gracze potrzebują miejsca na dysku, dobrej karty graficznej (która obsługuje daną grę) i dobrego procka, żeby nadążał z tym wszystkim ;) |
Cytat:
|
Nie mają słabych programistów, tylko leniwych... Odwołam się chociażby do tego routingu. Koleś, który naprawia routing napisał, że jak się otworzy w CAW BP i załaduje mapę routingu, to poważne błędy są od razu w tym kadrze, w którym się miasto załadowuje... Wniosek? Oni w ogóle nie ładują map routingu! Nie sprawdzają, czy routing jest poprawny, mają to w "D". A te niedokładne malowania brzegów światów pędzlem zabraniającym Simom chodzenia w tym miejscu, to już w ogóle wtopa... Pomalują niedokładnie, więc zostaje sobie np. malutka dziurka.... W tą "dziurkę", gra może wpakować jakiegoś wygenerowanego Sima, no baristę np. Koleś nie może nigdzie pójść, bo dookoła jest ten pędzel... Spowalnia to grę... Gra musi tworzyć wielu baristów, żeby któryś dotarł w końcu do pracy.... No ale pominąwszy to, to łączenia dróg ze sobą, głównie na skrzyżowaniach, w wielu wypadkach są nieprawidłowe....
A wracając do karty grafiki, to jutro ją kupuję, zamówiłam w sklepie... Będzie to GV-N460OC-1GI, czyli właśnie ta, o której wspominałam, tylko od producenta "Gigabyte", więc ją sobie inaczej nazwali, ale jest na podzespołach NVIDII. RAM'u na razie nie ruszam, faktycznie 4GB to dosyć sporo. Może kiedyś spróbuję pochodzić po komisach, ale jakoś mi się nie spieszy... Co do defragmentacji dysku, to ja, że tak powiem, nie mam "syfu" na dysku.... Regularnie czyszczę rejestr i dane programów programem CCleaner i defragmentuję dysk. Poza tym testuję dodatki nieoficjalne i mody programem Dasboard, więc można powiedzieć, że mam raczej czysto na kompie. Przycinki mam od "Pokoleń", trochę je niwelują poprawki miast z mts, ale w Appaloosa Plains nie da się grać pomimo poprawek do tego miasta. Wlecze się strasznie. Jeśli komuś się nie wlecze, to nie wie jakie ma szczęście :P |
Cytat:
|
Ja mam już od wczoraj nową kartę grafiki. Nie zdążyłam dłużej pograć w Simsy, bo brat mi ją zamontował wieczorem, a ja się wciągnęłam w Tomb Raider'a Underworld... No i muszę przyznać, że TRU na tej karcie wygląda znacznie lepiej.... :P Ale wracając do Simsów, grafika delikatnie się poprawiła, to naprawdę subtelna różnica jakości tekstur, ale jest. Do tego tekstury ładują się znacznie szybciej. Przycinek to nie wyeliminowało, ale nieco zmniejszyło. Powód jest dosyć prosty. Stara karta nie wyrabiała na maksymalnych ustawieniach grafiki, a niskich nie chciałam... ;) Wkrótce wstawię zdjęcia do tematu "Opowiadamy jak sobie gramy", ale jeszcze kilka bym musiała popstrykać. Nie widziałam jeszcze źrebaków, ani dzikich koni, jak je zobaczę to obejrzę to "błyszczenie", czy nadal jest. Moje dwa araby w AP i dwie zebry w SV nie błyszczały nigdy, ale źrebaki i dzikie konie to jednak mi połyskiwały na starej karcie.
|
Przycinki są prawdopodobnie związane z procesorem - przynajmniej tak mi znajomy informatyk prawi.
|
Procka mam dobrego :D Nie jest najnowszy na świecie, ale taki to nawet mi nie jest potrzebny. Na nowej karcie dzikie konie też się błyszczą, więc widać tak ma być. Edytowałam swojego posta w "opowiadamy jak sobie gramy", więc jak ktoś jest ciekawy to może sobie zerknąć.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:58. |