TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 3: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=226)
-   -   The Sims 3: Nie z Tego Świata - pytania i odpowiedzi (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63973)

Kędziorek 18.10.2012 21:36

Odp: The Sims 3: Nie z Tego Świata - pytania i odpowiedzi

Nie wiem, czy u kogoś jeszcze tak było, ale kiedy miałam małżeństwo wróżkę i czarodzieja, to kiedy ona dawała mu prezent, miała w opcji wyboru kamień filozoficzny. Ważne, że nie wykupywała go wcześniej, nie miała go w wyposażeniu, nie odjęło jej też punktów życiowych. Sytuacja była jednorazowa, ale i tak mnie to zaskoczyło;)

Fatumka 21.10.2012 13:05

A ja mam takie pytanie o ogrodnictwo... Nigdy nie grałam ogrodnikiem, bo jakoś mnie to nie bawi... Ale stwierdziłam, że wypróbuję wróżkę, to tak przy okazji ten ogrodnik wyszedł też. Sim(wróżek) zarejestrował samozatrudnienie jako ogrodnik i jedną z okazji, jaką dostał to wyhodować 20 roślin świetnej jakości. Tyle, że... Mój sim ma rośliny doskonałej jakości, wspaniałe, bardzo dobre itd. Jakieś świetne też się trafią.
Ale czy rośliny wspaniałe czy doskonałe nie są lepsze od świetnych? A jeżeli tak, to czy nie powinny się kwalifikować do wykonywanego zadania?
Drugi problem mam taki, że sim ma np. 5 tych świetnych roślin, a potem nagle ma tylko 3. Jak tak dalej pójdzie to nigdy nie zbiorę 20stu... Poradźcie coś...

EDIT:
@down: Dziękuję za odpowiedzi, pomogły :)

Master of Disaster 21.10.2012 21:56

@up - to jest chyba tak z jakością (potraw, sadzonek, zebranego miodu i wosku), w kolejności od najniższej:
Przerażająca
Okropna
Podła
Zła
Normalna
Dobra
Bardzo dobra
Wspaniała
Świetna
Wyjątkowa
i Doskonała

Kolory mogą się nieco różnić, ale jestem pewna, że poza tym pomyłek tu ni ma. A zatem - jakość Wspaniała jest w Sims 3 niższa niż Świetna, zatem plon tej jakości nie spełnia wymogów. Za to jestem pewna, że wyższa jakość - owszem. Oraz że plony tych roślin muszą być w wyposażeniu Sima, wtedy będzie mógł je zanieść gdzie trzeba żeby ukończyć okazję.

natalenka 25.10.2012 09:49

Aby w łatwy sposób wyhodować rośliny wyższych jakości zrób tak:
Jeżeli masz roślinę normalną, dbasz o nią, nawozisz, powstanie z niej plon: dobry, wtedy sadzisz plon: dobry, dbasz, urośnie: bardzo dobry. Wtedy sadzisz bdb, dbasz, masz wspaniały. Rozumiesz? U mnie to się zawsze sprawdza. Jeżeli klikasz w opcję: "użyźnij ogród najlepszymi nawozami", gra automatycznie dobiera ryby, plony, o najwyższej jakości, dlatego ubywa Ci tych owoców/warzyw. Czasem jeżeli masz włączoną wolną wolę, Sim sam coś przekąsi. ;)

(a gdy chcesz troszeczkę przechytrzyć grę, gdy masz już plon o jakości jaka Cię interesuje - wsadź go do lodówki, bo Sim ich nie wykorzysta do użyźniania, a żeby jej nie zjadł w potrawie, używaj opcji: zjedz coś na szybko. Gdy uzbierasz właściwą liczbę, weź je z lodówki do własnego wyposażenia.)

jaja 27.10.2012 12:52

Pytanie dla szczęśliwych posiadaczy dodatku: czy opcja "kontrolowania populacji" w mieście daje możliwość całkowitego wyłączenia stworów z gry..?

anie_1981 27.10.2012 18:08

Ja osobiście korzystam z moda NRaas Story Progression, który z natury uniemożliwia zmienianie się Simów w mutanty. Jednak z tego co mówili twórcy gry, to działa to w ten sposób, że żaden nowy mutant nie pojawi się w mieście, ani przez postęp historii, ani przez narodziny. Czyli teoretycznie para wampirów u sąsiadów albo nie będzie się w ogóle rozmnażać, albo będą mieli zwykłe, Simowe dzieci.

nmin 27.10.2012 18:11

Cytat:

Napisał jaja (Post 1595073)
Pytanie dla szczęśliwych posiadaczy dodatku: czy opcja "kontrolowania populacji" w mieście daje możliwość całkowitego wyłączenia stworów z gry..?

Tak, w ogóle nie pojawiają się nowe. Zostają wyłącznie te, które były już stworami w momencie zmiany ustawień (czyli wampiry w Bridgeport albo cała ta ferajna w MF...).

jaja 28.10.2012 07:46

Hmm chociażby dla tej opcji warto mieć dodatek...;) sorki, nie jestem miłośniczką takiej tematyki ;)

Skusiły mnie zresztą nowe obiekty kolekcjonerskie, bo ponoć sporo dochodzi??
Nigdzie nie znalazłam co dokładnie i w jakiej ilości, jedynie wyliczone nowe roślinki do uprawy (ale to chyba tylko w alchemii do wykorzystania, nie w kuchni?) no i grzyby, i pszczelarstwo... hmmmm;D

Searle 03.11.2012 12:12

"Szerzyć klątwę wilkołactwa" - o co chodzi w tym pragnieniu? By kogoś przemienić w wilkołaka?

Laselight 03.11.2012 12:25

Searle , o to chodzi w tym pragnieniu.

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:38.