TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   TheSims.pl - archiwum (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=176)
-   -   Oceń administratora/moderatora część druga! (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63388)

motyka 06.06.2012 11:43

Odp: Oceń administratora/moderatora część druga!

No to ja się wypowiem co do tych nieszczęsnych hotlinków, może więcej osób zrozumie. Już pomijam fakt, że najzwyczajniej w świecie egzekwuję zapisy w regulaminie - hotlinkowanie bezsensownie pożera transfer właścicieli obrazków tylko dlatego, że komuś się nie chciało wstawić ich na własne konto hostingowe. Ktoś powie - jeden obrazek to przecież tyle, co nic - może i tak, gdy brać pod uwagę ten jeden jedyny, który wyświetli się tylko raz. A tak to w temat potrafi wejść dużo ludzi, przez zupełny przypadek ktoś sobie odświeży stronę... Nieraz z jednej strony mamy kilka hotlinków i znowu historia się powtarza. Marnowanie transferu bez żadnych korzyści dla właścicieli obrazków. Żadnych. Z czystego lenistwa. To tak jak z ochroną środowiska - w końcu co zmieni jedna butelka, która wyląduje w trawie.
Mimo to, dziękuję wszystkim za wypowiedzi :)

Ilona 06.06.2012 21:19

widzę,ze zdobyłam najwięcej negatywnych opinii,jeżeli mnie nie było widać,to dlatego,ze miałam problemy ze zdrowiem oraz dwie przeprowadzki i meblowanie mieszkania,a do tego jeszcze pracuje i w dzień i w nocy

Cytat:

Ilona służy pomocą, choć wydaje się z tego niezadowolona, że w ogóle ktoś do niej raczył napisać. Rzadko gdziekolwiek ją widzę. Łatwo wyprowadzić ją z równowagi, powinna nabrać trochę dystansu do siebie i nie brać wszystkiego na poważnie.
jeżeli ktoś uważa,ze jestem niezadowolona z jego wiadomości,to niech po prostu do mnie nie pisze,ja lubię otrzymywać wiadomości,listy,smsy...ale nie zawsze mam czas,żeby na nie od razu odpowiedzieć.

Cytat:

mam wrazenie, ze czasem userow traktuje jak najgorsze mozliwe zlo
:O to co ja tutaj robię od ponad 4 lat?

Cytat:

Ilona na pewno jest bardzo pomocna ale nie jestem pewien czy stara sie wykonywac poprawnie swoje obowiazki. Czasem sama lamie regulamin i daje zly przyklad.
hmm lamie regulamin,proszę o przykład,bo jeszcze nade mną jest administracja i jeżeli bym naprawdę złamała regulamin,to bym została o tym powiadomiona
daje zły przykład,przepraszam ,ale komu,ponieważ od nikogo nie wymagam,aby mnie naśladował,jestem indywidualistka i chodzę własnymi drogami

Ale mimo to dziękuję wszystkim za opinie i jak stare przysłowie głosi "jeszcze się taki nie urodził,co by wszystkim dogodził".Jestem często na forum bez logowania ;)

Wielebny 07.06.2012 09:13

Aż się dziwię, że tak dobrze mnie oceniliście w większości.
Ale co do dwóch głosów na "nie" to maci rację.

Wypaliłem się i od dłuższego czasu próbuje pozbierać się.
Będąc z Wami szczery to aktualnie nie robię niemal nic, i przebywam głównie w offtopic.
Co do wulgaryzmów to tak używam, ale zawsze w formie z gwiazdkami, czyli z cenzurą, czyli zgodnie z regulaminem, przynajmniej tak wynika z jego treści.

Oczywiście różnicą jest, gdy dane przekleństwo jest skierowane do któregoś z użytkowników, wtedy czy w formie zagwiazdkowanej czy innej traktuje to jako jawną obrazę, a co za tym idzie postępowanie karne... ;P

Poza tym offtopic to offtopic. Więc to, że mi zdarzyło się napisać dwa posty pod rząd to chyba tragedia nie jest?
Sam regulamin w offtopic traktuje z lekkim dystansem i nie każe innych za jego lekko złamanie, ale tylko w granicach offtopu.

Mimo wszystko dziękuje za dobre oceny i te złe, które miały jak najwięcej racji.
Od jakiegoś czasu mam wakacje, ale sądzę, że mimo zbliżającej się pracy znów powrócę do normalnej pracy moderatorskiej na forum. ps. nawet simsy ostatnio zainstalowałem ;D

edit. jak jakiegoś dnia będę miał zaniżoną samooceną to wpadnę tutaj poczytać jeszcze raz moje oceny ;P

ps2. no cóż ja słowa ciul nie traktuje jako przekleństwo, forum również go nie cenzuruje, więc w czym problem?
A to, że ktoś innych dostał za to warna to już nie moja wina, nie ja to uczyniłem.

Vanitas 07.06.2012 12:32

To teraz może i ja się odniosę do wypowiedzi na mój temat.

Cytat:

Do nazwania go wzorowym administratorem faktycznie jeszcze dluga droga... Bylam szczerze mowiac troche zaskoczona gdy przeczytalam informacje o jego awansie, mysle, ze nadaja sie na to miejsce inne osoby. Doceniam reaktywacje Downloads, ale coz, mam wrazenie, ze czasem sie wywyzsza i naduzywa swojej 'wladzy administratorskiej' i jest nieco dretwy.
Nie wiem kiedy nadużyłem swojej władzy, a na pewno nie zrobiłem tego umyślnie. A co do drętwości to ten kto ze mną gadał raczej tego nie powie ;)

Cytat:

Gin dobrze się wywiązuje ze swoich obowiązków. Jest pomocna, mądra (:P) i aktywna.
Bardzo dziękuję. http://i1059.photobucket.com/albums/...ingerSs/ir.jpg ;P

Cytat:

Nie widzę jego wielkiej aktywności, uważam, że do administracji dostał się za podlizywanie, nikt z innych moderatorów nie dostał ta szybko rangi admina.
Przepraszam za to, że staram się być miły dla osób które lubię i z którymi pracuję. Lithium dostała range administratora mając taki sam staż jak ja, więc ktoś jednak dostał.

Cytat:

jesli chodzi o to jak wykonuje swoja prace to nie mam nic do zarzucenia. udziela sie, organizuje zycie na forum i wgl. ale nie podoba mi sie jego postawa. czasem czytajac jego posty mam wrazenie ze sie wywyzsza, a nawet wykorzystuje swoja funkcje zeby dogryzc innym (np agapi dostal kiedys warna za to ze wyrazil swoje zdanie w OFFTOPIE. Ostatnio sie poprawil ale to nadal za malo.
W offtopie, jak i zresztą na całym forum, nie można obrażać innych userów. Bo to 'wyrażenie swojego zdania' było właśnie obrazą.

A ultraviolence strasznie przestrzegająca regulaminu moderatorka i Bjork 'nie wiem dlaczego jest admem' to śmiech na sali, wybaczcie.

Björk 07.06.2012 12:48

Cytat:

Napisał Irreplaceable (Post 1538445)
(..)Bjork 'nie wiem dlaczego jest admem' to śmiech na sali, wybaczcie.

A ja niestety wiem... Ostatnio moje forumowe życie ogranicza się do porządkowania działów i rozmowy z innymi osobami z administracji w sprawie tego, co zrobić, co poprawić. Powiedzmy to jasno - straciłam kontakt z większością użytkowników. I możecie mieć wrażenie, że Was olewam, ale wierzcie mi, czuję się trochę odpowiedzialna za to forum i staram się reagować na bieżąco - chociaż zdarzyło mi się coś załatwić i nie odpowiedzieć np. na czyjąś wiadomość.

Pewnie macie dość tego tłumaczenia, ale... życie i praca mnie dość mocno wciągają, więc proszę o wyrozumiałość :)

I dzięki za wszystkie oceny :)

αγάπη 07.06.2012 13:50

Cytat:

jesli chodzi o to jak wykonuje swoja prace to nie mam nic do zarzucenia. udziela sie, organizuje zycie na forum i wgl. ale nie podoba mi sie jego postawa. czasem czytajac jego posty mam wrazenie ze sie wywyzsza, a nawet wykorzystuje swoja funkcje zeby dogryzc innym (np agapi dostal kiedys warna za to ze wyrazil swoje zdanie w OFFTOPIE. Ostatnio sie poprawil ale to nadal za malo.
nie wiem kto to pisał, ale obraziłem wtedy Gingersa z tego co pamiętam, więc nie to było bulwersujące, tylko to, że potem SPECJALNIE obraziłem jakiegoś tam innego użytkownika, który modem nie był i za to nie dostałem warna, a za obrażenie Gingersa tak. I proszę się nie wykręcać tym że ktoś to przeoczył bo to był post za postem wiec...

GinEdit: Nic straconego, daj tylko linka do obrazy tego innego usera :)
AgapiEdit: a może byś tak napisał osobny post zamiast edytować mój (: ? A poza tym, nie chce mi sie szukać i nie o to chodzi. Chodzi wyłącznie o to w czym objawiła się twoja wyższość nad innymi :)

ultraviolence 10.06.2012 10:07

Cytat:

ultraviolence bardzo dobrze wykonuje swoją pracę, maleńka sugestia, aby nie czerpała wzorców z byłej moderatorki, Liv, bo na pewno nie wyjdzie jej to na dobre...
Wciąż nie rozumiem, skąd te porównania. Choć założenia mamy podobne (dbanie o porządek forum), to jednak nasze metody trochę się różnią (nie mam zamiaru odbierać Liv jej tytułu "Żylety", na który sumiennie zapracowała :D). Staram się oceniać przewinienia użytkowników sprawiedliwie, ale czasem potrafię też przymknąć oko na mało istotne sprawy, nie karając ich warnem. Jak już pisałam wcześniej - u mnie na bana czy chociażby oficjalne ostrzeżenie naprawdę trzeba sobie zasłużyć.

Cytat:

...bez komenatarza w ogole. sztywna i strasznie przestrzega regulaminu ;/
Starsi panowie mogą mi tylko pozazdrościć B) A tak poważniej, bardziej chcę się odnieść do dalszej części komentarza. Regulamin forum jest po to, aby go przestrzegać. Dobry mod powinien przede wszystkim dbać o porządek i działać zgodnie z zasadami a nie "widzi-mi-się" użytkowników, którzy czasem lubią je naginać według własnego uznania. Trzeba być konsekwentnym. Kiedy powiedziało się "a", trzeba powiedzieć "b". I tak, jestem wyrozumiała, ale kiedy notorycznie prosi się użytkownika o respektowanie regulaminu a on wciąż robi swoje, ciężko zachować cierpliwość i nie wlepić mu oficjalnego ostrzeżenia (tak, tak, domyślam się kim jest autorka, ale urazy nie chowam :)).

Cytat:

Nie bywa często na forum, mało przyjazna.
Niestety z pierwszym zarzutem ciężko mi się nie zgodzić. Ostatnio miałam trochę spraw na głowie i bywałam na forum coraz rzadziej, co zresztą było widać. Co do drugiej kwestii - to już całkiem osobiste odczucie danej osoby. Zawsze staram się być miła i wyrozumiała w stosunku do użytkowników, a że ktoś odebrał to inaczej? Cóż, miał do tego prawo :)

Cytat:

tak,dzięki niej na bieząco dowiadujemy sie o newsach o the sims
Z całym szacunkiem dla ankietowanego, ale na taką opinię to zasłużyła Ilona a nie ja :)

Za resztę pozytywnych opinii serdecznie dziękuję i przyznam szczerze, że nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Jest mi bardzo miło, że większość osób docenia moją pracę, niemniej jednak muszę przyznać, że z braku czasu ostatnio się trochę opuściłam :redface:

Liv 10.06.2012 11:29

Cytat:

Napisał Ilona
jeżeli bym naprawdę złamała regulamin,to bym została o tym powiadomiona

Ale z drugiej strony nie oczekujmy, że każdy każdego będzie pilnował. W administracji są ludzie na tyle dojrzali, że nie złamią regulaminu bo wiedzą, że muszą dawać przykład userom, no i mają jeszcze adminów nad sobą (w przypadku modów).
I jeśli jest się w administracji to trzeba być świadomym tego, że trafia tam swego rodzaju "elita" - najbardziej pomocni, najlepiej znający i przestrzegający regulaminu userzy. Po prostu "wzorowi", a jak wiadomo, tacy mają w pewnym stopniu autorytet.
Cytat:

Poza tym offtopic to offtopic. Więc to, że mi zdarzyło się napisać dwa posty pod rząd to chyba tragedia nie jest?
Nie zdarzyło Ci się w sam raz. A jeśli już, to "zdarza Ci się" o kilka razy za dużo.
Regulamin mówi jasno - nie piszemy posta pod postem, a tym bardziej moderatorowi wypadałoby go NIE łamać. W żadnym wypadku. Najpierw wymagajcie od siebie, a potem od userów. I wszystko jedno czy to offtop czy "normalne" forum.
Cytat:

A to, że ktoś innych dostał za to warna to już nie moja wina, nie ja to uczyniłem.
Dlatego szkoda, że jako moderacja nie przestrzegacie w takim samym stopniu regulaminu.
Cytat:

Napisał Irr
Przepraszam za to, że staram się być miły dla osób które lubię i z którymi pracuję.

Gin, niektórzy już do końca swych dni tutaj będą hejterami. Nie ma co się nimi przejmować, bo dużo osób Cię tu lubi i docenia Twoją pracę na forum :)

Cytat:

Napisał UV
Wciąż nie rozumiem, skąd te porównania.

No ale daj sobie powiedzieć - działasz szybko, często i efekty są widoczne. Tylko forma jest trochę inna :P
Cytat:

Staram się oceniać przewinienia użytkowników sprawiedliwie, ale czasem potrafię też przymknąć oko na mało istotne sprawy, nie karając ich warnem.
Też bym to kiedyś mogła napisać ;] Ale każdy inaczej rozumie pojęcie typu "spam" czy "obrażanie użytkownika".

No i nie bądź już taka skromna - zasłużyłaś na te pochwały ;) A ewentualne "braki" nadrobisz ;)

Jeszcze się odniosę do dwóch innych odpowiedzi:
Cytat:

Brakuje też Liv, bo nie ma teraz kogoś "na prawdę mocnego".
Cytat:

Nie jest najgorzej, ale żałuję, że nie ma już Liv, ponieważ ona była najlepsza.
I z tego miejsca dziękuję w szczególności tym dwóm osobom a także wszystkim, którzy sie z nimi zgadzają - czytanie takich opinii po takim czasie (w końcu już dobre pół roku nie jestem modem) uświadomiło mi, że to, co robiłam tutaj, miało większe znaczenie niż sobie wyobrażałam i że pozytywniejsze aspekty mojego moderowania zostały docenione. No i że w gruncie rzeczy nie zostałam zapamiętana tylko jako "ta zła", co mnie naprawdę bardzo cieszy :)
Ktoś wspominał też o ekipie z lat 2009-2010. Wtedy zaczynałam tutaj jako mod, więc ciekawa jestem, których członków administracji ta osoba miała konkretnie na myśli ;]

Ogólne wnioski jeszcze - szkoda, że było gorzej z frekwencją w tym roku, bo szczególnie interesowały mnie opinie ogólne o forum. Jednak z tymi, które się pojawiły, ja w większości się zgadzam ;)
Chociaż, nie ukrywajmy, poziom zadowolenia userów z forum jest wręcz przerażający - czy tylko ja tak krytycznie każdego oceniłam? ; o No ale z drugiej strony wychodzi moje przewrażliwienie :P
No ale skoro większość jest zadowolona, to dobrze ;]

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 07:33.