TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 4: Uwagi na temat gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=434)
-   -   The Sims 4 - komentarze do newsów (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65173)

Kafelove 27.08.2014 09:00

Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

Podepnę się pod słowa simka334player odnośnie piractwa i problemu z wydaniem 200zł na grę. To ja pisałam, że nie wydałabym tyle na tą gre, ale to nie jest generalizowanie tylko, owszem, moja subiektywna opinia. Ale ja nie o tym chciałam... Tak jak wyżej simka334player napisała, jakby te simsy kosztowały 2zł, to kupa ludzi by to kupiła, ale jak też słusznie zauważyła, dużo ludzi żyje z tej gry...
I teraz tak. Załóżmy, że jesteśmy 8 letnim dzieckiem. Wiemy, że kradzież jest zła, ale bardzo chcemy mieć The Sims 4. Co robimy? Nie KRADNIEMY gry z torrentów tylko każdy grosik, który dostaniemy od mamy czy babci wkładamy do skarbonki i liczymy co drugi dzień, czy nie mamy już przypadkiem wymarzonej sumy ;)
Więc dlaczego my, ludzie dorośli lub prawie dorośli nie umiemy tak postąpić, tylko wolimy, nazwijmy to po imieniu, kraść? Bo to jest proste i nie musielibyśmy sobie czegoś odmówić... A każdy z nas chciałby, żeby mu zapłacono jakby to było jego dzieło...
Ja mam 18 lat i też nie zarabiam, ale jak na coś odkładam to umiem sobie odmówić kupienia gałki lodów za 2,50, kiedy mam je w domu czy tam napicia sie piwa. Zamiast tego, rzeczywiście wrzucam to 2,50 do... skarbonki :lol2:

anie_1981 27.08.2014 10:22

Cytat:

Napisał simka334player (Post 1829640)
Jak możemy mówić że ta gra nie jest warta swojej ceny!

Bo siedzimy w internecie i czytamy niusy, oglądamy filmiki i zdjęcia, wywiady z twórcami i jako ludzie potrafiący już czytać i pisać, potrafimy określić czy nam się coś podoba, czy nie i ile byśmy ewentualnie mogli dać za coś takiego. Jest to oczywiście ocena subiektywna, bo każdemu podoba się coś innego i jest to sprawa naturalna, nad którą się nie dyskutuje.

Cytat:

Gdyby ta gra kosztowała 2 zł to pewnie wszyscy by ja kupili żeby choćby przetestować. Bo co to jest 2 zł. Tyle każdy ma w kieszeni . Ale 200 zł...o tu już jest problem. Dla większości z nas. Dla Paris Hilton czy innej nadzianej persony to napewno nie żaden problem. Więc cena a wartość to są dwie różnie rzeczy i bardzo subiektywne.
Poza tym ,skąd u niektórych ta pewność co twórcy zrobili bądż nie? Macie jakieś dojścia w EA? Ktoś z EA was informował o polityce firmy?

Dla niektórych szczęśliwców wydanie 200 zł na grę, to żaden problem. Inni jednak muszą liczyć kasę i zastanawiać się, czy za te pieniądze nie kupić czegoś innego, może innej gry, a może nowych butów. Dlatego proszę o trochę wyrozumiałości dla tych mniej majętnych... :P Mnie problem piractwa nie dotyczy. Jak mi się gra podoba, to kupuję, jak nie to, nie kupuję. No a gdy nie jestem pewna, to sprawdzam przez jeden dzień i podejmuję decyzję, kupić, czy kasować z dysku.

Co do polityki firmy, to nie trzeba mieć kontaktów z EA Games, żeby zajarzyć o co im chodzi. Nawet stare polskie przysłowie mówi: Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze...

Mamełe 27.08.2014 10:30

Dlatego dobrze, że zakupując grę poprzez origin mozna ją zwrócić w ciągu 24 godzin. Komu sie spodoba, to sobie zostawi, komu nie, to ją zwróci i odzyska pieniądze. Można to uznać za jakieś tam demo. Ja mam zamiar z tego skorzystać, chociaż jeśli gra mi sie spodoba, to i tak ją zwrócę i kupię wersję pudełkową.

Oczywiście ktoś może powiedzieć, ze nie ma pieniędzy nawet na to, ale wtedy nie miałby pieniędzy nawet jeśli ta gra byłaby super mega wypasiona i bez wszystkich tych braków, nawet wtedy by jej nie kupił więc żadna różnica.

anie_1981 27.08.2014 10:49

Ciekawe w sumie jak to działa, to oddawanie kasy przez Origin. Jeśli tak jest faktycznie, że mogę sobie gry tak testować, niekoniecznie Simsy :P Sprawdzał to ktoś? (na innej grze oczywiście).

Komentując filmik, to ciekawy myk z tymi podłogami, ciekawe czy da się tak też w TS3..? Smutne, że nie ma kodu ConstrainFloorElevation False, ale z drugiej strony po co miałby być..? Z jednej strony mamy różne wysokości ścian i fundamentów, a z drugiej, podstawą pracy tego kodu jest kształtowanie terenu, ta gra tej funkcji nie posiada, wszystko jest płaskie...

Mamełe 27.08.2014 10:55

Cytat:

Napisał anie_1981 (Post 1829649)
Ciekawe w sumie jak to działa, to oddawanie kasy przez Origin. Jeśli tak jest faktycznie, że mogę sobie gry tak testować, niekoniecznie Simsy :P Sprawdzał to ktoś? (na innej grze oczywiście).

Komentując filmik, to ciekawy myk z tymi podłogami, ciekawe czy da się tak też w TS3..? Smutne, że nie ma kodu ConstrainFloorElevation False, ale z drugiej strony po co miałby być..? Z jednej strony mamy różne wysokości ścian i fundamentów, a z drugiej, podstawą pracy tego kodu jest kształtowanie terenu, ta gra tej funkcji nie posiada, wszystko jest płaskie...

Zwrot jest bez problemu, trzeba tylko czekać czasem około tygodnia. Można grę kupić nawet dzisiaj, pobrać, uruchomić i oddać w ciągu 24 godzin od pierwszego uruchomienia gry bądź też w ciągu 7 dni od premiery czy też zakupu (jeśli gry sie nie uruchamiało). Wszytko odbywa sie poprzez origin, nie dotyczy to wersji pudełkowych. Jest mnóstwo czasu na pobranie gry i nawet jeśli ktoś ma słaby internet, to da radę sobie pograć i samemu sprawdzić pełna wersje a nie tylko jakieś tam demo. Tylko trzeba mieć pieniądze (obecnie 179 złotych) na ten zakup (czyli np. odłożyć na kilka dni zakup czegoś tam innego), ale tak jak powiedziałam, jeśli ktoś nie miałby tych pieniędzy, to też nie miałby ich na "super hiper mega wspaniałą" wersję.

można sobie poczytać tutaj

https://www.origin.com/pl-pl/great-game-guarantee

tjzzf 27.08.2014 11:06

Cytat:

Napisał anie_1981 (Post 1829649)
Ciekawe w sumie jak to działa, to oddawanie kasy przez Origin.

Możesz wystąpić o zwrot pieniędzy w ciągu 24 godzin od pierwszego uruchomienia gry i 7 dni od jej zakupu.

Sam zwrot jest względnie łatwy, w Historii zakupów klikasz na "Request refund", odpowiadasz na kilka pytań i czekasz, zwrot przyznawany jest w ciągu 48 godzin na rachunek techniczny karty kredytowej lub konto paypal, zależy od sposobu zakupu.

glyndgr 27.08.2014 12:37

Cytat:

Napisał Kafelove (Post 1829641)
Podepnę się pod słowa simka334player odnośnie piractwa i problemu z wydaniem 200zł na grę. To ja pisałam, że nie wydałabym tyle na tą gre, ale to nie jest generalizowanie tylko, owszem, moja subiektywna opinia. Ale ja nie o tym chciałam... Tak jak wyżej simka334player napisała, jakby te simsy kosztowały 2zł, to kupa ludzi by to kupiła, ale jak też słusznie zauważyła, dużo ludzi żyje z tej gry...
I teraz tak. Załóżmy, że jesteśmy 8 letnim dzieckiem. Wiemy, że kradzież jest zła, ale bardzo chcemy mieć The Sims 4. Co robimy? Nie KRADNIEMY gry z torrentów tylko każdy grosik, który dostaniemy od mamy czy babci wkładamy do skarbonki i liczymy co drugi dzień, czy nie mamy już przypadkiem wymarzonej sumy ;)
Więc dlaczego my, ludzie dorośli lub prawie dorośli nie umiemy tak postąpić, tylko wolimy, nazwijmy to po imieniu, kraść? Bo to jest proste i nie musielibyśmy sobie czegoś odmówić... A każdy z nas chciałby, żeby mu zapłacono jakby to było jego dzieło...
Ja mam 18 lat i też nie zarabiam, ale jak na coś odkładam to umiem sobie odmówić kupienia gałki lodów za 2,50, kiedy mam je w domu czy tam napicia sie piwa. Zamiast tego, rzeczywiście wrzucam to 2,50 do... skarbonki :lol2:

Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Wyobraź sobie, że masz 8 lat. Wszyscy Twoi koledzy i koleżanki mają już grę i grają sobie w nią najlepsze, a Ty jesteś jedyną osobą która jej nie ma. Nie za fajnie prawda? Dalej czekasz kilka kolejnych miesięcy, aż uzbierasz pieniądze na wymarzoną grę, ale nagle pojawia się alternatywna propozycja. Możesz mieć tą grę już teraz za darmo i grać razem ze znajomymi! Super! Wiesz, jednak, że to co robisz jest złe i może Cię spotkać kara, ale przecież nikt nie musi o tym wiedzieć. Co prawda nie masz tej satysfakcji z nowiutkiej gry prosto ze sklepu, ale masz ją i to się liczy najbardziej. Z własnego doświadczenia, wiem, że dzieci nie mają takiego instynktu samo zachowania i to dla nich bez znaczenia czy będą mieć grę oryginalną czy nie. Liczy się gra.

Ja póki co zakupu gry nie planuję. Cena ewidentnie jest wygórowana, a poza tym szkoda mi wydać ponad 150 zł na grę, którą prędzej czy później się znudzę. Poza tym gra jest bardzo okrojona i za tę samą cenę można kupić o wiele lepszy tytuł. Najpierw poczekam do premiery, zobaczę czy gra jest warta zakupu i może wtedy się na nią skuszę, ale na pewno kiedy będzie o wiele tańsza.

Już nie dziwi mnie fakt, że do tej pory nie ma żadnej recenzji gry, ale że jeszcze nie było wycieku. Z tego co pamiętam TS3 wyciekło kilka tygodni przed premierą, a 4. jest chyba najpilniej strzeżoną tajemnicą w EA. W sumie to nie dziwię się im, gdyby gra wyciekła teraz dopiero mogli by mówić, że im się hajs nie zgadza...

La Tortura 27.08.2014 15:47

Cytat:

Jeśli nie chcę czy nie mogę wydać te 200 zł żeby się przekonać, to muszę poczekać aż ktoś inny mi pożyczy.
przykro mi, ale idąc twoim tokiem myślenia, wtedy też kradniesz. nie płacisz, a grasz. to się nie wiele różni od piractwa. bo w piraceniu też "pożyczamy" od innych graczy ktory podzielili się grą na torrentach. ty wolisz iść do koleżanki i pożyczyć grę, a ktoś inny woli ściągnąć ją ze strony od bardzo dobrego "kolegi", który dzieli się grą tak samo jak twoja koleżanka :)
ja za tą grę nie dałabym nawet stu złotych, wolę wydać moje kieszonkowe i wyjść gdzieś ze znajomymi, kupić jakiś ciuch, niż kupić tak wybrakowaną grę.
i co to za argumenty - nie graliscie, nie oceniajcie. chyba po to tworcy pokazują nowości, dema i gameplaye (beznadziejne, ale jednak) żeby zachęcić nas do kupna, lub - zniechęcić. w moim przypadku skutecznie obrzydzili mi czwórkę, którą na samym początku byłam zachwycona. :| dwójka wyszła 10 lat temu, a imho jest lepsza niż czwórka.

soapded 27.08.2014 16:18

Samochody w The Sims 4 ?

https://www.dropbox.com/s/wgzdus2fto...32b_o.png?dl=0

tjzzf 27.08.2014 16:44

Cytat:

Załóżmy, że jesteśmy 8 letnim dzieckiem. Wiemy, że kradzież jest zła, ale bardzo chcemy mieć The Sims 4. Co robimy? Nie KRADNIEMY gry z torrentów
Wytłumacz mi swoją definicje kradzieży jeżeli możesz. Co przez to rozumiesz?
Musi być bardzo ciekawa.

Cytat:

Jeśli nie chcę czy nie mogę wydać te 200 zł żeby się przekonać, to muszę poczekać aż ktoś inny mi pożyczy.

Czyli idąc twoim tokiem rozumowania sama "okradasz" autorów (w końcu nie mają z tego żadnego zysku, to pewna forma piractwa).

Wspominałem ci że kupując oryginalną grę za 200zł nabywasz PRAWO do korzystania z NOŚNIKA tylko przez jedną osobę? Co prawda tylko formalnie, bo nikt tego nie sprawdza, ale On nadal nie jest twoją własnością. Surprise, surprise! ;))
Tyle z mojej strony bo i tak nic nie wytłumaczę, a i sprzeczać się nie zamierzam, za stary na to jestem.

Cytat:

Napisał soapded (Post 1829722)

Samochody będą, jako ozdoba. Ten dymek może oznaczać wiele rzeczy np podróż czy wyjazd do pracy.

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 15:26.