![]() |
Odp: Pytania i odpowiedzi oraz problemy z gra
Ale miastowi, czy moi prywatni simowie, tak będą się zwali? :O
|
I jedni i drudzy.
Tzn., co do Twoich simów to zależy - np. jeśli usunąłeś plik z simem z numerkiem 404 i któryś z Twoich nowych simów dostał ten nowy wolny numerek, to przy zmianie wersji językowej jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie miał imię i nazwisko tego usuniętego sima, tylko w odpowiednim języku ;] @down: na Twoim miejscu podszkoliłabym angielski a nie niemiecki ;] Ja po paru miesiącach przymusowej gry po angielsku w TS1 miałam przynajmniej kilkanaście nowych słówek w głowie więcej :) |
Ło jezu! :O
To gram po polsku! Może w TS1 będę grał po niemiecku. Dziękuję Wam, bo bym se biedy w grze narobił! :) Edit: Dobrze dobra kobieto Liv, nastawię grę na angola :D |
Znów zwracam się do Was li i jedynie z pytaniem, ale mój laptop zaczął buntować się jak tylko może przeciwko graniu na nim w Simsy...
Rozważam kupno nowego komputera z jak najlepszymi parametrami. Czytałam jednak (nawet tutaj, na tym forum), że najnowsze karty graficzne są już zbyt dobre dla TS2. Dlatego właśnie chciałam zasięgnąć rady: jaką powinnam wybrać, żeby móc wreszcie pocieszyć się grą? Rozumiem, że chodzi przede wszystkim o kartę graficzną, prawda? Reszta, jak procesor itp., nie będą sprawiać problemów? |
Cytat:
|
Dziękuję, ultraviolence, ta NVIDIA to już jakiś trop. :) Jeśli któryś z użytkowników, grających w TS2 na najnowszych komputerach, zechciałby podszepnąć, jaką sam ma kartę graficzną, też byłabym naprawdę wdzięczna. Na pewno się nie obrażę. :D
@down: O kurczę, Malin, Twój post to dosłowne wyrażenie wszystkich moich myśli! :D Również będę grała na tym komputerze tylko w Simsy i również mam już dość użerania się ze sprzętem. Z tym że ja nastawiam się tylko na stacjonarkę - na punkcie laptopów mam lekką traumę. Od razu człowiekowi raźniej, kiedy widzi, że nie jest sam z jakimś dylematem. ;) |
Cytat:
Zamówiłam dziś na allegro jedną z kart graficznych polecanych w jednym temacie tu na forum, NVIDIA GeForce , nie jest najnowsza, ale skoro ją tu polecano, to znaczy, że chyba będzie działać, a na mojego starego kompa póki co, wystarczy (oczywiście, jeśli go jeszcze zreanimują w serwisie, bo wczoraj całkowicie padł i musiałam go oddać ;(((((( Laptop, z którego teraz korzystam, nie nadaje się w ogóle do grania ;(). Po wakacjach mam zamiar zakupić całkiem nowy sprzęt. I teraz muszę się dowiedzieć, na jakiej karcie na pewno pójdą Simsy. Nie będę ukrywać, że komp służy mi wyłącznie do przeglądania stron, TS2 jest jedyną grą, w którą gram i grafika w kompie będzie dopasowana właśnie pod nią. Nie potrzebuję kompa do niczego innego, chcę po prostu w końcu komfortowo grać w moją ulubioną grę, bo od lat użeram się ze starymi komputerami, na których albo zamulało, albo się zawieszało, albo rozmywało grafikę (jak obecnie). I mam już tego serdecznie dość. To będzie jednorazowy zastrzyk gotówki i po prostu nie mogę sobie pozwolić na jakąś pomyłkę, bo jeśli się okaże, że gra nie pójdzie, to będą to dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto (korzystać z internetu to ja sobie mogę nadal na starym komputerze). Ale w związku z nowym sprzętem pojawił się u mnie wielki dylemat: komputer stacjonarny czy laptop? O ile w stacjonarnym pececie można kontrolować, ewentualnie wymienić kartę graficzną, tak w laptopie jest już z tym chyba problem (nie znam się na lapkach, ale wydaje mi się, że karty graficzne są chyba zintegrowane z płytą główną?). Tak więc moje pytania (nareszcie ;)): - jakie karty do komputera stacjonarnego są "pewniakami"? ewentualnie: - jaki laptop wybrać? Cytat:
|
Osobiście uważam, że do grania w simsy bardziej nadaje się komputer stacjonarny.
Sama korzystam z laptopa, ale nadal jestem zwolenniczką pudełek stojących gdzieś pod biurkiem ;) Nie powiem, jestem mega zadowolona ze swojego laptopa, ale zintegrowana karta graficzna czasami robi mi w grze brzydkie psikusy typu: - wchodzę sobie na jakieś otoczenie i nagle ekran robi się czarny, po czym gra minimalizuje się do pulpitu, by za chwilę znów powrócić do otoczenia w grze, lub: - ładuje mi się jakaś rodzinka/parcela publiczna/tryb tworzenia rodziny, a w momencie kiedy powinna wyskoczyć mi załadowana parcela na którą weszłam, pojawia się czarny ekran, potem pojawia się pulpit, a następnie gra się wyłącza i ikonka simsów znika z paska zadań, tak jakbym wyłączyła grę... Ale to jedyne minusy jakie zanotowałam, które w dodatku nie zdarzają się często :) Jeśli chodzi o parametry optymalne do gry w simsy, to 4gb ramu, procesor intela "i3" i jedno gigowa karta graficzna (NVIDIA GeForce), w zupełności wystarczą mi do grania w simsy do których mam 16giga dodatków z neta. Wiadome - gra ładuje się ok. 30 minut, ale kiedy się załaduje, nie mam żadnych przycinek, niepłynności i rozmazanych pikselów, przez co mogę cieszyć się grą o dobrej grafice nie martwiąc się pierdołami :) Także i stacjonarka i laptop są dobre do gry w simsy, tutaj kwestia już tego kto, co woli ;) |
http://www.simprograms.com/the-sims/...-requirements/
Tutaj wymagania sprzętowe i niezła rozpiska dot. kart graficznych. Jeśli chodzi o mnie, to mam stacjonarnego (i po tym, co słyszę od moich znajomych, którzy mają laptopy stwierdzam, że trafiłam najlepiej jak mogłam...), na którym przed wymianą sprzętu miałam kartę NVIDIA GeForce 9600 GT. Simsy na niej ładnie wyglądały, ale miałam nieraz mega artefakty (ta seria jakaś niefortunna była, bo nie tylko ja miałam taki problem z tą kartą). Obecnie mam kartę z seriiATI Radeon HD 4800, mającą może 3 (?) lata i gra też na niej ładnie chodzi :) (no tak, ale TS2 OŻ wyszły w 2008, więc karta bardzo na czasie :)) Im więcej RAMu, tym lepiej. Nawet 1 gb robi OGROMNĄ różnicę - widzę po moim dziadzie (z 3 na 4) No a procek to wiadomo - obecnie 2 gHz na jednym rdzeniu to za mało. Im więcej dodatków (i z neta i oficjalnych), tym lepszy sprzęt musi być, żeby gra w miarę płynnie działała. Rozumiem jednak, że lapki są wygodniejsze w ogóle, jednak mnie osobiście zintegrowane układy i brak możliwości wymiany dowolnej części bardzo by przeszkadzały. Jeśli zaś chodzi o cenę, to można mieć nawet dobrego kompa wydając mniej niż 1500zł, o ile to nie jest "gotowiec", bo co do tego się nie orientuję. I jeszcze takie pomocne coś... http://www.systemrequirementslab.com/cyri/intro.aspx - na górze można wpisać "the sims 2 apartment life", bo RiO nie ma na tej liście. |
Dzięki za informacje i za linki, z pewnością się przydadzą przy wyborze odpowiedniej karty. Ja również bardziej się skłaniam ku stacjonarnemu, całe życie miałam właśnie taki, ale już drugi rok z rzędu będę wyjeżdżać latem na dwa miesiące i fajnie by było mieć cały ten swój niezbędnik z kompa zawsze przy sobie, więc laptop spisałby się doskonale. Muszę się głęboko nad tym zastanowić. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:21. |