TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 2: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Karta Graficzna (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=10990)

Halo 29.11.2004 18:39

Mam problemik

Nie chce zaśmiecać forum i pisać nowych wotków!!!!
Więc mam taki problem:
Mam karte graficzną GeForce 6800 mx ultra z 256mb i mam bugi graficzne!!
Takie jak nie ma domów w weronie albo brak kturejś nogi simsów!!!!
Nie wiem co mam robić!!!
Mój konfig:
Pentium 4 HT (Haapy Tredy)
Procesor 3500mhz
Pamięć RAM 1792mb (nie dawno kupiona)
Karta graficzna GeForce 6800mx ultra z 256mb
Diretix 9.0c
Sterowniki najnowsze!!!
Mam orginalne The sims 2!!!

35C4R00N 29.11.2004 19:05

Cytat:

Napisał Pingwin
z najtańszych kart na rynku, z dx9 i pixel&vertex 2 to Radeon 9550, od gigabyte z pamięciami 4ns 128mb 128bit, kosztuje 300zł, jakościowo lepsza od 5500FX gf.

Dokładnie tak, z tym że na karty Radeon 9550/9600 PRO trzeba uważać przy zakupie. Widziałem ostatnio R9600 PRO (noname?) z pamięciami 5ns w cenie poniżej 300 zł, i tyle powinny kosztować (wydajnościowo są odpowiednikiem R9550). Ale to w jednym sklepie i hurtowni, wszystkie pozostałe sklepy miały na te same karty cenę 100-150 PLN wyższą. Aż tyle to one nie są warte.
Cytat:

Napisał Lea
Heh Wiesz, ja właśnie taką sobie nabyłam i po założeniu do kompa okazało się że to 9600 :D :D :D Gra całkiem ładnie chodzi. Mam filmiki, wygładzanie krawędzi i zasadniczo mogę grać na większej rozdzielczości tylko jak tą opcję włączam to... po jakimś czasie grania wyskakuje mi: "Program wykonał nieprawidłową operację. Aplikacja zostanie zamknięta" czy jakoś tak.

Problem ze sterownikami, prawdopodobnie nie odinstalowałaś poprzednich (od starej karty graficznej).
Generalnie wszystkie R9550 zgłaszają się jako "Radeon 9600", zdaje się że po prostu jest do nich używany ten sam "firmware". Tylko dwa razy widziałem napis "Radeon 9550", a testowałem tego typu kart sporo (różnych producentów).
Cytat:

Napisał Halo
[...]Więc mam taki problem. Mam karte graficzną GeForce 6800 mx ultra z 256mb i mam bugi graficzne!! Takie jak nie ma domów w weronie albo brak kturejś nogi simsów!!!! Nie wiem co mam robić!!!
Mój konfig:
Pentium 4 HT (Haapy Tredy)
Procesor 3500mhz
Pamięć RAM 1792mb (nie dawno kupiona)
Karta graficzna GeForce 6800mx ultra z 256mb
Diretix 9.0c
Sterowniki najnowsze!!!
Mam orginalne The sims 2!!!

Jak napiszesz co naprawdę masz w kompie, to może ktoś wymyśli jakieś rozwiązanie problemu. Polecam program Everest (link na forum, poszukaj).

sims_rules 29.11.2004 22:42

:P czy sprawia wam przyjemnosc sciemnianie?

procesor haapy tredy rules haha no i oczywiscie 3,5 Ghz dobre dobre :D:D. a reszta juz nie jest smieszna tylko tragiczna :). slonce, powiedz jaki masz naprawde komp bo to nie jest tak ze zaimponujesz ze masz super kompa, tylko raczej hm... no dobra wiesz o co chodzi :D.

no a teraz moje pytanko :)
przeczytalam caly temat itd. ale dalej nie znalazlam konkretnej odpowiedzi na pytanie ktore chce zadac.

wiem ze 'dobre' to pojecie wzgledne, ale na jakim systemie beda najlepiej chodzi c gry. chcialabym zeby simsy mi ladnie smigaly na max detalach i dobrej rozdzilczosci. i prosze o konkrety, moja wiedza komputerowa ogranicza sie do tyego ze nie ma procesora haapy tredy :P.

i jeszcze jedna prosba: doceniam SimsOmaniak Twoja wiedze na temat kompow, ale ja nie dokonca rozumiem twoje slownictwo, wiec jakbys mogl wyrazac sie tak, zeby tez ci mniej kumaci cos zrozumieli :).

35C4R00N 29.11.2004 23:50

Cytat:

Napisał sims_rules
wiem ze 'dobre' to pojecie wzgledne, ale na jakim systemie beda najlepiej chodzi c gry. chcialabym zeby simsy mi ladnie smigaly na max detalach i dobrej rozdzilczosci. i prosze o konkrety, [...]

To nie jest problem konfiguracji do tej jednej gry, tylko ogólnie kupowania takich a nie innych podzespołów do kompa. Sims2 nie jest jakims ewenementem jeśli chodzi o wymagania sprzętowe, ale też "lubi" mieć dobry sprzęt żeby pokazać co potrafi. Ze względu na specyfikę tego gatunku gier nie jest wymagane 50-60 FPS w dowolnym momencie (przy "full" detalach), ale sprzęt którzy spełnia wymagania gry "na styk" jest po prostu ... nieekonomiczny. Za parę złtych więcej można mieć coś , co wystarczy do grania przez co najmniej rok. Jaka to różnica przekonali się ci którym udało sie kupić GF3 - do dziś te karty spokojnie pozwalają grać w rózne "hiciory", pomimo że brakuje im obsługi DX9. Tyle że były droższe niż Gf4/MX , przeważnie o 100-150 zł.

Konkrety? Karta ze sprzętową akcelaracją DirectX 9 / 512MB RAM / dowolny współczesny procesor ++ naprawdę szybki dysk .... To tyle z praktyki, ale ze szczegółami będzie ciężko. To wszystko jest ze sobą powiązane: szybki procesor do pewnego stopnia "nadrobi" to czego nie może wykonać słaba karta graficzna (... ale kosztem jakości wyświetlanego obrazu, o to "zadba" silnik graficzny gry), brak pamięci zostanie "wyrównany" zwiększoną pracą dysku (i tak przy zmianie planszy jest ładowane duuużo MB )... tak to wygląda. W zasadzie dość komfortowo gra się na czymś takim:
dowolny P4 powyżej 2,5GHz
(AMD Athlon powyżej 2500+, Sempron w zasadzie też daje radę)
grafika - ??? niektórzy twierdzą że już na GF2MX mają płynne wyświetlanie o dobrej jakości, widocznie ja mam pecha. Wszystko powyżej Radeona 9000 i GF FX 5200 powinno zapewnić poprawne działanie gry, pod warunkiem że nie jest to jakaś wersja "Slow Edition" (czyli pełne wersje, żadne "64bit" i co najmniej 128MB pamięci na karcie). Jest jeden problem - wyższy numerek w oznaczeniu karty nie oznacza że karta jest szybsza. Producenci celowo wprowadzają takie zamieszanie, a klient nie mający dobrego rozeznania łatwo pada ofiarą "uczciwych innaczej" sprzedawców. W koncu ktoś musi kupić kiepskie karty graficzne, nie wszystko da się upchnąć w hipermarketach.

Mnie się podoba(-ło) działanie gry na Radeonach 9550/9600 , ale to już lekka przesada (... za to jakie odbicia ... cienie ... płynny zoom ...) no i GF 5700 / 5900 (też przesada, za drogie do takiej gry).
Jedna uwaga: mam na dysku takie parcele, przy których Raden9600 / P4 2,6GHz / 1GB RAM z lekka wymiękają ... Ta gra pozwala na tworzenie obiektów wyrażnie przekraczających możliwości typowego kompa. (da się grać na takiej parceli, ale momentami gra wyświetla z prędkością 2-3 klatki na sekundę). Jak ktoś nie wierzy, to proponuję włączenie panela kontroli grafiki (CTRL+Shift+S w czasie gry, wyłączenie ta sama kombinacja klawiszy) przy załadowanej parceli z kwiatkami / drzewkami / ~20 NPC / i 4-poziomowym budynkiem w pełni umeblowanym i udekorowanym czym się dało ... przy 1Gb RAM po około 5 minutach dysk się "uspokoił", tak że potem dało się grać prawie normalnie (nie licząc przejść z poziomu na poziom w budynku).

Cytat:

i jeszcze jedna prosba: doceniam SimsOmaniak Twoja wiedze na temat kompow, ale ja nie dokonca rozumiem twoje slownictwo, wiec jakbys mogl wyrazac sie tak, zeby tez ci mniej kumaci cos zrozumieli :).
:D
Staram się ... ale są drobne problemy z dopasowaniem . Postaram sie pisać jak dla ludzi mających zerowe pojęcie o kompach, ale uwierz że po kilku godzinach czytania/pisania ... gdzie indziej / w innych językach / mam z tym problem. Ale będę grzeczny, obiecuję :P

Tomekb90 01.12.2004 11:06

Mam problem ;( jak wchodze w dzielnice the sims2 to drzewa są choćby pokryte gazetami. Wszyscy tak mają na mojej płytce ale dowiedziałem sie ze mój kumpel coś ściągnoł jakiegos patcha czy cos takiego i wszytko było ok. Pomużcie mi plis pozdro Tomek. :)

apes666 01.12.2004 14:04

Moja karta graficzna to GeForce FX oparta na nVIDII, ale gra nie działa, działa tylko warsztat. Podejrzewam ze płyta jest zepsuta (taką mi sprzedali), ale poczekam, bo jutro koleżanka przyniesie mi swoje sims2 i wtedy spróbuję zainstalować jej płytki, przez co dowiem się, co nie gra. Bo wątpie, żeby nowiutka karta z wszystkimi sterownikami szwankowała.. ale warsztat to działał śpiewająco.. tylko sama gra zawieszała się przy tym "EA Games - Challenged everything".

Maru 01.12.2004 16:35

Pomocy!!!!!!!

Mam karte graficzna 32MB GeForce ,620 MB ramu i chodzi mi okropnie źle co jest? ludzie :D pomocy ,najlepiej jakby w pomocy mi brali udzial tylko znawcy ktorzy wiedza jak ten problem rozwiazac :( acha jeszcze do tego mam ustawione detale na niskie heh a co najciekawsze to nic nie daje gram 1 dzien przez 1 lub 2 ;/
help
pozdroooo

Mr. Michałek 01.12.2004 22:56

:)

Ja bym proponował GF 4 TYTANIUM ale to nie wszystko żeby gra sie nie ścinała musisz mieć też troszke ram!!! Wink

Ula1992 02.12.2004 15:43

proszę o pomoc.

Nie wiem czy ktoś miał już taki problem, ale szukałam i nic nie znalazłam (ale jak jest to sorry).
Wcześniej gdy miałam windows milenium grafika działała mi bez zarzutu (w the sims2). Teraz mam xp i niektóre obiekty są białe. Nagrywałam już 2 razy simsy 2 i jest nadal tak samo.
A i wszystkie rzeczy w kompie mam takie same, nic nie zmieniałam (chodzi o części komputerowe).
Czego to wina? Proszę o szybką pomoc.

Szynszyl 02.12.2004 16:27

to z pewnoscia wina sterownikow :) powiedz jaka masz karte graf. to ci podam bezposredniego linka do nowych sterow :D

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:34.