Cytat:
Napisał gotrig
Personel mam następujący: 2 kierowników sali, 2 kelnerów i 1 kucharz. Przywołuję ich na zmianę, gdyż niestety bardzo szybko mają czerwone kółeczko.(Wydaje mi się, że nawet troche za mało tego personelu?).
|
A więc na jednej "zmianie" masz jednego kelnera na 6 stolików? I nie masz sprzątacza? To trochę mało, kelnerzy czasem się lenią, goście tracą cierpliwość i wychodzą niekiedy zabierając żółtą gwiazdkę. W identycznej restauracji jak Twoja (przy każdym stoliku mam po 2 krzesła a stolików 6) zatrudniam 1 kierowniczkę, 2 kelnerów, 1 sprzątacza, 1 kucharza. Sprzedającym jest mój sim - namawia klientelę, a że ma złotą rangę sprzedawcy, więc idzie świetnie, choć oczywiście nie wszyscy dają się "olśnić" ;) W tym układzie mój sim w trakcie pracy może zwolnić do domu albo sprzątającego albo kelnera i nie zakłóci to ich rytmu pracy. Dodam, że mój właściciel ma gotowanie na maxa, więc w każdej chwili może zastąpić kucharza, czasami, pod wieczór, gdy zwalnia już "czerwonych" pracowników, potrafi uwijać się pomiędzy byciem kierownikiem, a kucharzem, sprzedającym i kelnerem. Podoba mi się Twój pomysł zatrudniania podwójnego, zobaczę jak się to ma w praktyce - gdy jednych odeślę, drugich przywołam.
Cytat:
Napisał gotrig
Opcja "zrob sobie przerwę" niewiele pomaga, bo te matołki zamiast załatwić swe potrzeby (hmm hmm ) grają cały czas w bilard, aż zczerwienieją do cna i rzucają robotę.
|
Dokładnie. Ten bilard to jeszcze nie jest kompletna bzdura, pewnie grają, bo im spadł pasek rozrywki. Moi korzystają też z toalety oraz z kimś tam gadają (a więc "poprawiają towarzystwo"). Ale co powiedzieć na GŁODNEGO pracownika który - będąc w RESTAURACJI podczas przerwy - nie je? To jest kompletna bzdura jak dla mnie i potem ci taki pracownik z głodu rzuca pracę :O Na studiach, gdy mieszka się w akademiku i ma tego dochodzącego kucharza, to przy opcji "pracuj jako kucharz", Twój student gotuje, a kucharz zabiera michę z wysepki i je. To tu nie można było w ten sposób pokombinować?
Cytat:
Napisał gotrig
Stolików jest na razie 6. Ale nigdy nie są zapełnione. Gości przychodzi średnio 2-3 osoby jednocześnie.
|
A to jeszcze nie koniec świata. Myślę, że simów Ci przybędzie wraz ze wzrostem tych przywiązanych no i z lepszym poziomem przedsiębiorstwa.
Cytat:
Napisał gotrig
A jak to jest z kelnerami? Jakie powinni mieć umiejętności?
|
Wiesz co, ja patrzę ile mają wyuczonego "sprzątania" (nie wiem czy ma to jakiś wpływ) i czy dużo chcą zarabiać ;) Biorę tańszą siłę roboczą, potem daję podwyżki.
Cytat:
Napisał gotrig
mam problem z "zrob sobie przerwe" u kelnera-zawsze tak biega i jest zajety, ze pojawia sie tylko opcja "sadza mnie", po czym czerwienieje zupelnie i odchodzi- no to co mam zrobic zeby odpoczal skoro on sie nie chce zatrzymac :D
|
A czy nie jest tak, że gdy klikasz na niego Twoim simem, to on aktualnie nie pełni żadnej funkcji (Twój sim), a na parceli jest jako gość, potencjalny klient restauracji? Stąd to "sadza mnie". Ja mogę dawać polecenia swoim simom nawet w trakcie pracy/otwarcia lokalu, ale muszę mieć przydzieloną jakąś funkcję na tę chwilę, bodajże kierownika sali.
pozdrówki
g