TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims Fotostory (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=42)
-   -   Szansa (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=47462)

mienso 14.11.2008 12:46

Odp: Szansa

Halinów? Czyżbyś mieszkała w tym mieście? Witam sąsiadkę!
Ok. To lecimy:
1. Bardzo dobre zdjęcia
2. Ciekawa fabuła
3. I jest git ;)

Liv 14.11.2008 13:58

Nie, ja mieszkam na Śląsku ;)

Tylko dla Lily wybrałam właśnie Halinów, bo leży blisko tego cudownego miasta, jakim jest Warszawa (jestem w niej zakochana :))
Nie spodziewałam się, że ktoś z forum mieszka w Halinowie... No cóż, może za parę lat spotkasz tam Lily ;)

Chyba wena będzie musiała mi przymusowo wrócić. Startuję w konkursie i muszę napisać przynajmniej ładne dwie strony z całą masą opisów... A zależy mi na tym, bo oprócz szóstki z polskiego są całkiem fajne nagrody.
Chociaż w sumie... Nie mam teraz czasu na pisanie. Ocenki do bani, a zbliża się koniec semestru.
Z resztą, sami wiecie jak jest...

@down: Dziękuję :)

Liv 18.11.2008 20:02

Nie cieszcie się na zapas... To jeszcze nie jest to. Wena po części mi wróciła, ale to jednak jeszcze nie jest wielki powrót.
Niektóre fragmenty są takie jakie powinny być (w szczególności środek). Początek i końcówka takie jakieś, ale zostawiłam to takimi jakie są.
To moje zdanie. Naprawdę nie zdziwię się, jeśli potwierdzicie albo napiszecie, że nadal jest do d****.

IV
Powrót do domu

Dojeżdżali. Mimo, że nikt mu tego nie powiedział wprost, on to czuł.
Czuł, że być może to będą jedne z najcięższych minut w jego życiu…
Teraz mogło się wydarzyć dosłownie wszystko. Akcja mogłaby być skierowana na najróżniejsze tory…
Było ich tak dużo, że nie sposób zgadnąć, którą Los wybierze kombinację.
Przed każdą jednak czuł strach.
Nie miał pojęcia, kim byli ludzie, którzy ośmielili się zabrać jego córeczkę. Przecież mogły to być bestie żywiące się tylko ludzkim cierpieniem. Śmierć, rozpacz- to było coś, co było dla nich niemalże pożywieniem dla dusz, którymi zawładnęły szatańskie moce.
Tacy zdolni są do każdej, nawet najokrutniejszej zbrodni…
Ale czy zrobiliby to tej małej, bezbronnej dziewczynce?
Czy zrobiliby to jej matce, truchlejącej ze strachu o ukochane dziecko?

Serce mu się ścisnęło. Niepokój ogarniał jego duszę.
Przecież zaraz się rozpocznie…
Nie, już się rozpoczęło…
Choćby nawet chciał, stąd nie było ucieczki.

Ale nie chciał uciekać. Nie mógł.
Musiał temu stawić czoło. Skoro już się zdecydował, nie może się wycofać. Jego duma na to nie pozwalała.
Pójdzie tam, znajdzie ją całą i zdrową i zabierze do domu!
Tak!

Gdzieś tam głęboko zaczęła się wzbierać odwaga i nadzieja, że ostatecznie zakończy to piekło.

Samochód się zatrzymał w dróżce prowadzącej do lasu. Do magazynu było jeszcze parę minut drogi pieszo.

Cała brygada stróżów prawa wraz z Dustinem udała się w stronę kryjówki.

Tej nocy księżyc ukazał swoje piękne oblicze, rozświetlając wszystko, co tylko napotkał na swojej drodze.
Wszystko, co pod przykrywą ciemnej płachty nocy, teraz nabrało blasku i wyrwało się z mroku. W takie dni noce stawały się mniej straszne, a ludzie z chęcią wybierali się na wycieczki pod rozjaśnionym niebem.

On wiedział, że ta szczególna, księżycowa noc, zapadnie mu w pamięć na całe życie. Może jako jedna z najgorszych, albo i najszczęśliwszych…

- Panie Wing, na razie zostanie pan tutaj- oznajmił umundurowany mężczyzna- Musimy sprawdzić, czy teren jest „czysty”.
- Dobrze- zgodził się Dustin.

Wraz z nim zostało jeszcze paru innych policjantów. Reszta udała się w stronę starego, opuszczonego magazynu w pobliżu niedziałającego tartaku.

http://img396.imageshack.us/img396/3412/21fp6.jpg
Wpatrywał się w budynek ze strachem.
Tam była ona. Jego córeczka…
Przełknął ślinę.
Panował nad nim niepokój i zniecierpliwienie. Tak bardzo chciałby tam wejść, znaleźć to miejsce, gdzie była, i powiedzieć do niej „Zabiorę cię do domu”, do tego mocno ją przytulając, by tylko czuła się bezpieczna. Żeby wiedziała, że już po wszystkim…
Mijała kolejna minuta. On coraz bardziej się niecierpliwił.
„Kiedy oni w końcu wyjdą?!”- pytał się w duchu.
Magazyn wbrew pozorom nie był duży, więc co oni mogli tam tak długo robić?

Ale nagle…
- Czysto!- usłyszał zagłuszony dźwięk głosu.
Jak szaleniec rzucił się w tamtą stronę. Zaraz tam będzie… Uratuje ją.

Rozejrzał się po wnętrzu. Było tu pełno starych, przerdzewiałych maszyn, nadających się tylko i wyłącznie na złom.
Czy tu, gdzieś między nimi była Tania Tereska?
„Nie…”- stwierdził.
Wzrokiem zaczął szukać jakichś drzwi.
Zamiast nich znalazł schody. Pobiegł w ich stronę…
- Proszę wracać! To niebezpieczne!- krzyknął ktoś za nim.
Ale on nie słuchał.

Wbrew swojemu wyglądowi, okazały się dosyć stabilne. Fakt, gdzieniegdzie brakowało stopni, ale to nie było aż taką przeszkodą, by nie móc dostać się na piętro.

Podłoga z desek o bardzo prymitywnym wykonaniu, nie była w najlepszym stanie. Były one zbutwiałe i nadawały się tylko i wyłącznie do wymiany.
Ściany pozostawały w surowym stanie- ceglane, bez żadnego strupka farby.

Rozglądnął się.
Dopiero po chwili dostrzegł trójkę zielonych drzwi. W jednych z nich zauważył zatrzask.
http://img396.imageshack.us/img396/9053/22ef3.jpg
Serce gwałtownie przyspieszyło. Tak, to tam musi być ona!
Przystawił ucho do drzwi. Usłyszał cichutki płacz…

Teraz i z jego oczu popłynęły łzy. Żyje!
Ogarnęła go szaleńcza radość. Uśmiechnął się przez łzy.
Szybko złamał zabezpieczenie i gwałtownie otworzył drzwi.

Całe pomieszczenie było zewsząd oświetlone blaskiem księżyca.
I nagle w jednym z rogów dostrzega maleńką, skuloną postać.
Bez najmniejszego namysłu podchodzi do niej.
- Taniuś- mówi łagodnie, ściszonym głosem, łapiąc ją za rączkę.
Dziewczynka podnosi główkę.
Na jej pięknej gładkiej twarzyczce oprócz łez, widać jeszcze świeżą ranę, widniejącą na prawym policzku.
http://img510.imageshack.us/img510/8641/23yu5.jpg
Spogląda na niego wzrokiem pełnym strachu i niepewności. Nie poznaje go.
- Taniuś…- głos mu lekko drży- To ja, tatuś…
Dziewczynka uważniej mu się przygląda.
Jemu prawie, że pęka serce. Czy ona go naprawdę nie rozpoznaje?
Ale nagle…
Dziewczynka wstaje i owija swoje zmarznięte rączki wokół jego szyi.
Co to była dla niego za ulga!
Kamień spadł mu z serca.
Mocno ją do siebie przytulił.
http://img80.imageshack.us/img80/152/24tq0.jpg
- Zabiorę cię do domu, do mamy…- mówił przez łzy. Przez łzy szczęścia.

Po zakończonej akcji Dustin zabrał dziewczynkę do szpitala.
Nie wiedział, czy rana jest bardzo poważna i czy w ogóle wszystko jest z nią dobrze.
Lekarka przemyła jej ranę i założyła opatrunek.
Jak się okazało, nie miała żadnego poważniejszego uszczerbku na zdrowiu, z czego jej ojciec bardzo się ucieszył.
Zaraz potem pojechali prosto w stronę domu.

Zegar wybijał właśnie dziesiątą wieczorem.
Lily, odziana w nocną koszulę, od jakiegoś czasu wypatrywała, czy nie wracają.
Dustin i Tania…
Nie mogła pójść spać, dopóki jeszcze dziś się z nią nie zobaczy. Dopóki jej serce nie zazna spokoju.
Dzielnie walczyła ze zmęczeniem, mimo, iż nie było to wcale takie proste.
Ale… W końcu!
Usłyszała warkot silnika. Wrócili!
Uradowała się tym niezmiernie. Uśmiech pełen oczekiwania wstąpił na jej usta.
Jeszcze tylko chwila…

- Taniuś!
Tak, tego jej było trzeba.
To znowu ona, jej Słoneczko… Znów będzie rozświetlać mroki szarego, ponurego dnia codziennego. Znowu usłyszy jej piękny, dziecięcy głosik, bardzo przypominający jej własny. Każdy kolejny dzień zacznie z nią.
Tak jak to zawsze było.

Prawie, że postradała zmysły ze szczęścia. Nie chciała puścić małej z uścisku… Dopiero interwencja jej męża przyniosła skutek.
W jej 26 latach życia bywało wiele pięknych, niezwykłych wieczorów, ale ten wpisywał się w czołówkę.
Utraciła skarb, ale go odzyskała- to było piękniejsze, niż cokolwiek innego.
To się wydarzyło tego wieczora, 24 listopada 2024 roku…

Tym razem to pan Wing przejął codzienny obowiązek swojej żony polegający na położeniu Tanii Tereski spać.
Postarał się zrobić to w miarę szybko, gdyż widział, że ta mała również była zmęczona.
http://img353.imageshack.us/img353/5875/25bw6.jpg
„W końcu zasnęła”- pomyślał, obserwując córeczkę.
Uśmiechnął się. Nigdy nie podejrzewał, że kiedyś tak będzie go cieszył widok spokojnie śpiącego dziecka.
Po cichutku opuścił różowy pokoik.

Wziął jeszcze szybki prysznic, a po nim ostatecznie udał się do sypialni, by odpocząć po całym dniu.

- Ty jeszcze nie śpisz?- zapytał zdziwiony żonę- Przecież byłaś zmęczona…
Lily siedziała pod kołdrą, z utkwionym w suficie wzrokiem.
Zaraz jednak odwróciła głowę w stronę czarnowłosego.
- Jakoś nie umiałam zasnąć…- skłamała. Bardzo chciało jej się spać, ale…
- Po co kręcisz?- zapytał Dustin, wyczuwając w tym co powiedziała nieprawdę- Mnie nie oszukasz…
- No dobra. Chciałam ci jeszcze coś powiedzieć.
- A nie może to poczekać do rana?
- Nie. Bo widzisz…
On zmarszczył czoło, jakby nie rozumiejąc jej.
- Dziękuję…
- Za co?
- Za to, że byłeś i jesteś.
- I zawsze będę- dodał, przesyłając jej szczery uśmiech.
I ona się uśmiechnęła.
http://img80.imageshack.us/img80/4038/26lo6.jpg
Zaraz potem opadła na poduszkę i zasnęła.
Ucałował ją na dobranoc.
„Boże, dzięki Ci za te dwie istotki, które tak kocham”- pomyślał z wdzięcznością, po czym sam odpłynął do krainy snów…

Wspominałam Wam o rocznicy.
Tak, otóż dokładnie rok temu, 18 listopada 2007 roku, wtedy jeszcze uczennica pierwszej klasy, niezarejestrowana tutaj, wpadłam na pomysł napisania FS. Był nim oczywiście "A neverending dream".

Od tego się zaczęło:
http://img412.imageshack.us/img412/921/beztytuu2wl1.png

A tutaj pierwsza strona scenariusza. Ja NAPRAWDĘ według tego pisałam odcinki :)
(I pierwsza propozycja jak widać miało być "Cienie przeszłości" ;))
http://img83.imageshack.us/img83/4759/beztytuu3pb5.jpg

ptasie mleczko 18.11.2008 20:47

Wcale nie uważam, żeby początek i koniec były gorsze od środka, zwłaszcza początek, te przeżycia Dustina, bardzo ładnie to opisałaś ;). Zapowiadałaś, że będzie odbicie Tani i było, tylko zastanawia mnie, gdzie w tym czasie byli porywacze? może uciekli gdy skądś się dowiedzieli, że szykuje się obława? wypadałoby o tym wspomnieć, i skąd Lily wiedziała, że Dustin wraca z Tanią? Akcja mogła się przecież nie udać, mogło stać się najgorsze, lub mogło chodzić o zupełnie inną dziewczynkę. Chyba, że Dustin wcześniej uspokoił żonę telefonem, ale też nic nie było o tym wspomniane. No i wciąż nurtuje mnie kim byli ci porywacze i po co porwali małą, no chyba, że to się jeszcze wyjaśni ...
A tak w ogóle to ja się czuję inwigilowana, teksty Dustina są dziwnie znajome :P np. ten "Po co kręcisz?" :P oj Ty ...
Mimo wszystko muszę Ci powiedzieć, tylko bez jakiś załamań mi tu proszę, że wyczuwalna jest Twoja rezygnacja, czuć to, że nie wkładasz w to już tyle pasji i że pisanie nie sprawia Ci już tyle samo przyjemności co na początku. Ja przynajmniej jak to czytałam, czułam taką jakąś obawę autorki, co powiedzą jak to przeczytają i czy będzie się podobało, przez co straciłaś nieco tej radości, która wcześniej tak mi się podobała i przyciągała jak magnes do tego FS. Za bardzo się tymi opiniami przejęłaś. Powiem Ci, że jeśli Tobie to będzie sprawiało przyjemność i radość, to czytelnicy to wyczują, pomimo nawet jakichś tam błędów czy coś ... tak więc wrzuć troszkę na luz, nie spiesz się i czerp radość z pisania, tego Ci życzę :)
No i gratuluję rocznicy, z wielkim zaciekawieniem obejrzałam skany Twoich zapisek i jestem pod wrażeniem Twojego profesjonalizmu, szczegółowego planu, rozpisania tego wszystkiego itd. ja tak nie potrafię :/ jak coś piszę to zawsze na żywioł a potem wychodzi jakieś byle co ...
To była prawdziwa gratka dla stałego czytelnika :) pozdrawiam

Panna Lawenda 18.11.2008 21:01

Bardzo fajny odcinek Livi. Choć trochę dziwi mnie to, że dziewczynka była sama.
A może ci porywacze po nią wrócą? :O
No, więc tak. Bardzo dobra długość odcinków. Nie za długie, nie za krótkie.
Zdjęcia też są ok. No i fabuła. Ciekawa jestem co ty zrobisz, bo jeśli nie będzie to miało wspólnego z porywaczami to w ogóle nie przewiduję co się stanie.
Co ty znów wymyślisz Livi? :P
No nic, nie pozostaje nic innego jak czekać na następny odcinek ;)
Życzę weny!
Pozdrawiam,
Dyskotekowa

Vipera 18.11.2008 21:14

Właściwie, to wszystko co chciałam napisać... zostało już napisane przez poprzedniczki:P Mnie osobiście, najbardziej podobał się początek. Ładnie opisane uczucia i przemyślenia, ojca. Aż sama się zestresowałam!
Jednego, czego mi brakowało... to porywaczy, no ale co tam... i tak odcinek mi się podobał;)
Czekam na następny...

Libby 19.11.2008 08:01

Bardzo ładny odcinek.:)
Trochę dziwi mnie to, że Tani nikt nie pilnował i policja nie zatrzymała Dustina, gdy chciał wejść na górę. Powiedzieli, że jest czysto a wygląda na to, że nawet nie sprawdzili góry.
Ładne zdjęcia.
Cieszę się, że Tani nic się nie stało:).
Dustin dziękował za dwie istoty a co z drugim dzieckiem :P?
To już rok, szybko minęło.
Czekam na kolejny odcinek. Ten mi się podobał;).

Liv 19.11.2008 18:02

Dzięki za wszystkie dotychczasowe komentarze :)
Widzę, że osiągnęłam zamierzany efekt. Postawiłam sobie w FS jeszcze jeden, bardzo ważny cel, który będę się starała realizować...
Widzę, ze zastanawia Was, co z porywaczami. To jest wątek poboczny, bo akcja będzie dotyczyła czegoś innego, aczkolwiek konsekwencje tego co się stało będą przyczyną dalszego rozwoju wydarzeń. Zdradzę tylko, że Dustin popadnie w poważne kłopoty, które spowodują "załamanie się" rodziny.
I uprzedzam: "trójka" jest smutnym FS, więc przyzwyczajcie się do tego. Bardzo chciałbym, żeby w niektórych momentach, Wy, czytelnicy, popłakalibyście się. Ja sama często płaczę pisząc kolejne odcinki...

I reszta wyjaśnień:
"Dustin dziękował za dwie istoty a co z drugim dzieckiem?"
Brałam pod uwagę to, że jednak to dziecko jeszcze się nie narodziło ;)
"wypadałoby o tym wspomnieć, i skąd Lily wiedziała, że Dustin wraca z Tanią?"
Przecież to wyjaśniłam... "Usłyszała warkot silnika. Wrócili!"
"A tak w ogóle to ja się czuję inwigilowana, teksty Dustina są dziwnie znajome np. ten "Po co kręcisz?" "
Chciałam, żeby to było... po naszemu ;)
"Mimo wszystko muszę Ci powiedzieć, tylko bez jakiś załamań mi tu proszę, że wyczuwalna jest Twoja rezygnacja, czuć to, że nie wkładasz w to już tyle pasji i że pisanie nie sprawia Ci już tyle samo przyjemności co na początku."
Masz rację. Trochę nie radzę sobie z wybranym tematem, muszę przyznać. Chociaż staram się... :/
Wiem, że FS nie jest do końca dopracowane. Staram się z opisami, z dialogami ale z "życiowością" mi nie idzie :(
"straciłaś nieco tej radości"
Bo wiem, że mi to nie idzie.
"No i gratuluję rocznicy, z wielkim zaciekawieniem obejrzałam skany Twoich zapisek i jestem pod wrażeniem Twojego profesjonalizmu, szczegółowego planu, rozpisania tego wszystkiego"
Thx :). Jeszcze dorzucę więcej takich bonusów, np. z "Powrotu..." a nawet teraz z "Szansy" :)
Ale to nie jedyne bonusy. Mam przewidziane także tzw. odcinki specjalne, czyli niektóre ważne momenty od zakończenia AND2 do początku AND3 :)
"Co ty znów wymyślisz Livi?"
Wymyślić to jedno, a napisać drugie :P
Często jest tak, ze pisząc improwizuję, tzn. wpadam na jakiś wcześniej nie przewidziany pomysł i wplatam go w tekst.
Jak myślicie, czy bilet Dustina do Polski w AND 2 miałam zaplanowane?
Oczywiście, że NIE! Wymyśliłam w trakcie pisania ;)
"Ładnie opisane uczucia i przemyślenia, ojca. Aż sama się zestresowałam!"
O to mi chodziło.

I uogólniając: będzie przerwa w pisaniu. 5 odcinka spodziewajcie się na początku grudnia. Musze się skupić na nauce, a nie na graniu w Simsy i pisaniu FS.
Jak wyjdę z tarapatów (ocenowych), to wezmę się za pisanie.

Gio 19.11.2008 19:03

Muszę powiedzieć, że Lily na ostatnim zdjęciu wygląda wprost zjawiskowo! Tak nawiasem, to myślałem, że ma ciemniejszę karnację i oczy koloru metalicznego, ale to szczegół.
Bardzo fajny odcinek, jednak- nie ukrywam- liczył na większe rozwinięcie akcji z policją. Stało się to jakoś tak szybko, że prawie wcale nie poczułem emocji. Zadnych utrudnień, nic? Skoro teraz nie było nic z tymi porywaczami, to w next odcinkiu na pewno musi być, bo coś dziwne, że Dustinowi tak łatwo poszło. To wręcz nie możliwe. Takie szczęśliwe znalezienie. Coś kombinujesz ;)
Mi najbardziej podobał się początek :) Bardzo fajne opisy, ale prosiłbym więcej :) Twój styl pisania jest coraz bardziej profesjonalny, tak jak samo podejście do sprawy (ja też kiedyś prowadziłem zapiski, ale doszedłem do wniosku, że się nie opłaca, gdyż i tak zawsze w trakcie pisania wpadnę na inny pomysł i wszystko pozmieniam).
Cóż. Nie miałbym czystego sumienia, gdybym nie wspomniał o gigantycznym nagromadzeniu dialogów w ostatniej części odcinka. Brakuje mi uczuć, przede wszystkim uczuć, które zaś bardzo ładnie opisałas w scenie, gdy znalazła się Tania Tereska.
Moja ocenka to 9/10. Czuję lekki niedosyt. Pozdrawiam :)!

Kliii 24.11.2008 20:00

Na początku powiem, że czytałam i Neverending Dream'a i Powrót do Przeszłości, tylko dopiero wtedy, gdy te tematy były zamknięte :D

Co do tego "Szansy"...spodziewałam się czegoś lepszego po Tobie, tj. początek bardzo mnie rozczarował, teraz powoli robi się coraz lepiej. Jak dla mnie za dużo jest dialogów i za malo opisów (a opisy wychodzą Ci świetnie, częściej płaczę przy opisie przyrody by Liv niż przy momencie, w którym zamierzone było, by czytelnicy się wzruszyli). Temat na razie jest inny jest niż w Twoich poprzednich fs'ach, widać, że chciałaś wprowadzić coś nowego, ale ja bardziej preferuję temat a'la Powrót do Przeszłości, bo zdecydowanie bardziej wychodzi Ci temat "pogmatwane życie" niż "kryminalne zagadki", ale po Twoich postach wywnioskowałam, że tylko na razie temat tego fs jest taki (na szczęście :D). Pisałaś też, że to fs będzie smutne. Bardzo dobrze :) Tęsknię za "czarną stroną" Dustina :D

Ocana to 9/10
I powtarzam: Więcej opisów, proszę :)

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:46.