![]() |
Odp: Teoria Spisku
Następny odcinek nie będzie o wiele dłuższy, ale kolejne są za to zdecydowanie bogatsze o treść.
W sumie, to niezbyt się przejmuję brakiem komentarza. Sama stwierdziłam, że nie ma tutaj czego omawiać - odcinek przybliża nas o pewne bardzo istotne fakty mające duży wpływ na dalszą akcję. Z pewnością pojawią się zapytania w najbliższej przyszłości i jestem na to przygotowana. :) |
Jak zwykle świetne.
Podobnie jak Konrad, miałam wrażenie że, siedze gdzieś z boku i wpatruje sie w tą scenę. Twoje fotosotry jest naprawdę genialne. Z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek. Pozdrawiam :) |
Z wielką przykrością zawiadamiam, że dzisiaj ani w najbliższej przyszłości nowego odcinka nie będzie.
Nie chodzi tutaj o tekst, ponieważ jest dopracowany, ale ostatnimi czasy bardzo rzadko siedzę na komputerze. Jak już wspomniałam wcześniej, zrobienie zdjęć do odcinka zajmuje mi od godziny do dwóch, a w tej chwili nie dysponuję takim czasem. Niedługo mam próbne matury i czas nagli. |
5
5 Szatynka usiadła na sofie i wyciągnęła nogi przed siebie, kładąc je na pufie. W trakcie tej czynności pozwoliła butom swobodnie opaść. Sięgnęła po telefon znajdujący się na stoliku i wybrała numer. Cisza. Przerwała połączenie i spróbowała ponownie. - Słucham? – odezwał się głos po drugiej stronie. - To ja. Nie przeszkadzam? Może jesteś w tej chwili zajęty? - Nie bardzo, masz sprawę? – Widać było, że rozmówca jest nieco poirytowany telefonem. - Tak. Chciałabym, abyś wyświadczył mi pewną drobną przysługę. – Mężczyzna cicho westchnął na dźwięk tych słów. - W porządku, o co chodzi? - Szukam informacji o Elizabeth Welkins. Byłabym wdzięczna, gdybyś przejrzał archiwum. - Ok, nie ma sprawy. Jak tylko coś znajdę, dam ci znać. Kobieta zakończyła rozmowę, a następnie sięgnęła po leżącego za poduszką pilota telewizyjnego. Włączyła lokalne wiadomości i oddała się przyjemności leniuchowania. Kątem oka spojrzała przez okno znajdujące się za odbiornikiem. Coś jest z tą pogodą. Z czasem, jak program informacyjny się rozwijał, wiatr nasilał na prędkości. Gałęzie drzew gubiły pożółkłe i zaschnięte liści ocalałe pod śniegiem. Na ulicach upodabniało się do jesiennych zawirowań. Roleta w oknie kuchennym coraz głośniej uderzała o szybę, toteż zirytowana kobieta wstała z ciepłego miejsca i zamknęła okno. Uczucie zimnego powietrza muskającego gołą skórę spowodowało, że dostała gęsiej skórki. Szybkim ruchem nałożyła sweter spoczywający na kuchennym krześle i powróciła do wygrzanej kanapy. Wiadomości skończyły się i jedynie zdążyła obejrzeć napisy końcowe. Do frontowych drzwi ktoś nagle zapukał. Zaskoczona szatynka lekko podskoczyła. Nie spodziewała się żadnych gości o tej porze, a już tym bardziej tego dnia. Kobieta powstała, aby sprawdzić kto złożył jej wizytę. Powoli podeszła do frontowych drzwi i nacisnęła na klamkę, lecz natychmiast została wepchnięta do środka pod wpływem masywnego ciała. Nie zdążyła wypowiedzieć zdania, ponieważ na ustach poczuła dotyk pocałunku. Otworzyła oczy i ujrzała mężczyznę. Natychmiast odsunęła się od sylwetki. - Stęskniłem się za tobą – wypowiedział z uśmiechem. - Nie dzwoniłeś – odparła lekko znudzona. - Wiem, wybacz. Byłem zajęty pracą. - Układaniem książek? – kobieta parsknęła śmiechem. Mężczyzna poczuł się nieco urażony. - Żebyś chciała wiedzieć. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile mamy pozycji. - Oh, już dobrze. – Kobieta nachyliła się do delikatnego pocałunku. – Tak poza tym, co cię sprowadza w moje skromne progi? - Musiałem cię zobaczyć. Zdałem sobie sprawę, że zbyt długo się nie widzieliśmy. - Naprawdę? Marna wymówka. Jaka szkoda, że nie mogę jej powiedzieć prawdy. Kobieta przeszła do kuchni i otworzyła lodówkę. Wyjęła niewielkie opakowanie litrowego soku pomarańczowego i nalała połowę szklanki. - Masz ochotę? - Nie, dziękuję. Masz jakieś plany na wieczór? – zapytał z nadzieją. - Hm... Sądzę, że nie. Pewnie spędzę resztę dnia przed telewizorem oglądając maratony filmowe. - Mógłbym się przyłączyć? – mężczyzną nadal liczył na spotkanie. W tej jednak chwili zadzwonił telefon dotychczas leżący na kuchennym blacie. Wibrował przez dłuższy moment, w trakcie którego kobieta i mężczyzna wymienili się głębokim spojrzeniem w oczy. Dłoń szatynki sięgnęła po komórkę. Mandy. - Wybacz, ale w tej chwili muszę przeprowadzić ważną i poufną konwersację. – Dziewczyna zaakceptowała połączenie i nakazała przyjaciółce poczekać. Mężczyzna się zmieszał. - Ok. Nie ma sprawy. Do zobaczenia kiedy indziej. – Zrezygnowany opuścił mieszkanie. - Tak, słucham? Już jestem. – Kobieta przyłożyła telefon do ucha. - Dzwonię w sprawie... No, wiesz. - Tak, domyślam się. Byłaś w bibliotece? – zapytała szatynka. - Dzisiaj po południu. Telefon nie jest odpowiednim narzędziem rozmowy. - Rozumiem. Co powiesz na babski wieczór? - Z miłą chęcią. Niedługo będę – odpowiedział głos w słuchawce. ~*~ W trakcie drogi powrotnej brunet głęboko rozmyślał. Ulice były puste, w okolicy nie było słychać odgłosów jadących samochodów, rozmawiających par ani bawiących się dzieci. Cisza. Nadchodził zmierzch, wyjątkowo pogodny wieczór. Zbyt spokojny jak na tę porę. Nastrój skłaniał do głębokich zamyśleń, nostalgii i powrotu do zapomnianych wspomnień. Dłonie mężczyzny spoczywały w kieszeniach spodni bez celu. Szedł z opuszczoną głową pełną rozmaitych myśli. Wyglądał na zagubionego i nieco zmieszanego. Postura jego ciała nie zdradzała jednak żadnych oznak zmartwienia. Z twarzy można było wyczytać opanowanie ducha i pewność co do racji swoich myśli. Amanda. Mandy. --------------------------------------------------------------------------- Ku mojej uciesze, nareszcie znalazłam czas na włączenie simów. :) Zrobiłam zdjęcia i dokonałam niezbędnych poprawek w tekście. Niestety, nie mogę powiedzieć, kiedy ukaże się następny odcinek. Z pewnością będzie dłuższy. Będę także starała się zmieścić w czasie nie dłuższym niż dwa tygodnie. Wiem, jak to jest, gdy się na coś ogromnie czeka. |
Opowiadanie wciąga, masz duży potencjał. Niektóre rzeczy są jednak zbyt banalne... To trochę psuje efekt. A oto kilka błędów stylistycznych:
"Kobieta powstała, aby sprawdzić..." (dużo lepiej brzmiałoby:wstała, podniosła się z miejsca itd) "W trakcie drogi(...) brunet głęboko rozmyślał." (i tutaj bardziej pasuje: rozmyślał nad czymś głęboko) Ogólnie wstawiasz za duzo przymiotników i przysłówków. Nie myśl, że jestem wredną babą,po prostu zawsze najbardziej w oczy rzucają się niedociągnięcia w wyjątkowo ciekawych opowiadaniach... a ja te niedociągnięcia nałogowo wyłapuję ;P |
Każdemu, kto pisze wydaje się, że wszystko jest dopracowane. ;)
Bogaty dobór przymiotników i przysłówków świadczy m.in. o wartości. Dzięki nim powieść jest interesująca, wszechstronna i że tak powiem - inteligentna. Być może dlatego Orzeszkowa nie jest doceniana przez młodzież. :) Przykłady, które podałaś mogą zostać użyte w wieloraki sposób. Zależy od gustu, mnie przypadła wersja, której właśnie użyłam. Dziękuję za uwagi. ;) PS. Intryguje mnie, które rzeczy są "zbyt banalne"? |
Och! Zapomniałam tu wchodzić. Ale teraz przeczytałam 4 i 5 odcinek. Są bardzo ładne jak reszta, nie dopatrzyłam się żadnych błędów. Szkoda tylko, że nie masz czasu na napisanie 6 odcinka :(. Muszę przyznać, że to fotostory jest jednym z najlepszych, które dotąd czytałam. Trudno jest pisać opowieść. A według mnie wybrałaś sobie trudny temat.
Pozdrawiam. |
Wiem, że to trudny temat. Jak wspomniałam w pierwszym poście, postanowiłam sobie wybrać temat niekonwencjonalny i pójść trudniejszą drogą niż zwykłe love story. Bez obrazy, ale takie to może stworzyć nawet 10-latka.
Jeśli chodzi o odcinek szósty: napisany jest. Muszę go jedynie dopracować i znaleźć czas na włączenie simów. |
Czy ktoś jeszcze ma ochotę się wypowiedzieć?
Nie sądzę, aby opowiadanie było dopracowane pod każdym szczegółem, a co więcej - perfekcyjne. W sumie to spodziewałam się trochę więcej komentarzy niż dwa... :D |
Cieszę się, że jest jeszcze ktoś, kto zabiera się za coś innego niż to "zwykłe love story". Przyznam, że zaciekawiła mnie Twoja historia i czekam na dalszy ciąg. Co prawda mam kilka uwag, ale sama pisze opowiadanie, a wcześniej napisałam książkę, więc wiem jakie to trudne, żeby wszystko do siebie idealnie pasowało i nie było sztuczne.
Więc jest jak najbardziej pozytywnie^^ Pozdrawiam i czekam na następny odcinek:] |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:17. |