![]() |
Moim zdaniem ten 3 odcinek jest najgorszy, jeśli chodzi o ten cały chaos i błędy. :con: W pierwszym i drugim jeszcze uszło, ale w trzecim nie widzę, żebyś się szczególnie starała- być może odcinek był robiony na szybko.
Początek jeszcze był dosyć ciekawy, ta cała sytuacja w szkole (gdyby tylko była opisana bardziej zrozumiale ;)), wypisywanie przyjaciół i wrogów na kartkach, pyskowanie do nauczycielki... Moim zdaniem fajne. Ale już druga część fs z tym beznadziejnym tekstem na czele ("-Lesby wy jesteście ha ha ha") w ogóle mi się nie podoba... Chyba rzeczywiście robione na szybko. Ogromnym plusem Twojego fs są zdjęcia- naprawdę bardzo mi się podobają (pomimo przezroczystych elementów na którejś fotce). Cytat:
Cała fabuła, tematyka mi się podoba, ale te teksty wszystko psują. Można się śmiać z różnych rzeczy w fs, ale z orientacji seksualnej to przesada. Tzn. ja nie mówię, że Ty świadomie się wyśmiewasz, ale pomyśl, zanim coś takiego napiszesz (chodzi m.in. o ten ostatni tekst). Musisz sobie uzmysłowić, że ktoś na forum też może być takiej orientacji (a raczej na pewno jest, bo to wcale nie taka rzadkość) i to zobaczyć, a to ani na poziomie nie jest ani nie śmieszy. Na forum było już fs o podobnej tematyce, ale "normalnie" napisane, bez jakiegoś szydzenia, bo ja tak to właśnie odbieram, nawet jeśli to szydzeniem nie jest. Oceny jeszcze nie wystawiam, dam po 4. odcinku... Pozdrawiam |
Cytat:
Jeśli czytać to FS dosłownie, to rzeczywiście, nie sposób go obronić. Sama na początku tak czytałam i niespecjalnie mi się podobało. Dopiero później odkryłam, jak je czytać i zobaczyłam "drugie dno". Gdyby tak na przykład czytać "Ferdydurke" albo "Sanatorium pod Klepsydrą" jako dosłowny, realistyczny obraz wydarzeń - też się nie obroni. Zapewne basia11 nie miała zamiaru pisać jak Gombrowicz, i nie twierdzę, że pisze jak Gombrowicz ;) Nie wstawiała ukrytych znaczeń z premedytacją, a jedak one tam są. (I to jest nawet trochę przerażające...) Można w tym FS odnaleźć sens, jeśli się go nie czyta zupełnie dosłownie i jak krowie na rowie. Zupełnie sobie nie wyobrażam, żeby czytać je "dla śmiechu", no ale ludzie są różni. Tekst "Lesby wy jesteście ha ha ha" jest wstrząsający - odczytałam jako wstrząs dla dziewczynki, która zaczyna mieć wątpliwości, czy można przytulić i wziąć za rękę drugą dziewczynkę. Takie gesty wśród dzieci są tabu między przeciwnymi płciami, między dziewczynkami są dozwolone. Jednak spotkanie z lesbijką zachwiało ustalonym porządkiem świata Alicji. Ten głos rozlega się w jej głowie, nie w rzeczywistości. Nie potrafię patrzeć na to FS jako obrażające homoseksualistów, ponieważ jest to spojrzenie dziecka na homoseksualistę. Dzieci są bardziej emocjonalne niż dorośli, bardziej przeżywają, prościej, szczerzej, czasem muszą różne rzeczy wykrzyczeć, żeby się z nimi uporać, mają do tego prawo. Jak na razie nie widzę tu wyśmiewania, tylko opis trudności, jakie spotykają osoby o odmiennej orientacji, z jaką niechęcią się spotykają - a że opowiedziane słowami dziecka, przez to dla mnie jeszcze ciekawsze. |
Jutta, ale wszystko byłoby w porządku i nie miałabym żadnych zastrzeżeń, gdyby to Alicja była narratorem. Tymczasem ona wypowiada pierwsze zdanie, a następnie narratorem jest basia11.
Rzeczywiście świat jest widziany oczami dziecka, ale chyba nie o to autorce chodziło. Odnoszę wrażenie, że jest to spojrzenie basi11. Myślę, że gdyby miała większe pojęcie o tym, co pisze (bo pomysł jest ciekawy, ale wiedza raczej mizerna), opowiadanie inaczej by wyglądało. Ja tu nie widzę ani pozytywnego, ani neutralnego podejścia do homoseksualizmu. Raczej chodzi tu jakąś "sensację", przyciągnięcie czytelników tytułem i treścią. Nie mam nic przeciwko, ale momentami te teksty to lekkie przegięcie. Można interpretować treść jako widzianą oczami dziecka a pewne kwestie jako "dopisane" w jego głowie, tyle że teoretycznie wszystko jest opisywane z perspektywy narratora stojącego z boku. Ja dostrzegam "drugie dno", dlatego fs fragmentami mi się podoba, ale bez niektórych tekstów naprawdę wyglądałoby lepiej, prznajmniej dla mnie. Bo zamierzeniem autorki było albo fs życiowe albo śmieszne (ukrytych znaczeń świadomie nie wplotła, choć rzeczywiście można je odnaleźć). Życiowe nie jest przez absurdy, a śmiać też ze wszystkiego nie idzie, więc albo miała być taka "mieszanka", albo się coś nie udało.;) Basia11 jeszcze jest młoda, ale wiek nie ma wpływu na to, że nie pochwalam takiego podejścia do odmienności, szczgólnie, że niewiele o tym wie sądząc po tym, co pisze. Pozdrawiam |
girl_nr_6, może masz rację. Oceniałam samo opowiadanie nie patrząc na motywy autorki.
Z drugiej strony, nie chcę pochopnie oceniać jej zamiarów. Nie wiem, czy tak młoda osoba potrafi oddzielać swoje poglądy od poglądów bohatera, jeśli nie, to w pewnym sensie wszystko jedno, czy narratorem jest Alicja czy basia. Chciałabym, żeby basia11 zakończyła swoje opowiadanie tak, jak ona sama chce je widzieć, a nie tak, jak my byśmy sobie życzyli. Jestem ciekawa, jak się ono zakończy. |
W porządku, każdy ma swoje zdanie i sposób oceniania. Ja tylko napisałam, jak oceniam z własnej perspektywy. Nie sądzę, żebym miała w 100% rację, bo nie jestem specjalistką, nie jestem nawet oczytana.:P Po prostu widzę to fs tak jak to opisałam.
I również jestem ciekawa, jakie będzie zakończenie (mam nadzieję, że fs w ogóle będzie zakończone;)). Pozdrawiam |
Odcinek prawdopodobnie będzie jutro :) Pozdrawiam serdecznie :D :bounce:
|
Weszłam tutaj (po kilku tygodniach nieobecności chyba) i sobie myślę - może coś podobnego do "Miłości Ponad Wszystko" (może wreszcie zrobię dwójkę :/), a tu kompletna zaskoczka... Mi się to nie podoba, ech...
|
Basiu..mam do ciebie pytanie: Czy ty w ogóle wiesz co to jest lesbijka? Nie podoba mi się to fotostory,głupie dialogi:/ No..ale jedno co mi się podoba to ta Sara. Ma ładną fryzurę. I to wszystko:P
|
Przeczkole. :D Doobre. Albo - kogo, co? - przyjacieli! :laugha:
"Dobra mogę przyjść, to o której może o 16:30? A kończymy o 15" :laugha: I czas się cofnął... No i poza tym oczywiście - mnóstwo błędów interpunkcyjnych. Mnie się nie chce szukać tych ukrytych treści. Wy widocznie umiecie nie zwracać uwagi na błędy. |
następny odcinek
Najpierw dam opis postaci bo niektórzy się gubią
http://img207.imageshack.us/img207/7...ttttttt6cb.gif http://img233.imageshack.us/img233/961/kamaa1ft.gif http://img233.imageshack.us/img233/2095/sara4bv.jpg http://img137.imageshack.us/img137/4420/elebita4oz.jpg Dziewczynka spojrzała na Sare była strasznie rozwścieczona i krzykneła -A ty kim jesteś? Sara się odwróciła i poszła zrobić sobie kawę. W pokoju Alicji...... http://img155.imageshack.us/img155/4295/b17xj.jpg -Ej ta pani jest głupia-Powiedziała ze zdziwieniem Kama -Tak samo myśle Nagle ktoś zapukał do drzwi pokoju Alicji.Dziewczynka nie zwracała uwagi na to i sięgneła po poduszke i żuciła się na niom z krzykiem -A masz!! Dziewczynki zrobiły z pokoju harmider. i znowu ktoś zapukał do drzwi, ale to było już z krzykiem -Alicja!! chodź coś ze Seabastianem się stało Sebastian kaszlał choćby czymś się otruł.Elżbieta zadzowniła do szpitala po 5 minutach go zabrali. Wszyscy płakali, tylko Sara jakąś mine podejżaną miała Karetka przyjechała zabrała małego do szpitala miał operacje. Okazało się że coś niestrawnego zażył podobnego do narkotyków i że jego stan nie jest stabilnyi że zostanie jeszcze miesiąc w szpitalu lub dłużej. Elżbieta i Sara poszli do ubikacji coś omówić a ja niewiedziałam co ciekawe. http://img155.imageshack.us/img155/3309/b23ei.jpg Przyszli i mi oznajmili że mam iść do szkoły z internatem nie mogłam nic uwieżyć -No córeczko nie ma się czego bać będzie dobrze i wrócisz gdy Sebastian wróci ze szpitala -No właśnie -Jak zareguje Alicja? -Czy Sebastian wyzdrowieje? -To więcej w następnym odcinku!! |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 07:11. |