TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   Cztery Żywioły (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=329)
-   -   Cztery Żywioły 2013 - Zadanie Drugie - Głosowanie i ogłoszenie wyniku (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=66264)

Mroczny Pan Skromności 27.12.2013 19:25

Odp: Zadanie Drugie - Głosowanie i ogłoszenie wyniku

Zatem może lepiej zmienić nieco zasadę zadawania pytań? Byłoby to bardziej kłopotliwe, ale nie byłoby obaw, że ktoś zostanie "zdemaskowany".
O co konkretnie chodzi? Żeby każda drużyna zadawała pytania we własnym dziale - tak, aby nie widzieli tego inni. Następnie Charionette odpowiadałaby publicznie, żeby pytania się nie powtarzały. I w ten sposób każda drużyna posiadałaby tę samą wiedzę, a nie byłoby możliwości dochodzenia w ten sposób do tego, która praca jest czyja ;)

Liv 27.12.2013 19:26

Cytat:

Zresztą, akurat efektów graficznych używała każda drużyna - odpowiedź twierdząca dała przyzwolenie na ich używanie wszystkim drużynom i to widać - photoshop jest w każdej pracy i nie było możliwości rozpoznać autorów.
"Podstawy" i owszem, aczkolwiek bodajże Qwerty pytał o elementy spoza gry, które w ich pracy faktycznie się pojawiły. Jakby powiązać to wszystko do kupy i naprawdę się rozejrzeć, KAŻDEGO można by zdemaskować.

BARDZO się nie podoba mi się ta rozbieżność w interpretacji zasad i oczekuję wyjaśnień ze strony organizatorki.

Cytat:

Napisał MPS
Zatem może lepiej zmienić nieco zasadę zadawania pytań? (...)
O co konkretnie chodzi? Żeby każda drużyna zadawała pytania we własnym dziale - tak, aby nie widzieli tego inni.

Popieram :)

Kędziorek 27.12.2013 19:39

O elementy spoza gry pytałam ja i chyba w każdej pracy mogłabym takowe znaleźć. Gdyby slenderman pojawił się w każdej pracy tak, jak obróbka graficzna i dodatki z internetu, o których tu piszecie, to sądzę, że sprawy by nie było. Ale redmoon spytał o tę postać i chwilę później pojawia się ona w jednej z prac. To niemal tak, jakby ją podpisał swoim nickiem. Dla mnie to było wręcz oczywiste, kto jest autorem tego komiksu i niestety nie było pomyłki.

Sądzę, że teraz trzeba po prostu wysnuć z tego odpowiednie wnioski, mianowicie, że lepiej takich odznaczających się rzeczy do prac szukać na własną rękę lub poprosić o to grupę niż dawać ogłoszenie na całe forum :)

Bardzo dziękuję za głosy oddane na naszą pracę :) Jesteście wielcy :D

Charionette 27.12.2013 20:25

Cytat:

Napisał Kędziorek
Gdyby slenderman pojawił się w każdej pracy tak, jak obróbka graficzna i dodatki z internetu, o których tu piszecie, to sądzę, że sprawy by nie było.

Dokładnie tak. To zbyt duży zbieg okoliczności, że użytkownik pyta o Slendermana i on pojawia się w zadaniu konkursowym. Dla mnie to tak, jakby user się tam podpisał.

Co do pomysłu Mrocznego jestem za. Pytajcie w swoich działach. Staram się być na bieżąco, ale czasem jest tego za dużo, więc jeśli coś przegapię wyślijcie mi PM, że mam zajrzeć do Waszego działu. Odpowiadać będę albo w dziale, albo w temacie z zadaniem (zależy czego pytanie będzie dotyczyć :))

Lubie 27.12.2013 23:23

Powiem tak, spodziewałem się innej liczby głosów, noale ok.

Ziemio, nie uraźcie się, ale zdecydowanie widać ogrom pracy Malin (chyba, że się mylę, ale na 99% jestem pewien, że to nie robota kogoś ze "starej ekipy") w te zadanie i wydaje mi się, że to dzięki wykonaniu zdjęcia w TS2 wygraliście te zadanie. Widać ogromną zmianę między poprzednią pracą. Nie zrozumcie mnie źle, ale wcześniej was nie traktowałem jako konkurencję, ale teraz... No. ; )

I teraz co do powietrza. Według mnie niesłusznie odebraliście im punkt, gdyż i tak KAŻDY (no dobra, 99%) osób potrafi rozpoznać prace poszczególnych drużyn na podstawie pracy indywidualnej jak i tej z poprzedniego zadania. Zabranie punktów tej drużynie jest (według mnie) niepotrzebne, w ogóle. Ewidentnie można było rozpoznać pracę Ziemi (jak mówiłem, ze względu na pracę Malin, ale tak samo na TAKĄ SAMĄ OBRÓBKĘ CO W POPRZEDNIM ZADANIU pracy z TS3.) No proszę was ...

Meryam 28.12.2013 08:50

Takim tokiem myślenia można rozszyfrować każdą pracę. Pozwolę sobie nawet zacytować swoją wypowiedź w naszym dziale, gdzie sama próbowałam rozszyfrować, która praca jest czyja (to nic ważnego z działu, żadna tajemnica ;), post z 22.12)

Cytat:

Napisał Meryam (Post 1791211)
Jedynka to na 60% Ogień - oprawa graficzna śmierdzi mi Lubie. Ale żart z zapaloną choinką słaby, bo mama może kazać zapalić lampki na choince, a nie choinkę.
Trójka to na stówkę Ziemia - te neony Dona, oprawa graficzna Malin...
Dwójka wygląda mi na Powietrze, bo simy z TS2 bardzo w stylu Livki, aczkolwiek mam pewne wątpliwości, tak samo jak z pierwszą pracą.

Ok, według mnie tak tak:
1. Ogień
2. Powietrze
3. Ziemia
4. Zwycięzcy
#UPS

Można rozszyfrować prace po zupełnie innych poszlakach. Co prawda od razu rozpoznałam Slendera w pracy, ale w życiu by mi nie przyszło na myśl, że to na pewno praca Powietrza. Każda grupa ma swoje charakterystyczne cechy, które się pojawiają w każdym zadaniu. W poprzednim zadaniu też z łatwością można było poznać która praca jest Powietrza, bo Liv robi charakterystycznych simów. Można było poznać pracę Ziemi zarówno tam, jak i tu, bo mają okrutnie kontrastową obróbkę graficzną. Błagam was, nawet u nas widać podobne elementy - chociażby znów użyta ta sama obróbka graficzna. U ognia też bez problemu mogę poznać, bo chociażby sama pomagałam Lubie w podstawach photoshopa i wiem, co potrafi zrobić. Niby takie błahostki, a jednak da się rozpoznać. I co teraz, dyskwalifikacja wszystkich drużyn, za użycie "znaków szczególnych"? Błagam, nie róbmy z tego absurdu...

Gratuluję zwycięzcom i pozostałym drużynom, a także dziękuję za oddane na Wodę głosy <3

Liv 28.12.2013 09:22

Cytat:

Dwójka wygląda mi na Powietrze, bo simy z TS2 bardzo w stylu Livki, aczkolwiek mam pewne wątpliwości, tak samo jak z pierwszą pracą.
To ciekawe, bo akurat nie ja jestem autorką zdjęć z obrazka do TS2 ;)

Ale tak, zgadzam się z postami Lubie i Meryam.
Ja w poprzednim zadaniu rozszyfrowałam chociażby pracę Wody - Qwerty ma specyficzny styl urządzania wnętrz.

Tak naprawdę - żeby było sprawiedliwie - znani ze swojej simowej twórczości użytkownicy nie powinni brać udziału w konkursie. Problem w tym, że w każdej drużynie jest przynajmniej jedna taka osoba, która ma swój własny styl.
No chyba że Nysia przyzna nam rację i wywali z przyszłych regulaminów (i z zadania trzeciego również) ten bezsensowny punkt - nie sprawdza się, jest ogromny problem z jego interpretacją. No i mam nadzieję, że los pracy mojej drużyny nie jest ostatecznie przesądzony ;)

I jeszcze coś:
Cytat:

Napisał punkt z regulaminu zadania 2 i 3
8. (...) Nie wolno także umieszczać w linku nazwy użytkownika, obojętnie jaka by ona nie była.

Nie rozumiem zasadności tego punktu, gdyż sama później wgrywasz na swoje konto te zdjęcia - no chyba, że to ma być ewentualny pretekst, żeby kogoś uwalić?

Charionette 28.12.2013 13:46

Dla mnie charakterystyczny styl a użycie postaci, o którą pytało się w czasie trwania konkursu to cos zupełnie innego. Co innego zgadywac po stylu a co innego mieć odpowiedź podaną na tacy.

Co do tego punktu... wgrywam na wlasne konto, aby uniknąć nieporozumień. To nie ma być żaden pretekst i nie traktuj mnie tak, jakbym tylko czekała na czyjeś potknięcia i z radością ogłaszała dyskwalifikacje. Zależy mi na tym, aby wszystkie drużyny dobrze sie bawiły. Ale jesli ta część regulaminu sprawia problem mogę ją usunąć, żaden problem. I nie, nie robię nikomu łaski, że usunę ten tekst.

Liv 28.12.2013 15:36

Cytat:

Dla mnie charakterystyczny styl a użycie postaci, o którą pytało się w czasie trwania konkursu to cos zupełnie innego. Co innego zgadywac po stylu a co innego mieć odpowiedź podaną na tacy.
Jest to więc przykład ewidentnej rozbieżności w interpretacji tego punktu (poza tym, tak jak pisała Meryam, nawet przy mojej pracy, gdzie inni bez problemu rozpoznali mój styl urządzania domków, ona miała wątpliwości). Przy zadaniu pierwszym była zresztą podobna sytuacja - poszłaś wtedy drużynie na rękę. MOIM zdaniem sprawiedliwie byłoby, gdybyś i tym razem postąpiła podobnie :)

Co do punktu, decyzja należy do Ciebie. Moje i kilku innych osób zdanie w tej sprawie znasz :)
A co do drugiej jego części - wybacz, ale jak dla mnie to tak właśnie wygląda. Nie utrudniajmy sobie niepotrzebnie życia ;)

Meryam 28.12.2013 18:11

Boże drogi, Chari, a jakby ktoś z Wody zapytał o slendera? To co wtedy? Zdyskwalifikowałabyś nas, bo mówimy o postaci pojawiającej się na pracy innej drużyny? No błagam. Równie dobrze ktoś, kto zadał pytanie o trampkach w naszej pracy mógł się nabijać z innych i dawać "ukryte sygnały", że to praca jego drużyny. Bez przesadyzmu. W zeszłym roku była afera, w tym też ma być? A ja myślałam, że 4Ż to ma by dobra zabawa...

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 04:21.