TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   TheSims.pl - archiwum (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=176)
-   -   Uwagi dot. działania forum (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=41900)

rudzielec 21.10.2012 22:58

Odp: Uwagi dot. działania forum

nie będzie Czterech Żywiołów?!?!? :O
o nie :<

Myrtek 26.10.2012 09:17

Na forum pojawiło się mnóstwo botów, które dorwały się (nie tylko) do działu ze zdjęciami!

E: niemalże połowę forum zaatakowały

Liv 26.10.2012 09:28

Spodobał im się mój temat, co mnie się jednak już nie podoba :|

Ale zazdroszczę temu, kto będzie banował te boty :D Tylko usuwanie szkód może zająć trochę czasu...

No i na koniec będzie triumfalne Human wins! :>

Caesum 26.10.2012 10:16

Osobiście uważam, że na jakiś czas powinno się włączyć aktywację kont poprzez potwierdzenie przez administratora. Jak na razie z tego co widzę boty ustawiają sobie zawsze te same dane, a może dałoby się je rozpoznać również po mailach, które zawsze są widoczne dla innych użytkowników.

Inny pomysł jest taki, żeby zamknąć forum tak i czekać aż właściciel reklam zauważy brak napływu pieniędzy z naszej strony. <333
No, chyba, że reklamy i tak by były widoczne. D:

motyka 26.10.2012 10:22

musimy czekać na adminów póki co :)

dla tych, co nie są obeznani z taką sytuacją:
1. proszę, nie wchodźcie w linki nadesłane przez spamboty, na 99% zawierają one wirusy i inne świństwa.
2. raportujcie każdego zauważonego spambota, żebyśmy jak najszybciej zareagowali.

dzięki :)

Liv 26.10.2012 10:27

Nie można zamknąć forum, ale ja nie jestem w stanie powiedzieć Ci, dlaczego (w gruncie rzeczy nawet nie znam dokładnego powodu).
A chętnie zrobiłabym tak naszemu właścicielowi na złość!
Rozpoznanie bota to dla moda/admina żaden problem (z userami gorzej, bo nick może być mylący). Tu raczej chodzi o to, żeby zapobiec spamowaniu na forum.
Ochroną przed botami ma być pytanie zabezpieczające pod koniec rejestracji. Może tam coś nawaliło? (nasze forum wszak lubi się psuć)

motyka 26.10.2012 10:32

według mnie nikt nie powinien mieć problemów z rozpoznaniem bota - rejestracja z dzisiejszą datą, post najczęściej w innym języku (chociaż dzisiaj banowałem "Polaka") i totalnie nie na temat, zawierający pseudoreklamę. sam, jako moderator, mogę tylko Was ostrzec, usuwać regularnie posty i banować na piechotę...

Liv 26.10.2012 10:35

Raczej miałam na myśli rozpoznanie bota zanim zacznie spamować :) (wy widzicie adres mailowy, dlatego Wam jest łatwiej)
Bo jak już się rozkręci to pozostaje się modlić, żeby mod/admin się pojawił...

motyka 26.10.2012 10:37

no niestety, wziąłem dwa dowolne boty pod lupę, mają zupełnie inne adresy

Liv 26.10.2012 10:40

Nie można mieć dwóch kont na jednym adresie.

Cechą charakterystyczną jest np. to, że mają maila na zagranicznej poczcie (yahoo.com, gmail.com itd.) i przed @ wypisane jakieś dziwnie brzmiące coś.

Sprawdzałeś IP tych botów? Bo jeśli mają wspólne, to pięknie :D

+1

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:40.