TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 2: Uwagi na temat gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Wolna wola (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=40652)

cosmo 29.12.2007 17:49

Wolna wola

Czy gracie z włączoną wolną wolą? Ja jak gram jednym simem to mam właczona bo wtedy np. wiem na co ma ochotę. Kiedy mam dwoje i więcej simów to mam wyłączoną wolną wolę ponieważ nie moge nad nimi zapanować np. nie zauwaze że jeden sim włacza telewizor a obok drzemie inny sim. xP No i kłopot. A czy wy gracie z wolną wolą? Co myślicie o tej opcji? Czy jest dla was przydatna w jakis sposób?

Rëñáës 29.12.2007 17:51

Odp: Wolna wola

Ja zawsze mam wyłączona Wolną Wole.
Dlaczego? Moje simy prawie by się pozabijały gdy miałem włączoną.
Robią co chcą. A gdy mam wyłączoną to mam nad nimi jakąś kontrole.
Np. Raz moja simka podeszła do sima, z którym miała romans.
Obok stał jej mąż, a ona tego kochanka pocałowała.
I najlepszą rodzinkę diabli wzięli.
:|

Nastulka92 29.12.2007 18:13

Ja też zazwyczaj gram z wyłączoną wolną wolą. Powód- wiadomy;)

Lizek 29.12.2007 18:26

Zazwyczaj gram z włączoną wolną wolą, ale gdy Simy naprawdę mnie wkurzą swoją frywolnością, wyłączam i zazwczyczaj gram każdym po kolei. A ci nieaktywni sobie stoją i czekają ; P

Edytka 29.12.2007 18:28

a ja jeszcze nigdy nie gralam z wylaczona wolna wola. Tak to moge sobie gdzies pojsc i jestem pwena, ze mi z glodu nie umra, albo, ze nie zasan sobie na podlodze. Ale sprobuje wylaczyc wolna wole, moze bedzie lepiej mi sie gralo.

wojownikmierci 29.12.2007 19:29

Ja ZAWSZE gram z wyłączoną wolną wolą bo wiem że mam nad nim całkowitą kontrolę. Raz mi się zdarzyło że mój sim chciał sobie pograć na komputerze a miał już bardzo mały pasek pęcherzu. Jak klikałem na toaletę żeby skorzystał on uparcie chciał grać na kompie :) Po wyłączeniu gry już takiego błędu nie miałem...

sympathique. 29.12.2007 19:49

Właśnie. Wolna wola sprawia, że simy robią głupie rzeczy.... np. U mnie było tak, że dziecko uparło się żeby skakać na kanapie, a ja chciałam ją wysłać do spania. Mam dodatek CPR, więc od razu się przegrzała i zabrała ją opieka społeczna O_o

Linda 29.12.2007 20:08

Ja im daję wolną wolę tylko denerwuje mnie, gdy co chwilę robią sobie coś do jedzenia. Mam CPR, jedzonko domowe, więc bardzo kaloryczne i muszę wtedy walczyć o utrzymanie porządnej sylwetki. Ale wole już to, niż sprawdzać co chwilę co robią wszystkie simy, czy o którymś nie zapomniałam.

Nikara 29.12.2007 20:15

Dokładnie Linda! Wkurza to ciągłe ich jedzenie.
Kiedyś w ogóle nie miałam wolnej woli, ale teraz mi już nie przeszkadza. Bo jak gram większą rodzinką, to przynajmniej się nie nudzą i nie stoją bezczynnie. Nie zdarzają mi się takie przypadki, że robią głupoty. Najczęściej właśnie idą w stronę lodówki. :D

berry 29.12.2007 20:40

Ja zawsze wyłączam wolną wolę. Wkurza mnie jak simom karzę coś zrobić, a oni się bawią ze sobą lub ze zwierzakami oO

mysza95 29.12.2007 20:50

Nigdy w Sims 2 nie wyłączyłam wolnej woli.Kiedyś zapomiałam zastopować i simy przeżyły.

EDIT:A nand rodzinką panuję dzięki pauzie :P.

anusia12888 01.01.2008 14:45

Ja zawsze wylaczam gdyz simy mogly by spalic dom bo bu gotowały i odeszły od roboty i pożar gotowy

stagnacja 01.01.2008 17:19

Ja mam wyłączoną wolną wolę, ponieważ moim Simom często coś odwalało i nieraz musiałam ratować je, np. z ognia. Ponadto jak kazałam im czekać na samochód, bo zostawały dwie minuty to one szły grać w rzutki... i prawie raz Sim nie zdążył do pracy ;p

kavala 09.04.2009 15:42

Ja gram z wyłączoną wolną wolą. Ciekawa jestem, czy ktoś próbował grać z włączoną i nie wydawać simą żadnych poleceń, tak żeby tylko one decydowały co robić. Ciekawa jestem jak to by się skończyło.

KissForYou 09.04.2009 15:52

kavala- ktoś zrobił taki eksperyment i zamknął w domu trzech Simów (poszukaj chyba w fotkach z gry)
Teraz na temat. Prawie zawsze gram z włączoną (oprócz kilku 'przypadków' :P).
I chociaż irytuje mnie, że Simy często robią jakieś bezsensowne rzeczy to w jakimś sensie mi to pomaga, kiedy robię wielopokoleniową rodzinkę i nie zawsze mam kontrolę nad wszystkimi Simami.

Liv 12.04.2009 13:56

A ja gram bez wolnej woli ;) Wolę, żeby Simy robiły to co JA im każę ;D (bo przynajmniej moje polecenia mają jakiś sens ;))

Gio 12.04.2009 14:05

Ja włączam wolną wolę jedynie wtedy, gdy chcę przetestować jakiś domek (czy wszędzie mogą się dostać i nic im nie przeszkadza), oraz tedy, gdy doprowadziłem ich do skrajnego humoru i po prostu sam ich z tego nie potrafię wyprowadzić (no chyba,że jeszczer max_motives ;))

Mokona 12.04.2009 14:24

Ja ostatnio grałam z włączoną wolną wolą, ale przyznaję- bywa to czasami niezwykle irytujące :/ Mnie np. najbardziej wkurza, gdy w jakiejś simowej rodzinie, którą akurat gram, pojawiają się niemowlaki [mam szczęście do bliźniąt] i nagle WSZYSCY domownicy, co chwilę, o każdej porze dnia i nocy, chcą je karmić. Nie przewijać, nie przytulać, tylko ciągle zapychać mlekiem. Nawet, jeśli za danym dzieckiem już się smród ciągnie, to zamiast do przewijaka, niosą je do lodówki...

Gio 12.04.2009 14:28

Cytat:

Napisał Mokona (Post 998448)
Nie przewijać, nie przytulać, tylko ciągle zapychać mlekiem. Nawet, jeśli za danym dzieckiem już się smród ciągnie, to zamiast do przewijaka, niosą je do lodówki...

U mnie podobnie jest z czynnościami typu:
- wyłączenie jakiegoś urządzenia
- umycie czegoś, posprzątanie
- odrobienie lekcji
- itd.

I torchę jeszcze wkurza, że przez cały pierwszy dzień oglądają obiekty jakie mają w domu XP

surczak 15.04.2009 15:27

ja ZAWSZE mam włączoną wolną wolę. zawsze można skreślić to, co simy-głupki wyczyniają. XD i często pauzuję i ogarniam bałagan, którego narobiły. a jak im się nudzi, to zazwyczaj kąpią dzieci (mimo że są zupełnie czyste). XD

aluminium. 15.04.2009 15:44

Zawsze gram z WŁĄCZONĄ, bo simy same idą do autobusu\samochodu, same jedzą, załatwiają potrzeby :D

Wydaje mi się, że granie w WYŁĄCZONĄ byłaby nudna :>

alishia 15.04.2009 17:15

ja gram z wyłączoną. i nie zgadzam się z Daaagi, bo taka gra wcale nie jest nudniejsza niż z włączoną, bo z włączoną simsy w sumie wszystko robią za ciebie i to nie jest żadna gra .. :P

Gio 15.04.2009 17:17

Nie wiem dlaczego, ale u mnie mimo, że wolną wolę mam wyłączoną, to jak przyjedzie autobus, czy samochód do pracy to i tak simy same do niego idą :/ Po prostu pojawia się takie polecenie w lewym górnym rogu i gdy wykonają wszystkie polecenia które ja im zadałem wykonują te, co się same dodały.
Ale moim zdaniem to bardziej na plus niż na minus ;)

brzos 15.04.2009 17:53

Dżony, ale tak chyba każdy ma.. ^^
Ja zawsze mam włączoną. Co najdziwniejsze: nawet, kiedy wyłączam, później wchodząc w ustawienia mam wyłączoną O.O

KONDZiO102 18.04.2009 17:50

Ja wole włączyć wolną wolę.
A to zawsze sim sam coś zje gdy głodny jest czy coś.

aluminium. 01.05.2009 17:07

Cytat:

Napisał Giovánni (Post 1001029)
Po prostu pojawia się takie polecenie w lewym górnym rogu i gdy wykonają wszystkie polecenia które ja im zadałem wykonują te, co się same dodały.

Owszem leci ten kwadracik, ale jak są zajęci to nie idą ;/

Spróbowałam grać z WYŁĄCZONĄ jak robiłam foty do FS i nudno było, bo tylko stali lub siedzieli :|

Red Trumpet 01.05.2009 19:16

Taak, właśnie, z wyłączoną wolną wolą jest nuuudno...
Ja zawsze gram a włączoną :)

ultraviolence 02.05.2009 11:26

A ja na przekór większości, gram z wolą wyłączoną i wcale nie twierdzę, że przez to gra robi się nudna. Raz zostawiłam simów z włączoną wolą i kiedy wróciłam po dwudziestu minutach, nie mogłam poznać ich mieszkania, a tym bardziej ich samych... Jedli więcej, niż to było konieczne, a przy okazji spalili mi kuchnię na popiół. Miałam jedną łazienkę na pięciu simów, więc z tego powodu również wybuchały konflikty (jak jeden wchodził do środka, to kolejny go stamtąd wyganiał i tak w kółko... w konsekwencji czego na podłodze pojawiło się parę kałuż). I kto twierdził, że simy potrafią się sobą same zaopiekować? ;) Ja po prostu lubię mieć nad nimi pełną kontrolę :D

Nomad 02.05.2009 12:56

Ja zawsze grałem z wyłączoną, jak mam włączoną to nie mogę nad nimi zapanować. Jeśli mam grać to nie mogą mieć woli ;)
Cytat:

Napisał helena (Post 1012611)
Ja po prostu lubię mieć nad nimi pełną kontrolę :D

Dokładnie ;)

Ilona-Milka-simka 02.05.2009 13:49

gram z wyłączoną wolną wolą

Łezka 02.05.2009 13:58

Ja mam włączoną, bo zawsze lubię kiedy niektórzy simowie mnie zaskakują. :)

Lawend 02.05.2009 14:13

Ja zawsze grałam z wyłączoną wolną wolą, ale chyba spróbuję z włączoną :D.

Nieidealna 02.05.2009 17:06

Ja zawsze gram z wyłączoną:P

aluminium. 02.05.2009 17:14

Włączona ciekawsza, bo jak nie chcesz nimi grać to sami sobą sterują :D

Alisha 02.05.2009 17:57

Zwykle wylaczam.
Ale: to wcale nie wylacza sie porzadnie!:
Robotom ciagle wyskakuje kretynskie 'Wykonuj obowiazki domowe', simowie boja sie ognia... :(( OMG.

alishia 02.05.2009 18:17

Alisha przecież interakcja 'bój się ognia' byłaby bez sensu ;/

Alisha 02.05.2009 18:33

Wiem, ale nie o to mi chodzi - ze to robia - a przeciez maja nie robic tego co chca...

asica_94 02.05.2009 18:43

Oczywiście, ja mam włączoną "wolną wole", bo czasem jak idę gdzieś to przynajmniej mają jakieś zajęcie xP

alishia 02.05.2009 19:06

to tak samo jakbyś powiedziała, że skoro wolna wola jest wyłączona to nie powinni się wogóle ruszać bez twojego pozwolenia ;]

Krzykaczus_Pospolitus 02.05.2009 20:27

Spoko temat:D.
Zauważyłam termin wolna wola, lecz nie za bardzo wiedziałam do czego służy. Teraz już wiem, dzięki wam:D
Z tego co pamiętam u mnie ta opcja jest włączona, ale gdy następnym razem będę grała, napewno wyłączę:D.
Denerwuje mnie, gdy na moment spuszczę oko z sima, a ten już gdzieś lezie:D.

Patiglr 03.05.2009 08:24

Ja gram z włączoną. Chociaż wkurza mnie to, że mają 3/4 paska jedzenia i idą do lodówki. Ale wolna wola jest przydatna, bo mam czas aby zająć się jednym Simem i w tym czasie wiem, że drugi nie zdechnie z głodu, czy nie popuści.. ^^

Naru 05.05.2009 17:37

Zawsze wyłączam wolną wolę. Powód? Ja robię jedno, sim drugie.

Panda 12.05.2009 08:33

Ja nic nie wyłączałem i jakoś mi to nie przeszkadza, że pójdą pod prysznic zanim ja chciałem ich wysłać do klopa.

dżin. 12.05.2009 09:35

Cytat:

Napisał Naru (Post 1015060)
Zawsze wyłączam wolną wolę. Powód? Ja robię jedno, sim drugie.

Ja robię tak samo, tylko, że mnie w tej woli wkurza jeszcze to, że jak chcę zrobić jakieś zdjęcia np. Domu, w którym Sim na przykład skacze na łóżku :P To u mnie zawsze robi co innego, najczęściej gra na komputerze :( Chociaż czasami jest przydatna, jak Sim ma zerowe paski w potrzebach, to wtedy sam robi, to co musi ;)

Chryzantem Złocisty 12.05.2009 09:44

Ja gram z włączoną wolą,ale steruję simami na bieżąco,żeby nie mieli czasu na głupoty ;p
najgorzej jest,jak simy nie mają za grosz instynktu samozachowawczego.Najchętniej chcieliby ciągle jeść,spać i grać na komputerze/oglądać telewizję.I często pakują się w tarapaty.
Jak jeszcze mam zwierzaka,to już w ogóle - ciągle chcą się z nim bawić,przytulać,najczęściej to samo zwierze podchodzi do niego,patrzy błagalnie a sim mu daje przysmak.A mnie wtedy krew zalewa.Nie wiem czemu,ale strasznie mnie to denerwuje.
Dlatego wszystkie zwierzęta kończyły w schronisku xD

Najlepsze jest,jak sim sam(!)się doprowadzi do sytuacji,gdy ma czerwoną energię,głód i pęcherz.Wtedy na wolnej woli sam nie wie,co ma ze sobą zrobić.Najpierw pokrzyczy że chce to to i to,potem się położy spać,po 5 minutach wstanie bo chce do ubikacji,pokrzyczy,pójdzie spać,wstanie bo jest głodny,pokrzyczy,położy się,i tak cały czas dopóki się nie zleje na dywan/nie omdleje.Ale nawet nie wiecie,jakie to śmieszne jest xD

Łezka 12.05.2009 12:06

Gram z włączoną, powód? Jest bardzo prosty... uwielbiam patrzeć co wykombinują moje simy. ;)

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 09:36.