TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   Domy [TS2] (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=251)
-   -   "Grocester" by haughton (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=44117)

haughton 22.06.2008 00:53

"Grocester" by haughton

Współczesna architektura wnętrz coraz częściej zwraca się w stronę minimalizmu: kanciaste kształty, futurystyczne, często ubogie w swojej formie dekoracje oraz wnętrza w zimnych kolorach naszpikowane wszelkiego rodzaju elektroniką. Wszystko to sprawia, że coraz trudniej jest znależć przytulny kąt, w którym nie tylko można wypocząć ale i nacieszyć oczy bogactwem kształtów i barw, z daleka od wszechobecnego stresu i pośpiechu.

Zapraszam zatem na krótką wycieczkę w przeszłość. Przenieśmy się na chwilę półtorej wieku wstecz, na południe wiktoriańskiej Anglii do czasów, w których słowo "elegancja" pisano z wielkiej litery. Obejrzyjmy miejsce, w którym ciekawa ksiązka i grająca cicho pozytywka stanowią wspaniałe tło do relaksu. Miejsce wypełnione kosztownym drewnem, królewskimi odcieniami czerwieni i złota połączonymi z zielenią i błękitem, rzadkimi tkaninami oraz unikalnymi dziełami sztuki. Miejsce bogate w przepych a jednocześnie żywe i pełne niczym niezmąconego spokoju...

Posiadłość "Grocester" jest własnością hrabiny Elizabeth Berkley, wdowy wychowującej nastoletnią córkę. Zbudowana została na zielonych przedmieściach miasta Plymouth w czasach jego największej świetności. Dom położony jest na skraju lasu, a przez działkę przepływa strumyk który dodaje otoczeniu swoistego uroku.

Frontowe podwórko zdobi monumentalna fontanna, oraz mnóstwo krzewów, drzew i kolorowych kwiatów...

...a oto i właścicielka rezydencji: - Witam gorąco i bez zbędnych ceregieli zapraszam do środka.

Zaczniemy oczywiście od hallu, który łączy się z resztą domu.

Następnie zajrzyjmy do mojej sypialni.

Jest ona połączona z główną łazienką, bardzo przestronną i funkcjonalną...

... i jak widać znalazło się tu również miejsce na moją garderobę:

Wróćmy teraz do hallu. Po jego drugiej stronie jest gabinet, należący do mojego zmarłego tragicznie męża. Po jego śmierci wprowadziłam kilka zmian w wystroju pomieszczenia - nadpalone fajką zasłony i butelki po brandy w każdym kącie to nie jest otoczenie, w którym kobieta z klasą lubi spędzać czas.

Następnie zapraszam do obejrzenia reprezentacyjnej częsci domu - słonecznego salonu z wyjściem na tyły rezydencji....:

...oraz jadalni oddzielonej od niego ażurowym parawanem:

Część jadalna domu połączona jest oczywiście z kuchnią...

...z której również można dostać się do ogrodu. Na ścianie przy drzwiach wisi stary kalendarz, który upamiętnia datę śmierci mojego męża.

Zanim udamy się na zewnątrz obejrzymy jeszcze królestwo mojej córki, Juliet. Przypuszczam, że spotkamy ją za chwilę w ogrodzie, obżerającą się truskawkami. Zapraszam zatem na piętro. Oto sypialnia Juliet...:

...oraz należąca do niej garderoba...

...połączona z łazienką:

To już wszystko, co miałam do pokazania wewnątrz domu. Zejdźmy teraz do ogrodu.

Jako, że przez teren działki przepływa strumyk, do jej najdalszej częsci można dostać się pokonując niewielki mostek...:

...by po chwili znależć się w porośniętej kwiatami altance. W pogodne dni spędzam tutaj mnóstwo czasu wraz z przyjaciółkami.

Z tego miejsca roztacza się również widok na tyły naszego domu:

Przejdźmy jeszcze do drugiej części ogrodu. To ulubione miejsce mojej córki. A oto i Juliet we własnej osobie:

To już cały "Grocester". Mam nadzieję, że warto było wpaść do mnie z wizytą. ;)

Pierwsze piętro:

Drugie piętro:

Jestem autorem tekstu, zdjęć oraz recolorów kilkunastu obiektów umieszczonych w prezentowanych wnętrzach. Kopiowanie całości lub części prezentacji bez mojej zgody jest zabronione

haughton

Rainbow 22.06.2008 01:16

Odp: "Grocester" by haughton

Ten domek jest po prostu wspaniały w każdym możliwym tego słowa znaczeniu.:)

Irbis 22.06.2008 07:36

Piękna posiadłość :)
Co prawda wszystkie Twoje domy utrzymane są w dobrym guście i wszystkie uważam za pięknie, pomimo nowoczesnego stylu, ale ten jest zupełnie inny i po prostu mnie zachwycił. Uwielbiam styl wiktoriańskiej Anglii, a Ty pięknie odzwierciedliłeś go w tym domku.
Kwieciste tapety, dywany, koronkowe serwety, masywne drewniane meble - tego nie da się stworzyć bez dodatków z internetu.
Tylko pozazdrościć Pani Berkley tak pięknego otoczenia.

Bryła również jest piękna, choć elewacja nie za bardzo pasuje mi do wiktoriańskiej Anglii, wygląda to bowiem jak siding. Ja raczej zastosowałabym elewację ceglaną lub kamienną.
Ogród taki jak lubię: ukwiecony z dużą ilością zakamarków - idealnych miejsc odpoczynku po całym dniu pracy. Szczególnie podoba mi się altanka, w której przed wiatrem i deszczem nie chronią ściany, lecz kwiaty.

Czuję się natchniona i powracam do gry rodzinką, która ma dom w starym angielskim stylu.
Co prawda nie tak starym jak ten, ale jednak :D

Pozdrawiam :D Irbis

--------------------------------------

Jedno pytanie: dlaczego dywan w salonie jest pofalowany? Ktoś może się o niego przewrócić :P
I mały błąd w tekście: Jest ona połączona jest z główną łazienką (...)

Wielebny 22.06.2008 07:43

Chciałem się trochę rozpisać na temat twojego domu lecz w tym problem że nie widzę tam żadnych minusów .Dom jest świetny i na tym mógłbym zakończyć moja opinie ale coś jeszcze napisze . Dużo przepiękny ogród i bogate wnętrze wszystko jest urządzone z gustem i świetnie do siebie pasuje . Bardzo lubię w twoich domach to że dbasz o każdy szczegół . Bardzo spodobał mi się salon który dzięki sufity w linie , pomieszczenie sprawia wrażenie dłuższego niż jest w rzeczywistości .
Cieszę sie że zadbałeś o odpowiednie otoczenie pasujące do Domu .
Moja końcowa ocena to rzecz jasna 10\10 Bo niżej by nie mógł dać za taki świetny dom .

Wickoo 22.06.2008 08:17

Nawet nie ma ci się rozpisywać ;) Po prostu masz "to coś" do umeblowywania wnętrz w TS2 i mimo, że nienawidzę tego stylu, doceniam twoją dbałość o szczegóły :) Naprawdę pięknie.

Tak btw, Ty się nie bawisz przypadkiem jakimiś CADami, jak ArchiCAD, hm?

kotek23 22.06.2008 09:48

To jest...
To jest... BOSKIE!
Piękne, cudowne, fantastyczne!
Milion/10
:D

Ps. Gdybyś mógł skomentować mój ostatni domek, to bym była wdzięczna :)

Souris 22.06.2008 09:56

kocham twoje domy, ale bryła tego jest taka hmmm...zbyt różniąca się od tamtych, a nie jest to na plus bowiem ten dom jest strasznie pospolity, zwykły kwadrat z oknami, które dodatkowo nie pasują do starodawnego wnętrza :-(

wnętrze jest jak zwykle piękne, wszystko fantastycznie dobrane kolorystycznie i jeśli chodzi o meble, wnętrz twoich chyba nigdy nie będę się czepiała :-)

w końcu na forum mamy prawdziwego architekta!!!

Björk 22.06.2008 09:59

Nie będę się rozpisywać - 10/10.
Tyle pracy we wszystko włożyłeś.
Podziwiam :)

Panna Lawenda 22.06.2008 10:12

Jest prześliczny.Daj do ściągnięcia.A skąd masz sufit, co?!
Ocena 9.99/10
Na razie to najwyższa ocena jaką kiedykolwiek dałam.

kubuss 22.06.2008 10:14

Nie no zatkało mnie. Bryła jest super, a wnętrze hmm cud, miód. Ogród jest wyśmienity hehe. Ocena: 10/10
ps. przyznaj się ile siedziałeś przy budowie tego cuda.

pozdrawiam:
kubuss

Kuba xD 22.06.2008 10:49

Ej... To jest wspaniale :) Co prawda naszpikowane netem, ale co tam - stworzenie takiego klimatu zasluguje na gratulaje. Brawo! :]

Ilona 22.06.2008 10:59

jezeli chodzi o bryle,to wystarczy dac inny tynk i bedzie idealny domek czarownicy :D jezeli chodzi o wnetrze jest bardzo wytworne,ale to ten styl,za ktorym ja osobiscie nie przepadam,gdyz jest zbyt "ciezki".Ogolnie jest ladnie,cieplo i przytulnie :)

Ruika 22.06.2008 11:35

Haughton sam dobrze wiesz, że jesteś perfekcyjny w tym co nam tutaj pokazujesz na forum. Na dodatek każda Twoja praca jest inna od pozostałych. Doskonale odwzorowujesz temat przewodni swoich prac. Daje sobie głowę uciąć, że nie jednego forumowicza zainspirowałeś do stworzenia własnego projektu ;]

Pokazałeś nam prawdziwą Elegancję :)

bouffe 22.06.2008 18:01

Przepiękny... :D
Mam pytanie: czy budując takie domy, wzorujesz się na jakimś projekcie? :)

Ocena: 10/10

haughton 22.06.2008 18:20

Dziękuję Wam za miłe komentarze. Nie ukrywam iż miałem nadzieję, że dom się spodoba, powstawał bowiem bardzo długo (prawie 2 miesiące) i włożyłem w niego mnóstwo pracy.

Irbis - dziękuję za trafne uwagi. Pisałem ten temat późno w nocy, więc kilka literówek i błędów musiało się pojawić.
Jeśli chodzi o dywan w salonie - to sprawka Juliet - trudno jej usiedzieć w jednym miejscu. :P Odnośnie elewacji - Elizabeth nigdy nie była zadowolna z wyglądu rezydencji zbudowanej z szarego kamienia, dlatego też po śmierci Richarda "Grocester" został odremontowany i pokryty zdobionym drewnem właśnie na jej życzenie. Kamienna elewacja ostała się jedynie na fundamentach.

Wickoo - nie, nie miałem do czynienia z żadnym CAD-em do tej pory, chociaż zamierzam. ;)

nicole3131 - bryła domu rzecz jasna musi się różnić od innych, ponieważ 150 lat temu nie budowano modernistycznych pudełek z płaskim dachem. Jak widać na rzutach dom nie jest kwadratem, a widokowe, przeszklone okna wstawiano w domach nawet wcześniej niż w połowie XIX stulecia. ;)

bouffe - przy budowaniu domów nie korzystam z żadnych gotowych projektów. Wyjątkiem był dom "Brennon", na pomysł którego wpadłem podczas oglądania filmu, w którym pokazany był podobny budynek (link) oraz bryła budynku "Everrett", wzorowana na istniejącym w rzeczywistości krakowskim apartamentowcu.

Nikol112 22.06.2008 20:29

Ten dom jest C.U.D.O.W.N.Y ! ! ! ! ! ! ! !
Widać że masz talent
i ile włożyłaś do niego serca
oraz wysiłku
..................
a Ogród jes naj naj naj piękniejszy ...
uwielbiam domki i dużymi ogrodami
jeszcze raz C.U.D.O.W.N.Y !!!!!!!!

Lorette 22.06.2008 21:24

Strasznie mi się podoba... super jest,
aż nie wie co powiedzieć...
Kurczę, chciałabym mieć taki talent jak Ty ^^
Nawet nie wyobrażałam sobie, że idzie zrobić takie cudo -.-
Pozdrawiam i życzę dalszej weny w pracy XD

cassant 22.06.2008 21:33

Po prostu brak słów.
Wszystkie Twoje domki są przecudne.
Bardzo potrafisz oddac klimat domku.
Wiadomo 10/10.

Sweetberry 22.06.2008 21:33

Boski dom, bardzo mi sie podoba. Widac ze wlozyles w niego duzo pracy C:

Eclipse 22.06.2008 21:50

Nie mam słów aby określić ten dom. Szacunek się należy.
Haughton Twoje domy są niemożliwie piękne ; p!

Jestem pełna podziwu jak potrafisz poustawiać meble tak, aby wszystko do siebie pasowało. Ten przepych, ta rzeczywistość.

Oczywiście 10/10.

DzikaŚwinia 23.06.2008 01:28

Dom fantastyczny jak zawsze ;)
Zapewniam Cie tylko, ze ZADNA kobieta nie chciałaby miec ubikacji w garderobie czy tez garderoby w ubikacji :P

haughton 23.06.2008 09:12

Cytat:

Napisał DzikaŚwinia (Post 807502)
ZADNA kobieta nie chciałaby miec ubikacji w garderobie czy tez garderoby w ubikacji :P

Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego też na dole garderoba oddzielona jest od łazienki zasłonami, a na górze to osobne pomieszczenie. :P

Majuchowata 23.06.2008 10:48

Zatkało mnie. Normalnie... Cudo. Jak zawsze. 10/10.

Oskikop 23.06.2008 11:27

To jest piękne! 10/10

Jedyne do czego sie przyczepie to mostek w ogródku. Moim zdaniem lepiej wyglądał by bez tego dachu.

Dzięki twojej pracy mam ochotę dokończyć dawno zapomniany projekt.

Bańka102 23.06.2008 11:33

Kolejny idealny dom!!! Nie
mam nic do zarzucenia .Uwielbiam wszystkie twoje domy 100/10

Tiunivell 23.06.2008 11:38

Posiadłość jest cudowna. Całość idealnie harmonizuje ze sobą i tworzy niebanalne połączenie. Jesteś mistrzem w dopieraniu różnych dodatków-akcesori, które tworzą klimat temu domu. Z mostkiem już trochę przesadziłeś ;) ale i tak nie ma nic do zarzucenia :) Świetna robota :D

vibratoria 23.06.2008 12:59

Obejrzałam dom. Powinnam teraz pójść prosto do mojego przełożonego i poprosić o miesiąc wolnego od pracy, żebym mogła kontemplować ten cud simowj architektury :D
Absolutnie i niezaprzeczalnie genialny pomysł, genialny dom i genialne wykonanie.
Gratuluje pomysłu i choć bardzo bym chciała, to nie mam się do czego przyczepić.
Niezaprzeczalnie, nie tylko najlepszy z wszystkich Twoich domów, ale również najlepszy na całym forum.

Nesta 23.06.2008 14:50

Szczęka opada. Przecudowne. Nie chcę myśleć ile to robiłeś. Szacun :D
10/10 to za mało.

avenly 24.06.2008 12:48

Nic dodać.
nic ująć.
;)

Cross 24.06.2008 15:45

Dom jest świetnie wykonany oddaje on wspaniały wiktoriański klimat. Trudno zbudować XIX wieczny dom w grze którą jest the sims 2. Dodatki z internetu są świetnie do siebie dobrane i tak jak inne twoje domy urządzone ze smakiem. Ten dom udowadnia tylko że wspaniały z ciebie dekorator.
Ocena to oczywiście 10/10

Pozdrawiam Cross

Kicia 24.06.2008 16:06

Ślicznie! Osobiście nienawidzę tego stylu, jak moja mama ogląda takie meble w sklepie to szlak mnie trafia, ale tu chodzi o wykonanie :) 10/10 Zdjęcia są świetnej jakości, niektóre bardzo realistyczne, bo wyglądają jak prawdziwe. Jaką masz kartę graficzną?

Engang 24.06.2008 17:21

domek jest śliczny
i w ogóle szczena opada ;)
Osobiście nie przepadam za tym stylem,
ale biorąc pod uwagę zaczepistej jakości fotki
z czystym sumieniem 100/10 :)

haughton 25.06.2008 12:43

Kicia - mam kartę GeForce 7600 GT, nie jest to żadne cudo ale wystarcza i dobrze się sprawuje.

ARLID 25.06.2008 12:53

No ja się nie wypowiem chyba. Ciekawy pomysł, ładny z zewnątrz, bardzo dobre dobranie mebli, kolorów ścian itd. wszyscy stawiają na nowoczesność, a Ty nie - i za to jest duży plus.

Alex 25.06.2008 13:09

Mnie się ni podoba ze względu na stare meble,nie lubie starych

Hondirenda 25.06.2008 19:05

Zawsze lubiłam tego typu domki.
Bryła jest świetna! Podoba mi się daszek ;) .
Bardzo podoba mi się też wejście do domu. Ta fontanna tworzy taki udowny nastrój...
Dom zbudowany jest cudownie bardzo mi się podoba. Nie skomentuje jednak każdego pomieszczenia z osobna, bo niektóre zdjęcia mi się nie wyświetlają. Na przykład jadalni.

Chciałabym mieć taki w moim starodawnym otoczeniu, w tórym staram się nie robić komputerów, telewizorów, magnetofonów, itp.
Mam prośbę:
Czy mógłbyś dać go do pobrania?

haughton 25.06.2008 20:25

Hondirenda, jeśli nie widzisz wszystkich zdjęć odśwież stronę klawiszem F5, na pewno pomoże. Co do prośby o udostępnienie domu - niestety nie ma takiej możliwości, ponieważ zawiera on dużo płatnych dodatków.

Hondirenda 25.06.2008 20:38

Dzięki za pomoc ;) . Kilka zdjęć mi się jeszcze wyświetliło, ale niestety nie wszystkie. Teraz dom wydał mi się o wiele piękniejszy. Podoba mi się zegar. I zauważyłam też, xe w kuchni zawieszone są noże - ekstra pomysł. Wogóle ten dom jest najlepszy. Zawsze lubiłam domy w tym stylu. ;)

maniakwiatek 28.06.2008 21:44

.Suuuuuuuuuuuuuuper. Ma swój styl. Co prawda nie chciałabym w nim mieszkac.1000000000000000000000000000000/10

Czikita_kiti 29.06.2008 12:46

Muszę powiedzieć, że pierwszy raz zaparło mi dech w piersiach, Cudowny dom, idealnie dobrane meble, czuje się ten klimat, świetne kolory i zdjęcia dobrze wykonane.
Nie widzę żadnych minusów. 10/10

FakeYourDeath 29.06.2008 13:41

Jaki cudowny <444
1000/1000 :O

asiolek 29.06.2008 18:53

śliczny, chociaż nie lubie takiego stylu ten dom wydaje mi się naprawdę piekny :) Chyba przez ten sufit wnętrza wydaja się takie realistyczne, a ogród jest poprostu bajeczny! Domek to chyba 100% net a ogród 99% bo widzę tam pare maxisowych krzaczków ;p błagam powiedz z kąd masz te dodatki !! ocena - 10/10

Mamełe 30.06.2008 07:11

Cytat:

Napisał asiolek (Post 812747)
śliczny, chociaż nie lubie takiego stylu ten dom wydaje mi się naprawdę piekny :) Chyba przez ten sufit wnętrza wydaja się takie realistyczne, a ogród jest poprostu bajeczny! Domek to chyba 100% net a ogród 99% bo widzę tam pare maxisowych krzaczków ;p błagam powiedz z kąd masz te dodatki !! ocena - 10/10

Z tego, co widać, to wiele jest z TSR. Uwielbiam dodatki Cashcraft :)
http://www.thesimsresource.com/artists/Cashcraft/

Domek śliczny. Sama kiedyś miałam calą okolicę wiktoriańską, ale moje domki, to się nie umywają do tego :)

cosmo 30.06.2008 09:14

Znalazłbym parę mankamentów, mebli nie pasujących do epoki czy czegoś tam jeszcze ale nie będę czepliwy. 10/10

haughton 30.06.2008 10:30

Mamełe ma rację, większość rzeczy mam z TSR i również uwielbiam dodatki Cashcraft'a ;)

cosmo - ja bym wolał, żebyś był czepliwy. :)

Loczek 30.06.2008 10:43

Świetny:]
10:10

Molly 04.07.2008 15:50

No..! Nieźle. Nie będę się rozpisywać bo tu wszytko mi się podoba. 10/10 A no i nie ma minusów.

Greenlyme 04.07.2008 18:34

No, no aż się zachwyciłam ;p. Uwielbiam taki staroświecki klimat, wszystko jest przepięknie ze sobą zgrane. Pomimo wielu zdobień, nie przedobrzyłeś. Oglądając wnętrze poczułam się trochę jakbym oglądała zdjęcia, a niełatwo o taki efekt nawet z dodatkami z neta.
Widać, że włożyłeś w to mnóstwo pracy. 10/10 ^^

Paka 08.11.2008 14:53

Muszę wiedzieć skąd Ty masz ten płot na około domu!!!
Prosze powiedz!!
Moja ocena : 11/10 ;];]

Callineck 08.11.2008 15:28

Widzę, że ktoś inny odświeżył więc nie będzie na mnie ;)
Tak się zastanawiałam dlaczego nigdy nie oceniałam twoich projektów - odpowiedź jest banalna - ocena służy do poprawy, a u ciebie nie ma czego poprawiać :O
I tyle...
A teraz wybacz, ale musze przestac pisac komentarz aby cofnąć się do 1 strony i ponapawać widokiem :)

laaska 08.11.2008 17:53

On jest...cudowny!
W kliku pomieszczeniach meble mi się nie podobają,ale to mały pryszcz.
Ogród jest cudowny.
10/10
i prosiłabym o ile to możliwe o linka do pobrania...:P

Flavour 09.11.2008 07:25

Nie lubię tej stylizacji więc nie będę oceniać - nie obraź się, wolę bardziej nowoczesne domy, chociaż też nie "zbyt" nowoczesne.
Jak by nie patrzeć, wyszło ci to świetnie.

Camilla's Dark Side 09.11.2008 10:40

O Ch****a. Coś pięknego!
Świetne dotatki i ogólna stylizacja.

haughton 10.11.2008 21:33

paka95p, ogrodzenie znajdziesz na MTS2. Na przyszłość pytaj o takie rzeczy w dziale "Gdzie mogę to znaleźć".

Downloadu niestety nie będzie (chociaż chętnie bym się nim podzielił), dom zawiera płatne dodatki.

Altanis 12.11.2008 15:57

Przepięknie *_* 100/100

zelkam 12.11.2008 16:09

Szczęka mi gdzieś dynda między kolanami.
Niestety nie zmieści się to, co chcialabym napisac w skali 1-10.

shizeR 12.11.2008 16:20

Po prostu nie ma co komentować, wszystkie twoje domy są wspaniałe B)

Gio 12.11.2008 16:21

Po prstu domek jest cudowny, wspaniały, niezwykły, olśniewający, oryginalny, genialny, niemiłosiernie piękny, stylowy, kolorowy...itd.

Chyba z tego co napisałem powyżej można wywnioskować, że oczywiście 10/10. Jeden z najpiękniejszych domków na forum :)

sliwex93 14.11.2008 06:48

Kawał dobrej roboty

Świetnie !
Dom z zewnątrz wygląda dość niepozornie ale idealnie z nim współgra cała zieleń w ogrodzie !
Co do środka domu to:
Jest to po prostu kwintesencja luksusu, piękne, piękne i jeszcze raz piękne!
Najbardziej przypadł mi do gustu salon który wygląda niesamowicie realistycznie.

10 w skali 1-10
Brawo

Seraf 15.11.2008 16:53

Dom bardzo ładny, czuje się atmosferę tamtych czasów :) Kolory dobrane odpowiednio, czasami coś mi się tam nie zgadzało w kompletach mebli ale to pryszcz :) Jedyne co mi się nie do końca podoba to ogród za domem, zbyt zarośnięty jak dla mnie :)

Nordin 15.11.2008 18:28

Nie wiem jakim cudem nie znalazłam tego wcześniej. Jest po prostu genialne w każdym calu, uwielbiam takie domy.

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:13.