![]() |
The Sims 2: Osiedlowe Życie - Księga Czarów
Na prośbe kotki22 dodaję listę mikstur, obiektow magicznych i składników magicznych ;)
Prawdopodobnie jest to pełna księga czarów. Jeżeli nie spisałem jakiegoś zaklęcia, proszę o info ;) Moderatora proszę o utworzenie podforum "Osiedlowe życie" i przeniesienie tematu. ;) Dziękuje za pomoc SKiterowi404 kotce22 stotce i Sub-Zero ;) Magia Neutralna
|
Odp: Księga czarów
Hm..przydatne :D
To są wszystkie zaklęcia z księgi bo czytam je z kartki i porównuję z tym ;) Nie ma tu tylko tego co można stworzyć w kotle -np.lampę wróżki,oczy traszki,ale rozumiem,to zaklęcia,nie składniki xD EDIT: A Tabula Rasa usuwa simowi wspomnienia? :O Jak simPe xD |
Postaram się zaraz dodać składniki ;)
Jeżeli temat jest przydatny i jest to możliwe, to proszę moderatora o przypięcie ;) |
oj na pewno go przypną, jesli tylko bedzie odpowiedni dzial :)
szczerze to podziwiam, ze Ci sie chcialo to wszystko przepisywac. ano i jestem pod wrazeniem tlumaczy, ze musieli pisac te glupie rymowanki :P |
Dodałem listę składników, eliksirów i obiektów xD
Może ktoś wie, kiedy powstanie dział o "Osiedlowym Życiu" ? |
Zazwyczaj działy powstają tydzień po wydaniu dodatku..
I dziękuję bardzo,że dodałeś te składniki :D |
Powninni dac juz ten dział bo potem wszycy sie czepiają ze nie te działy itp.
|
No nie! A Akurat swój poradnik o magii skończyłem :<
No ale solidnie wykonana robota, na pewno przypną. Przydałoby by się napisać jeszcze efekty czarów, bo niektórzy mogą nie zrozumieć tych rymowanek (Na przykład ja - Cleanium Corpus - co on robi? myje szafki itp. czy poprawia higienę?) |
myje szafki etc. higiene moze poprawic Benemoodus Simae.
|
I jeszcze jedno. U złej wiedźmy jest jeszcze mikstura "Przeklęta Esencja Z Psich Ogonów".
|
SKiter404 - a co ona robi :O??
Miałam parę złych wiedź ale żadna nie miała takiego czegoś..a to składnik czy coś takiego jak u dobrych "magicznie odprawiony cukier.."? Dziękuję :D EDIT: sim po wygnaniu wraca po ok. godzinie :P |
Cytat:
Tadam: http://img397.imageshack.us/img397/5...iaxdve9.th.png |
SKiter404 dzięki za screena ;) już dopisałem xD
Dodałem małą czcionką (1) i zielonym kolorem informacje, co robi czar, ale nie wszystkie czary testowałem więc nie ma wszystkich informacji ;) Więc mam prośbę - testujcie czary i dawajcie info ;) |
Expello Simase
Sim, na którego czar rzucisz, znika. Ma status "Wygnany". Nie wiem czy wraca :P Appello Simae Otwiera się lista kontaktów, wybierasz sima i zostaje on teleportowany koło ciebie. Benemoodus Simae Poprawia nastrój (Czyli wszystkie wskaźniki potrzeb idąw górę). Creatum Insecto Volucris Przywołuje świetliki/motyle (Zależy od pory dnia :P) Beautificus Locus Poprawia się wystrój. Compello Acceptus Sim, na którego rzucono czar staje się bardziej towarzyski (Czyli podchodzi do ciebie i gada, nawet się pokłócili xd) Benemoodus Populus Poprawia nastrój wszystkim simom na parceli. Mellifera Attackum Sima atakują pszczoły, biega po parceli i spada mu zabawa i komfort. Inflammo Pożar na jedno pole, oczywiście jak się rzuci na duży dywanik... ^^ Corruptus Locus Wystrój spada, na dodatek karaluchy są. Compello Discrepo aspiracja spada. Servantus Attackum Pojawia się sługa, co atakuje sima na którego rzucono zaklęcie. Resztę przetestuję jak dokupie składniki xd |
Creatum Nutrimens - sprawia,że pojawia się jedzenie :P
Tylko tyle na razie odkryłam, z tych niedopisanych ;) |
chcialam sprostowac, ze esencje z psich ogonow mozna kupic tez u dobrej wrozki :) a przynajmniej mi się udalo.
|
bardzo fajne
|
mactoamicus z magii światła polega na tym, że najpierw klikamy na sima, na ktorego czar zostanie rzucony, pozniej wybieramy mactoamicus i imię drugiego sima. po rzuceniu zaklecia "ofiara" zaklecia bardziej lubi sima wybranego w menu. dopisz to. ;)
jak reszte sprawdze to edytne. :) edit1: gdy rzuci sie czar extractum amorus na sima, to ten sim przestaje kochac tego, ktorego kocha. rowniez dopisz. |
A ja mam jedno banalne pytanko: Skąd wytrzasnąć te magiczne obiekty? Jakoś same się je robi czy są gdzieś w trybie kupowania? (jak na razie nic takiego nie zauważyłam...). Pytam się dlatego, bo nie dorobiłam się jeszcze żadnej własnej wiedźmy xD
|
To daje wiedźma która Cię zamienia w magicznego sima..
a składniki to w kociołku/lub kupienie ich na magicznej parceli :D |
Bardzo dziękuje za pomoc SKiterowi404 kotce22 stotce i Sub-Zero
Może ma ktoś pomysł na jakieś poradniki? Zawsze jestem chętny napisać :) |
napisz poradnik jak zbudować apartament bez błędów, to znaczy ujmij wszystkie "niedoróbki" i napisz co w apartamencie musi się znajdować, a czego nie warto tam wstawiać, bo np i tak zniknie.
mam pytanie: jak znaleźć parcelę jeśli zmieniłam jej typ na apartmentsublot? bo jak na razie wydaje mi się, że straciłam ją na zawsze, zniknęła z otoczenia. |
Cytat:
|
Cytat:
Masz talent do pisania poradników..;) |
Dzięki potzebowałam tego ;)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
"Cleanium Corpus
Stare gąbki i zmywaki W domu albo od niego z dala Zbyjcie brudu wszelkie znaki Niech się świece jak ta lala! Wszystko co brudne, czyli talerze, szafki, prysznic, ... jest czyste. " Trochę błąd, bo to zaklęcie poprawia higienę sima, albo ja mam bład gry ;) |
Cytat:
|
hah! większość jest z łaciny. Tabula Rasa to jest dosłownie "Tablica Czysta" xD Uczyłam się trochę ;]
Nie chce mi się uczyć Voldemorta ( xD ) wszystkich tych zaklęć... ech xD |
Oglądałam na tym forum w dziale: Fotki Z Simsów, czarownicę Cleopatrę simka pewnie jest z magii jasności, a ja jak chcę zrobić czarownicę to mogę tylko wiedźmę. Pomożecie?
|
Cytat:
|
Ale, jeżeli chcę stworzyć czarownicę bądź wiedźmę (a chcę czarownicę), to zawsze ma zieloną bardzo zieloną skórę. A tamta Cleopatra miała, taką jasno niebieską, coś w tym stylu.
|
Musisz na parceli publicznej spotkać czarownicę, która jest ubrana na biało. Jeśli simka posiądzie od niej wiedzę magiczną, wtedy jej skóra nie stanie się zielona. U Ciebie dzieje się tak pewnie dlatego, że wszystkie simki z których robisz wiedźmy, uczą się od tych po stronie ciemności. Innego wytłumaczenia nie ma :)
|
No ale można też skorzystać z księgi czarów i zgłębiać sztukę światła... Simy uczą się zaklęć i stają się dobre :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Na pewno sie przyda ale dla mnie dopiero za 3 tygodnie bo za tyle będe miec The Sims 2 Osiedlowe Życie.
|
Że też dopiero teraz tu zajrzałam, zawsze sie zastanawiałam co robią niektóre zaklęcia.
Fajnie, na pewno się przyda. |
a jak można te zaklęcia rzucać bo mam dwie wróżki dobra i złą obie maja na maxa ten poziom czarów i kiedy klikam na rzuć zaklęcie np.infflammo to jest to niedostępne.Co mam zrobić?
|
Musisz kupić od innej wiedźmy lub sama wyprodukować w kotle składniki potrzebne do rzucenia tego zaklęcia.
|
Ale nie trzeba produkować składników można tez kupić składniki od wiedźmy ale trzeba chyba wrzucać składnyki i je wymieszać na jakieś zklęcie (nie wiem czy mnie zrozumiałaś)
:)hehe Bjork edit; nie wiem, czy potrafisz czytać ze zrozumieniem, ale spójrz na posta powyżej, zanim zaczniesz sobie nabijać. I nic nie trzeba mieszać przy rzucaniu czarów. hehe |
Bardzo przydatny poradnik :)
Komandos-94- też miałam Voldemorta, ale odszedł w zapomnienie :( |
Och... dzięki za ten poradnik wreszcie uda mi się...
|
Czy te wszystkie formułki przy zaklęciach są potrzebne?
|
Nie są potrzebne, gdy wybierasz zaklęcie to bez jego treści, ale w księdze czarów zawsze jest napisana treść zaklęcia oraz co potrzeba żeby je rzucić na kogoś.
|
Dzięki to mi się bardzo przyda:) i jeszcze raz dzięki:)
|
A jak przywolac kota bo nie mam takiej opcji
|
Dzięki wielkie :)
|
Ja tu mam tego uproszczoną wersię :D
Magia Neutralna * Aqua Deletus Wszystkie kałuże znikają z parceli. * Cleanium Corpus Wszystko co brudne, czyli talerze, szafki, prysznic, ... jest czyste. * Folium Deletus Wszystkie liście znikają z parceli. * Corpus Athleticus Sim staje się chudy. * Corpus Fleshicus Sim staję się gruby. * Magivestigium Niech tam zaraz polecę! * Creatum Nutrimens Wyczarowuje jedzenie. * Expello Simase Sim, na którego czar rzucisz, znika. Ma status "Wygnany". Wraca po około godzinie. * Appello Cattus Amicus Czar tworzy magicznego chowańca. * Purgomagus Usuwa każde przekleństwo i czar * Appello Simae Otwiera się lista kontaktów, wybierasz sima i zostaje on teleportowany koło ciebie. * Magus Mutatio Uczy Sima niemagicznego "magicznej sztuki" * Tempus Interruptus Czas się zatrzymuję. Magia Jasności * Benemoodus Simae Poprawia nastrój. * Creatum Insecto Volucris Przywołuje świetliki lub motyle. * Exflammo Gasi pożar na parceli. * Remedis Simae Uzdrawia chorego Sima. * Beautificus Locus Poprawia nastrój. * Compello Acceptus Sim, na którego rzucono czar staje się bardziej towarzyski * Appello Servantus Czar tworzy bezcielesnego Sima, który sprząta, wynosi śmieci, ... * Benemoodus Populus Poprawia nastrój wszystkim simom na parceli. * Mactoamicus Czar polega na tym, że najpierw wybieramy Sima, na którego czar zostanie rzucony, a pożniej wybieramy imię drugiego Sima. Po rzuceniu czaru "ofiara" bardziej lubi tego drugiego Sima * Expello Mortis Pozwala uratować Sima od śmierci. Magia Ciemności * Spiritus Poultria Sim przez chwile zachowuje się nienormalnie. * Mellifera Attackum Sima atakują pszczoły. * Inflammo Wywołuje pożar. * Heavus Ho Powoduje zatrucie pokarmowe u Sima. * Corruptus Locus Spada wystrój, pojawiają się karaluchy. * Compello Discrepo Powoduje spadek poziomu aspiracji. * Servantus Attackum Pojawia się bezcielesny sługa, który atakuje Sima na którego rzucone zaklęcie. * Tabula Rasa Czyści wspomnienia Sima. UWAGA! Wszystkie wspomnienia i kontakty zostaną wyczyszczone! * Extractum Amorus "Sim-ofiara" przestaje kochać tego, kogo kocha. * Vivificus Zombiae Pozwala przywrócić zmarłego Sima do życia, ale jako zoombie. |
Jak kogoś wskrzeszam to gdzie on niby ma być? Bo ja wskrzeszam i wskrzeszam i ni ma tej osoby xD
|
Witam. Mam problem. ;(
Nmg rzucać zaklęć (tylko na kałuże, teleportację, ogień i motyle/świetliki), a mam aż nadmiar potrzebnych składników i umiejętności magiczne na maxa. :( Jeśli ktoś bdz wiedział, co zrobić, to proszę napiszcie... |
Musisz rozwijać umiejętności magiczne czytając księgę czarów
|
Cytat:
|
właśnie kupiłam dodatek OŻ i nie mogłam za bardzo połapać się jeśli chodzi o magie ;p temat bardzo przydatny :) od razu czary stały się bardziej zrozumiałe
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 15:57. |