TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 2: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Gra nie ładuje się do końca. (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=48377)

niepokorna 10.12.2008 20:56

Gra nie ładuje się do końca.

Zwracam się do Was z rozpaczliwą prośbą ;)
Otóż do niedawna moja gra (oryginał The Sims2 Double Deluxe) działała normalnie i bez zarzutu.
Owszem, są podobne tematy, ale nie takie same, ponieważ niedawno (bodajże 2 dni temu) przeszukiwałam Forum.
Moja gra ładuje się do pewnego momentu (zawsze było to "Testy zderzeniowe przyjęć", ostatnio zmieniło się na "Odmładzanie pana młodego), potem się zawiesza. Komputer nie reaguje, trzeba dziada resetować :((
Czy można coś z tym zrobić?
Jestem już po 2 reinstalkach, jedna pomogła na dosłownie 3 zdjęcia (na konkurs) potem gra swoją już tradycją nie chodziła.
Czy ma na to jakiś wpływ fakt, że przegrzewa mi się karta graficzna?

haughton 10.12.2008 21:19

Odp: Gra nie ładuje się do końca.

Oczywiście, że to ma wpływ. Karta się przegrzewa i system traci stabilność. Nie powinnaś korzystać z tej karty, albo naprawić ją (np. załozyć nowy wiatraczek) - bo możesz uszkodzić fizycznie komputer.

niepokorna 10.12.2008 21:22

Mój dziad tyle już przeżył, że nikogo nie zdziwi, że niedługo go wywalę z okna :P
Karta jest prawie nowa, spróbuję z tym wiatraczkiem :)
EDIT: Jeszcze jedno.
Mam kartę 7300 GT Asusa (podobno nie najgorsza) tak więc moje drugie pytanie:
Czemu w grze są robione zdjęcia tak słabej jakości?
Mam ustawione detale itd. na maxa.

haughton 10.12.2008 21:32

Jeśli karta jest prawie nowa to skąd wiesz, że się przegrzewa? :) A co do zdjęć: możesz wstawić tu próbkę? Ten GT 7300 faktycznie nie jest taki najgorszy, więc nie powinno być problemów z fotkami.

niepokorna 11.12.2008 10:47

Mój brat ściągnął bodajże plik hm monitor i tam się wyświetla :)
Już daję próbkę:
http://img26.picoodle.com/img/img26/...0m_ffec9db.jpg
z konkursu, ale co mi tam :P

brzos 11.12.2008 11:41

Zdjęcia robisz "C" czy Print Screen'em?

haughton 11.12.2008 12:36

Przy takiej grafice zdjęcie powinno być bardziej ostre, aczkolwiek dużo zależy od tekstur na dodatkach - jeśli są kiepskie to żadna karta graficzna nie pomoże.
Sprawdź w ustawieniach grafiki, jak ustawione jest odświeżanie (powinno być conajmniej 85 Hz) i przesuń suwak do wygładzania krawędzi maksymalnie w dół. brzós wspomniała o sposobie robienia fotek (klawisz C nie spisuje się dobrze moim zdaniem): ja bym Ci polecał program "Gadwin PrintScreen", to darmowa aplikacja do robienia fotek w grze. Instalujesz, wskazujesz folder do którego mają zapisywać się zdjęcia i ich format, po czym normalnie robisz zdjęcia klawiszem Print Screen i zapisują się one od razu w wybranym katalogu. ;)

niepokorna 11.12.2008 15:59

Tamto zdjęcie było bodajże robione klawiszem "C"
Ale to zdjęcie:
http://img32.picoodle.com/img/img32/...1m_ab00cae.jpg
było robione Print Screenem.
Ustawiłabym to zaokrąglanie na sam dół, gdyby nie fakt, że gra mi się nie ładuje :)

brzos 11.12.2008 16:09

To chyba tamto zdjęcie "C" było lepszej jakości. Dziwne.
A w ogóle w grze jest dobra jakość? Wydaje mi się, że jeśli robisz Print Screen'em, to jakość jest taka jaka jest w grze...

niepokorna 11.12.2008 16:12

Nie, w grze jest bardzo dobra jakość, więc tego nie rozumiem.
Mam wgrane wszystkie sterowniki

brzos 11.12.2008 16:18

Może wina jest taka, że gdy wklejasz po zrobieniu zdjęcia Print Screen'em do jakiegoś programu, to zapisujesz w .jpg?

niepokorna 11.12.2008 16:28

a jak mam zapisywać? :O

brzos 11.12.2008 16:34

W .png . ;D

Czyli zapisujesz .jpg?
Ha, więc widzisz.

niepokorna 11.12.2008 16:36

no nie wiedziałam :P

teraz pozostaje kwestia tego ładowania się...
czyli prawdopodobnie wina wiatraczka?

brzos 11.12.2008 16:38

Na tym już się nie znam.

Aha, jak już ci się przypadkiem gra załaduje, to radzę sprawdzić ten sposób z .png, bo nie jestem pewna, czy to wina tego. Raczej tak, ale wiesz. Brzósowej nie można wierzyć w 100% ; )

haughton 11.12.2008 19:36

Eeee, nie ma zbyt wielkiej różnicy moim zdaniem, przynajmniej w fotkach robionych w celu pokazania ich w Sieci. Ja robię zawsze .jpg i zdjęcia wychodzą ostre i w dobrej jakości. ;) Format .png sprawdza się przy dużym formacie zdjęć, gdzie konieczna jest wyrazistość i dokładność obrazu.

niepokorna 11.12.2008 20:34

No właśnie, przecież aż tak głupia nie jestem :)

haughton 11.12.2008 20:42

No właśnie. ;) Zrób może porządek z tą kartą graficzną i wtedy będziemy kombinować dalej, jeśli to nie pomoże.

Karola96 17.12.2008 19:02

Mam dokładnie ten sam problem! Też od nie dawna jestem właścicielką The Sims 2 Double deluxe! I Moja gra ładuje się do pewnego momentu zawsze było to "Testy zderzeniowe przyjęć", ostatnio zmieniło się na "Odmładzanie pana młodego, potem się zawiesza. Komputer nie reaguje, trzeba dziada resetować. Karta graficzna jest wymieniona.. Nie wiem co robić?:(( Pomóżcie;)

niepokorna 21.12.2008 00:38

No właśnie... widzę, że spotkałam się z tym samym problemem...
a propo: zrobiłam porządek z kartą graficzną i

nie poszło.
ratujcie albo zastrzelcie mnie.

alishia 21.12.2008 08:21

Też miałam problem z ładowaniem, kiedy ściągnęłam dodatki (tzn. bluzki, fryzury itp.).
Nigdy nie korzystałam z dodatków, a gdy je ściągnęłam zaczęło się właśnie nie do końca ładować. Kiedy wyrzuciłam dodatki już tak nie było.
Masz dodatki na komputerze? A jak tak, to czy wcześniej normalnie się ładowało?

niepokorna 21.12.2008 10:15

Owszem, mam, ale wcześniej nie było z tym problemów.

Nadine 21.12.2008 21:30

spróbuj content managerem powywalać jakieś wadliwe obiekty, czy coś. mi się 4pory roku wyłączały i nie ładowały, jak zrobiłam porządek z dodatkami wszystko już jest w porządku :}

niepokorna 21.12.2008 21:49

Nadine, ja nie mam z jakimi dodatkami porządków robić ^^
Oprócz DD nie mam nic...

mam za to dla Was ciekawego screena ^^
http://img03.picoodle.com/img/img03/...dm_2ae7249.png
ma to jakieś znaczenia?

haughton 22.12.2008 08:07

Jesteś pewna, że nie masz jakiegoś "syfu" na dysku? Ze screena wynika że masz bardzo obciążony procesor, a jeśli tak jak piszesz nie masz dodatków to nie powinno tak być. Możesz wrzucić jeszcze zrzut z zakładki "procesy"?

niepokorna 22.12.2008 11:20

Chciałam, ale komputer zwariował i tylko to się zachowało.
Już robię i edytnę :)
(z tego, co pamiętam, to z wyłączonym gadu, jak gra była w momencie, w którym się zacina, miałam coś koło 111 coś tam :O)
Ła... na początku ładowania było to:
http://img34.picoodle.com/img/img34/...sm_7685f52.png

haughton 22.12.2008 11:39

Co prawda nie ma na screenie wszystkich procesów, ale już widzę co powoduje problem - antywirus Nod32. Miałem z nim ten sam kłopot - jeden z modułów włączał się co chwilę powodując 100% obciążenie procesora, przez co każda aplikacja zwalniała i zawieszała się. Poradziłem sobie wywalając go na rzecz innego antywirusa. W Twoim przypadku może być tak samo, spróbuj uruchomić grę wyłączając wcześniej całkowicie NOD32.

Gio 22.12.2008 11:46

Odnośnie NOD32. Ja go wyłączam całkowicie przed każdym uruchomieniem gry i gdy wychodzę już z gry "odkrywam", że w tle wyskakują setki komunikatów z NOD'a, które spowalniają mi grę. Nie są to ostrzeżenia o wirusach, tylko okienka, gdzie pisze,że gdy antywirus jest wyłączony ochrona komputera spada, blablabla.....

Edit: Po za tym wiecznie skanuje dyski twarde, a czasem, jak wykryje coś "wbrew jego woli" plokuje dostęp do całego dysku, póki nie zlokalizuje/usunie problemu

ola.xdd 30.12.2008 14:45

Mam ten sam problem, mianowicie gra nie ładuje się do końca - zatrzymuje się przed ostatnim odcinkiem ładowania. Co więcej, w tym samym miejscu kiedyś wyskakiwał mi błąd pt.: "Aplikacja... blah blah blah", ale z nim już się uporałam. Teraz komunikat "Aplikacja... blah blah blah" już się nie pokazuje, ale gra nadal się zacina w tym samym miejscu, gdzie kiedyś był.

Wykluczam wszystkie podejrzenia co do przyczyny błędu oprócz tego, że mam po prostu jakieś wadliwe dodatki z neta, bo:

- Mam Windows'a XP
- Dużo miejsca na dysku
- Oryginalne TS2
- Wymagania systemowe spełniają oczekiwania
- Jestem po reinstalce
- Problemu tego nie było przed włożeniem do "Downloads" i "Collections" plików.
- Obiekty mam w "Downloads", a pliki z frazą 'colletion' w "Collections", więc wszystko
jest ładnie poprzedzielane.

Cytat:

Napisał Nadine (Post 918664)
spróbuj content managerem powywalać jakieś wadliwe obiekty, czy coś. mi się 4pory roku wyłączały i nie ładowały, jak zrobiłam porządek z dodatkami wszystko już jest w porządku :}

Ściągnęłam Content Managera (to moja jedyna deska ratunku),
instaluje do pewnego momentu i wyskakuje okienko z napisem
"ERROR !".

Pomocy !

Z góry dziękuję. ;)

Zresztą, już nieważne. Wściekłam się i wszystko usunęłam.
Przepraszam za post pod postem, ale nie chciałam już, żeby ktoś się fatygował.
;)

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 11:43.