![]() |
Oceń administratora/moderatora część druga!
Spełniając prośbę naszych jakże kochanych userów (ehehehe wazeliniarstwo z premedytacją!) zapraszam wszystkich użytkowników forum thesims.pl do ankiety. Bardzo proszę o uzasadnienie swojego zdania! Dziękuję.
|
Odp: Oceń administratora/moderatora część druga!
dlaczego w ankiecie nie ma Henryka?
|
Centa, chyba możesz edytować opcje ankiety, nie?
Myślę, że dobrze byłoby zapytać też o ogólną ocenę administracji. |
Ankieta jest z deka źle skonstruowana. Poza jednym pytaniem otwartym, gdzie każdy pisze co mu w duszy zagra, powinno być kilka pytań zamkniętych, niektóre z opcją wyboru wielokrotnego. Tylko tak skonstruowane badanie pozwoli na obiektywną ocenę każdego moderatora i administratora.
Widziałam odpowiedzi poprzedniej ankiety i niektóre wołały wręcz o pomstę do nieba (pomijam same kropki...). To właściwie nic nie mówi. Niektórzy nie byli do końca na tak/nie (przynajmniej ja niektóre opinie tak odebrałam), więc pytanie tego typu też się powinno znaleźć przy każdym użytkowniku. Oraz czy widzi daną osobę dalej na stanowisku czy może nawet na wyższym (albo odwrotnie - degradacja)? Do tego brakuje - jak napisała Liv - ogólnej oceny administracji. I tu też przydałyby się pytania zamknięte, a nie jedno otwarte. Wolna amerykanka... To nie jest dobry sposób na pomiar. Ot, takie spostrzeżenia na szybko. |
bo Henryk jest nieaktywny praktycznie :(
ogolna ocene administracji moge dodac, ale po kiego wala jakies pytania zamkniete i wielokrotnego wyboru to nie wiem, przepraszam. to po prostu ankieta, gdzie kazdy moze ocenic prace danej osoby i nie widze sensu w przedluzaniu jej i wymyslaniu cudow na kiju. niech kazdy pisze, co mu sie podoba, ma do tego prawo. tyle ode mnie. |
Jeśli nie wiesz po co - poczytaj, poszerz swoją wiedzę. Ankietę może stworzyć każdy, ale żeby była jak najbardziej wiarygodna/pomocna i spełniała swoją funkcję, powinna być skonstruowania poprawnie. To nie są "cuda na kiju" czy moje wymysły, tylko ogólne zasady tworzenia ankiet. Zresztą napisałam to wszystko w poprzednim poście, m.in. dlaczego tak, a nie inaczej.
|
jak dla mnie jest skonstruowana poprawnie, jezeli dla ciebie nie to bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. nikogo nie zmuszam do wypowiadania sie w niej :( to nie jest ankieta badawcza do pracy naukowej, a luzne pytanie na forum o simsach. ale nie przejmuj sie, zawsze mozesz zrobic swoja i wkleic ją w temat. pozdrawiam!
|
Eckhm, ja nie się przejmuję (znowu mylnie wywnioskowałaś). Jeśli to miała być ironia, to odnoszę wrażenie, że nie można tu w ogóle konstruktywnie krytykować czy zgłaszać własnych uwag, bo od razu są one zbywane bez wzięcia pod uwagę czy choćby konkretnego przemyślenia. Ankieta nie musi być stworzona poprawnie tylko do celów naukowych.
Chciałam pokazać, że można lepiej ocenić czyjąś pracę, jeśli ankieta będzie bardziej szczegółowa. No ale jak Wam to pasuje i wystarcza, to kończę dyskusję. |
alez mozna! co wiecej wzielam je pod uwage i przemyslalam. i stwierdzilam, ze wszystko z ta ankieta w porzadku. wiec to chyba roznica pogladow, no nie wiem.
pasuje i wystarcza, a jak komus nie, to moze to zawsze dopisac. im wiecej zdan w ankiecie tym lepiej! |
Za pierwszym razem była taka sama ankieta (chyba) i spełniła swoją rolę. Nie każdy musi być kategorycznie na "tak" lub "nie". Mamy pisać, co nam się podoba, a co nie. Skoro wszyscy już powiedzą, co im w duszy gra, to po co więcej niepotrzebnych pytań?
|
ja bym tylko dopisała w nawiasie stare nicki przy tych co niedawno zmieniali ;)
|
Osobiście uważam, że taka forma ankiety jest dobra. Pytania zamknięte wprowadzają ograniczenia, nie można nic dodać od siebie, żadnego uzasadnienia swojej decyzji, natomiast przy takiej otwartej formie można pisać wszystko, co "leży na sercu". Taka wersja jest moim zdaniem prawdziwsza, można lepiej poznać opinie użytkowników. Tym bardziej, że przy pytaniach z odpowiedzią do wyboru najczęściej nie wiadomo, co wybrać, bo często żadna z wersji nie pasuje i zaznacza się byle co. |
Malin: dodam jeszcze tylko od siebie, bo widzę, że źle przeczytałaś. Forma otwarta by pozostała. Nigdzie nie negowałam usunięcie pytań otwartych! Pytania zamknięte posłużyłyby jedynie przy pomiarze konkretnych rzeczy, czego pytanie otwarte jest pozbawione.
|
Nie widzę sensu wprowadzania pytań zamkniętych, bo nigdy nie są formułowane tak, by odpowiadały wszystkim użytkownikom. Zawsze znajdzie się ktoś, komu żadna z sugerowanych odpowiedzi nie będzie pasować. Pytania otwarte są bardziej szczegółowe i gdybym to ja była moderatorem, to dużo więcej o mojej pracy powiedziałaby mi jedna wypowiedź, niż milion problemowych pytań i do tego jeszcze wypowiedź z pytania otwartego, która byłaby albo dokładnie powtórzeniem poprzednich odpowiedzi, albo ich zanegowaniem (zależy od rodzaju pytania i osobistej oceny odpowiadających).
|
Takie pytanie, kiedy ankieta zostanie zamknięta i omówiona? ;p
|
szczerze mowiac to czekalam na wiecej wypelnien, bo poprzednia ankieta cieszyla sie wieksza popularnoscia ;) ale postaram sie dzis to zebrac do kupy (wybaczcie, sesja sie zbliza).
|
To może lepiej poczekać, jak jest mało? Nie wiadomo, kiedy się doczekamy następnej edycji.
|
Nie ma sensu już dalej jej ciągnąć, bo od dłuższego czasu nie przybywa wpisów
|
Może nie tyle, co nie przybywa, tylko przybywa po jednym na parę dni :P
Ciekawa jestem Waszego komentarza co do wyników. |
Najpierw przepraszam, że tak długo to trwało, ale jestem trochę zarobiona, a to za tym idzie, że na forum bywam chwilowo.
Zacytuję teraz wyniki ankiet, jednak tylko te, które posiadają jakieś uzasadnienie ("nie, bo...", "tak, bo..."). Same głosy na nie/tak zbiorę do kupy na koniec postu. Björk Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Irreplaceable Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
lithium Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
motyka Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ultraviolence Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Watchman Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ogółem Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Podsumowując (opinie "średnio" liczyłam jako 1 głos na tak i 1 głos na nie, to samo, kiedy w komentarzu było jakieś poważne "ale"). Björk głosy na tak: 22 głosy na nie: 2 Irreplaceable głosy na tak: 18 głosy na nie: 6 lithium głosy na tak: 20 głosy na nie: 6 Ilona głosy na tak: 16 głosy na nie: 9 motyka głosy na tak: 24 głosy na nie: 3 ultraviolence głosy na tak: 22 głosy na nie: 2 Watchman głosy na tak: 14 głosy na nie: 2 OSTRZEGAM, iż mogłam się gdzieś najzwyczajniej w świecie pomylić, bo bardzo dużo informacji musiałam pozbierać do kupy. W każdym razie zapraszam teraz do dyskusji zarówno kadrę jak i użytkowników! |
No to ja się wypowiem co do tych nieszczęsnych hotlinków, może więcej osób zrozumie. Już pomijam fakt, że najzwyczajniej w świecie egzekwuję zapisy w regulaminie - hotlinkowanie bezsensownie pożera transfer właścicieli obrazków tylko dlatego, że komuś się nie chciało wstawić ich na własne konto hostingowe. Ktoś powie - jeden obrazek to przecież tyle, co nic - może i tak, gdy brać pod uwagę ten jeden jedyny, który wyświetli się tylko raz. A tak to w temat potrafi wejść dużo ludzi, przez zupełny przypadek ktoś sobie odświeży stronę... Nieraz z jednej strony mamy kilka hotlinków i znowu historia się powtarza. Marnowanie transferu bez żadnych korzyści dla właścicieli obrazków. Żadnych. Z czystego lenistwa. To tak jak z ochroną środowiska - w końcu co zmieni jedna butelka, która wyląduje w trawie.
Mimo to, dziękuję wszystkim za wypowiedzi :) |
widzę,ze zdobyłam najwięcej negatywnych opinii,jeżeli mnie nie było widać,to dlatego,ze miałam problemy ze zdrowiem oraz dwie przeprowadzki i meblowanie mieszkania,a do tego jeszcze pracuje i w dzień i w nocy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
daje zły przykład,przepraszam ,ale komu,ponieważ od nikogo nie wymagam,aby mnie naśladował,jestem indywidualistka i chodzę własnymi drogami Ale mimo to dziękuję wszystkim za opinie i jak stare przysłowie głosi "jeszcze się taki nie urodził,co by wszystkim dogodził".Jestem często na forum bez logowania ;) |
Aż się dziwię, że tak dobrze mnie oceniliście w większości.
Ale co do dwóch głosów na "nie" to maci rację. Wypaliłem się i od dłuższego czasu próbuje pozbierać się. Będąc z Wami szczery to aktualnie nie robię niemal nic, i przebywam głównie w offtopic. Co do wulgaryzmów to tak używam, ale zawsze w formie z gwiazdkami, czyli z cenzurą, czyli zgodnie z regulaminem, przynajmniej tak wynika z jego treści. Oczywiście różnicą jest, gdy dane przekleństwo jest skierowane do któregoś z użytkowników, wtedy czy w formie zagwiazdkowanej czy innej traktuje to jako jawną obrazę, a co za tym idzie postępowanie karne... ;P Poza tym offtopic to offtopic. Więc to, że mi zdarzyło się napisać dwa posty pod rząd to chyba tragedia nie jest? Sam regulamin w offtopic traktuje z lekkim dystansem i nie każe innych za jego lekko złamanie, ale tylko w granicach offtopu. Mimo wszystko dziękuje za dobre oceny i te złe, które miały jak najwięcej racji. Od jakiegoś czasu mam wakacje, ale sądzę, że mimo zbliżającej się pracy znów powrócę do normalnej pracy moderatorskiej na forum. ps. nawet simsy ostatnio zainstalowałem ;D edit. jak jakiegoś dnia będę miał zaniżoną samooceną to wpadnę tutaj poczytać jeszcze raz moje oceny ;P ps2. no cóż ja słowa ciul nie traktuje jako przekleństwo, forum również go nie cenzuruje, więc w czym problem? A to, że ktoś innych dostał za to warna to już nie moja wina, nie ja to uczyniłem. |
To teraz może i ja się odniosę do wypowiedzi na mój temat.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ultraviolence strasznie przestrzegająca regulaminu moderatorka i Bjork 'nie wiem dlaczego jest admem' to śmiech na sali, wybaczcie. |
Cytat:
Pewnie macie dość tego tłumaczenia, ale... życie i praca mnie dość mocno wciągają, więc proszę o wyrozumiałość :) I dzięki za wszystkie oceny :) |
Cytat:
GinEdit: Nic straconego, daj tylko linka do obrazy tego innego usera :) AgapiEdit: a może byś tak napisał osobny post zamiast edytować mój (: ? A poza tym, nie chce mi sie szukać i nie o to chodzi. Chodzi wyłącznie o to w czym objawiła się twoja wyższość nad innymi :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Za resztę pozytywnych opinii serdecznie dziękuję i przyznam szczerze, że nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Jest mi bardzo miło, że większość osób docenia moją pracę, niemniej jednak muszę przyznać, że z braku czasu ostatnio się trochę opuściłam :redface: |
Cytat:
I jeśli jest się w administracji to trzeba być świadomym tego, że trafia tam swego rodzaju "elita" - najbardziej pomocni, najlepiej znający i przestrzegający regulaminu userzy. Po prostu "wzorowi", a jak wiadomo, tacy mają w pewnym stopniu autorytet. Cytat:
Regulamin mówi jasno - nie piszemy posta pod postem, a tym bardziej moderatorowi wypadałoby go NIE łamać. W żadnym wypadku. Najpierw wymagajcie od siebie, a potem od userów. I wszystko jedno czy to offtop czy "normalne" forum. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i nie bądź już taka skromna - zasłużyłaś na te pochwały ;) A ewentualne "braki" nadrobisz ;) Jeszcze się odniosę do dwóch innych odpowiedzi: Cytat:
Cytat:
Ktoś wspominał też o ekipie z lat 2009-2010. Wtedy zaczynałam tutaj jako mod, więc ciekawa jestem, których członków administracji ta osoba miała konkretnie na myśli ;] Ogólne wnioski jeszcze - szkoda, że było gorzej z frekwencją w tym roku, bo szczególnie interesowały mnie opinie ogólne o forum. Jednak z tymi, które się pojawiły, ja w większości się zgadzam ;) Chociaż, nie ukrywajmy, poziom zadowolenia userów z forum jest wręcz przerażający - czy tylko ja tak krytycznie każdego oceniłam? ; o No ale z drugiej strony wychodzi moje przewrażliwienie :P No ale skoro większość jest zadowolona, to dobrze ;] |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:17. |