![]() |
Reorganizacja "Opowiadamy, jak sobie gramy"
Cześć.
Na wstępie chciałem napisać, że jeśli temat założyłem w złym dziale, to proszę o przeniesienie :) Mam nadzieję, że sporo użytkowników poprze moją propozycję. Chodzi mi o małą reorganizację tematu "Opowiadamy, jak sobie gramy" w dziale o The Sims 3. Co dokładniej mam na myśli? Chyba lepiej będzie wypisać to w punktach.
Na razie nic więcej nie wpada mi do głowy. Administracjo, przemyśl to. Użytkownicy - piszcie, co o tym sądzicie. A jeśli pomysł wyjątkowo nie przypadnie nikomu do gustu - zapomnijmy o tym. ;) |
Odp: Reorganizacja "Opowiadamy, jak sobie gramy"
W sumie, to bardzo dobry pomysł. Przypominam sobie, że kiedyś była już o tym mowa, ale nic z tego nie wynikło. Może więc tym razem się uda. ;D
|
Warto było poczekać :)
Jak wiecie, "Opowiadamy jak sobie gramy" wzbudził ostatnio dużo emocji, a Klusku, moim zdaniem, zaproponowałeś świetne rozwiązanie. Bo szczerze powiem, że jakoś temat z fotkami i osobny temat z komentarzami do tych fotek, to nie przypadł mi do gustu. Ale poczekajmy, aż się wypowiedzą inni. Jestem na tak :) |
Dziękuje za uznanie, Einarr i Björk :) Dodam, że pomysł można udoskonalić. Jeśli ktoś ma propozycje co do tego, piszcie, a ja dodam to jako kolejny podpunkt w 1 poście, żeby było widoczne ;)
|
Pomysł bardzo mi się podoba, Kluseczku ;)
Jest jeszcze lepszy od osobnego tematu z komentarzami. Mam nadzieję, że się uda :) |
Dziękuję, Fallen ;)
Björk, może da radę dodać ankietę do mojego 1 postu? Nie widzę takiej opcji u siebie :P |
podoba mi sie!
nawet bardzo. a powiem, ze myslalam moze o zalozeniu albumow(jak na bps)... tam uzytkownicy mogliby wrzucac zdjecia swoich simow + historie tych simow, moze ewentualnie nawet domki... przemyslcie to. |
Pomysł jak najbardziej zasługuje na to, aby wprowadzić go w życie, jestem za :) Dodatkowy dział zamiast jednego, wielgachnego tematu to świetne rozwiązanie. Wtedy każdy z użytkowników mógłby założyć własny wątek, w którym stopniowo przedstawia losy swoich ulubionych rodzin bez zbędnego chaosu i zamieszania, jaki panował w "starym" temacie.
EDIT: No i nie "ścigałabym" co niektórych za komentowanie bez zdjęć albo bez słownie napisanej historii :D |
Zaoszczędzi to także dużo czasu, poniewaz, niektórzy chcą oglądać zdjęcia z gry np. tylko jednego użytkownika.
Wydaje mi się, że taka forma zachęci innych do zakładania swoich tematów, i zmotywuje do późniejszego wstawiania zdjęć. |
ultraviolence i Einarr - oczywiście dziękuję za poparcie ;)
Chciałbym tylko spytać Administrację, ile czasu zazwyczaj trwa załatwianie takich spraw. Obgadujecie to, czekacie, aż dużo osób się wypowie, czy jak? :) |
Wiem, że ja nie z tej części forum, ale pomysł z osobnymi OJSG i nowym działem dla nich jest bardzo trafiony :)
|
Cytat:
Jeżeli pomysł przypadnie do gustu - zorganizuję to od razu :) |
Rzeczywiście, łatwiej byłoby się połapać i odnaleźć. Poza tym myślę, ze więcej osób będzie chciało coś tam pokazywać. Ja na przykład do OJSG nie zaglądam w ogóle, bo mam słaby internet i zdjęcia mi się nie ładują. Jeśli plan zostanie wcielony w życie to myślę, żę można by było coś tam wykombinować i nawet założyć własny temat :rolleyes:
Świetny pomysł, dobre rozwiązanie - jestem na TAK. |
ja też jestem na tak, ale jeśli już, to żeby tego nie pchać do FOTOSTORY, tylko np. do nowego działu, np. "Simowe Historie" lub coś w tym guście.
|
Jestem jak najbardziej za . Tylko wtedy by było trzeba zrobić dział , gdzie można by było wstawiać nasze wątki . To tylko moje zdanie . : )
|
To jest naprawdę świetny pomysł. Obecnie w temacie "opowiadamy jak sobie gramy..." panuje taki chaos i nieład, że ciężko się połapać. Poza tym, często tam zaglądam, ale nie czytam wszystkich historii, ale zaledwie może dwóch użytkowniczek. :) Więc, cóż, ja jestem oczywiście za. :)
|
Aha, właśnie. Zapomniałbym. Mam nadzieję, że jeśli propozycja wejdzie w życie, dacie użytkownikom np. tydzień czy dwa na skopiowanie swoich dotychczasowych postów z "OJSG" do własnego tematu ;)
Właśnie mnie olśnił kolejny pomysł! :) Jeśli udałoby się i każdy użytkownik miałby własny temat, można by organizować co jakiś czas konkursy na najlepsze, najrealniejsze, najsmutniejsze, najciekawsze, najśmieszniejsze itd. (kilka kategorii "naj...") opowieści. Oczywiście można to zrobić w każdej chwili po wprowadzeniu mojej propozycji w życie, ale piszę o tym już teraz, żebym nie zapomniał :D |
Katerina, no właśnie, potencjalny user nie będzie musiał się przedzierać przez gąszcz nieinteresujących go zdjęć, tylko oglądać te screeny, które chce obejrzeć ;) Również jestem za wprowadzeniem pomysłu Kluska w życie.
edit: Cytat:
Tylko nie wiadomo czy to przeszłoby z tyloma rangami, ewentualnie ich ilość zredukować do jednej. A tak to ja osobiście nie widzę przeszkód, zresztą im więcej konkursów, tym chyba lepiej ;p |
czy moznaby to wprowadzic rowniez do the sims 2? ja chetnie publikowalabym swoje simowe historie. jestem nawet pewna, ze Liv rowniez mialaby swoj album ; ]
|
Zapomniałem dodać w 1 poście - wedle mojej propozycji właściciel tematu ze swoimi historiami miałby prawo pisać kilka razy post pod postem, jeśli dodaje kolejne odcinki przygód Simów :)
|
Cytat:
No i mam nadzieję, że oprócz nas dwóch kilku innych dwójkowych graczy by się w taki sposób "pokazało" :) (a jest jeszcze kilka dziewczyn, które często wstawiają swoje fotki do działu ;)) Faktycznie, fajnie byłoby mieć taki swój temat :) No i jak już rewolucja i zmiany, to na całego! xD Co do postów pod postem - myślę, że to nieuniknione ;) Ofc do pewnych granic xD |
Wszystko mi się podoba poza jednym - pisaniem posta pod postem. Po to istnieje opcja edycji posta, żeby z niej korzystać.
|
To może dopuszczenie pisania post pod postem w pewnych odstępach czasowych, ja wiem, 3 dni przerwy między jednym a drugim?
Z edycją jest ten problem, że posty edytowane nie wyświetlają się jako nieczytane, więc ci, którzy wcześniej już by je widzieli nie zorientują się, że dodane zostało coś jeszcze (chyba, że maniakalnie będą sprawdzać ten sam temat). (Przepraszam, że ja tak z doskoku, egzaminy się zbliżają niestety.) |
Cytat:
I także myślałam o dwóch - The Sims 3 - i patrząc jaką popularnością cieszy się 2 - także The Sims 2 :) Cytat:
Zgadzam się z tym, że czasami wypada dać ppp ;) Klusek - jeżeli pozwolisz wziąć swoje wypowiedzi do regulaminu nowego działu, to by bardzo ułatwiło pracę. Chociaż nic jeszcze nie jest przesądzone :D |
Można by rzeczywiście wprowadzić kilkudniowy limit na dodawanie posta pod postem i oczywiście kilka wymogów co do tego, żeby nikt po głupiemu nie nabijał sobie postów, bo w końcu "tyle się zmieniło u moich simów przez te 15 minut!!!!!!!!!"
|
Widzę, że moja luźna sugestia z OJSG (post 2452) "anie, Klusek zaraz moderatorzy będą czepiać za off-top. Swoją drogą przydałoby się wywalczyć możliwość komentowania historii bez dodawania zdjęć." zakiełkowała! Wyczuwam nadchodzące zmiany:D
Pomysł wydaje mi się fajny przy czym opcja "wybieramy naj..." jakoś mi nie podchodzi. Fakt, może to motywować ale i też demotywować. Mnie by tam wystarczyło zwykłe dodanie komentarza pod historyjką. No ale podpisuję się pod pomysłem oboma rękami i nogami. |
Cytat:
Co do posta pod postem, mogłyby być dodawane tylko, jeśli są to historie, czyli: Post 1: Historia Sima Jan Nowak. Post 2: Jan Nowak znajduje miłość. Post 3: Jan Nowak ma dziecko i zdradza żonę! Post 4: Jak Wam się podobają moje historie? <--- post usunięty, bo niezgodny z regulaminem. |
W odpowiednim odstępie czasowym. Takie coś to proste narzędzie do nabijania sobie postów, bo historia, która mogłaby być zawarta w jednym poście, będzie rozbijana na kilka, a my będziemy mieć związane ręce, bo w końcu sami sobie ustalaliśmy zasady
|
Oczywiście, że w jakimś odstępie czasowym. Ale można też w tym specjalnym, nowo utworzonym dziale wyłączyć nabijanie postów. Proste, a skuteczne ;)
|
Nie chodzi tylko o sam licznik, ale także o utrzymanie porządku :)
A tak na marginesie, fakt, że nikt nie zauważyłby zedytowanego posta, można łatwo i sprytnie ominąć - skopiować stary post do nowego, dodać nową treść i skasować starego posta. Z tego, co pamiętam, to Wojtek tak robił :> |
Myślę, że po kilku warnach lub banach userzy, którzy wprost nie chcą się zmienić - będą zmuszeni, jeśli nie chcą stracić swojego tematu lub dostępu do działu (co zresztą byłoby dobrą karą dla notorycznie łamiących jego regulamin).
|
Cytat:
Szkoda, że więcej ludzi nie wpadło na ten sposób... Oj tam, lista banów świeci pustkami, więc na upartego mielibyście ewentualną okazję do dopisania tam paru nicków ;) A nie wierzę, że nagle userzy stali się mega grzeczni. Klusku, po kilku banach czasowych user, który nie chce się zmienić, dostaje bana na stałe i jest względny spokój. Względny, bo mogą się pojawiać multikonta, ale na nie administracja ma już swoje sposoby. O sprawy regulaminowe nie trzeba będzie się martwić, ewent. podpadać będą jedne i te same osoby :) Ale dla historii rozbitej na kilka postów można by zrobić wyjątek, naprawdę :) Byłoby na pewno czytelniej. |
@up - no, i ludzie z wolniejszym internetem mogliby zatrzymać ładowanie strony i po kolei otwierać pojedyncze posty, sama tak kiedyś robiłam.
Chyba pomysł w swojej obecnej formie - czyli, jak rozumiem, działy na opowiadania z gry Sims 3 i Sims 2, gdzie inni mogliby komentować nasze historie - jest już chyba na tyle dopracowany, że nie mam nic do dodania :rolleyes: |
Bjork - myślę, że mogłabyś się za to powoli brać - mamy mnóstwo głosów na tak. Ale zrobisz, jak będziesz uważasz za stosowne :)
|
Dodam jeszcze od siebie:
Zakładanie własnych tematów-ok. Za zamknięciem OJSG jestem stanowczo na nie. Są ludzie, którzy tworzą wieloodcinkowe opowieści -to temat osobny jak najbardziej, ale są też tacy, którzy chcieliby się raz na jakiś czas pochwalić się i "opowiedzieć jak sobie grają". Zakładanie wtedy tematu było by bezcelowe. Powinno być wtedy możliwe dodawanie opinii i postów bez zdjęć. Gdyby było zainteresowanie i komuś się chciało to zakłada temat. Posty powinny być edytowanie a nie dodawana jeden po drugim. No chyba, że minął tydzień, a nikt nie skomentował(co raczej nie będzie częste). I raz jeszcze stanowcze "niet" dla robienia wyścigu szczurów z punktacją typu "naj..." |
Pomysł jak najbardziej popieram, ale tylko z opcją pisania posta pod postem (naturalnie, z jakimś odstępem czasowym). Nie ukrywajmy, komentowanie ostatnimi czasy wychodzi tu dość marnie, jakoś szału nie widzę (i myślę tu o FS i zdjęciach Simów), więc ciężko tworzyłoby się swój temat, gdyby trzeba było czekać, aż ktoś łaskawie coś pod naszym postem napisze. Oczywiście, istnieje opcja edycji postów, ale ile razy można edytować? W końcu takie pojedyncze posty będą zawierać tyle zdjęć, że na wolnych łączach (moje 512!) to już w ogóle strona się nie otworzy, bo nikt raczej pięciu fotek nie wstawia, a kilkanaście. Poza tym, nie wygląda to dla mnie estetycznie, jeśli jeden post jest tak koszmarnie długi (a jak wejdzie ich kilka na stronę, to już w ogóle ostatnia masakra będzie). Ja się nie łudzę co do komentarzy w swoim temacie; nie jestem pisarką z głowa pełną pomysłów na nowe, niewiarygodne tysiącpięćsetstodziewięćset przygód moich Simów, więc tłumów przyciągać nie będę, ale nie chciałabym rezygnować z pokazania fotek ze swojej gry (no cóż, rozbestwiłam się i lubię je wstawiać, dla mnie to frajda). Męczące byłoby czekanie na jakąś odpowiedź w temacie, kiedy gra się na bieżąco i zbiera się masa zdjęć do wstawienia, a nikt nie kwapi się do skomentowania. Dlatego pisanie posta pod postem, moim zdaniem, powinno być dopuszczalne. Nie każdy ma talent do tworzenia historii, po których doczeka się kilkudziesięciu komentarzy. Co do licznika postów - nie rozumiem, dlaczego miałby zostać zatrzymany, przecież to nie jest jakiś tam offtop o... rzyci Maryni, tylko zwyczajny post, który w dziale ze zdjęciami byłby normalnie naliczany. W końcu to forum o grze, więc fotki z niej nie są żadnym spamem. Ja myślę, że z limitem czasowym i bez konieczności edycji postów, zachowałoby się porządek. Dla osób ewidentnie spamujących - warny i tak dalej. Ach, co do tych punktacji, czy jak to tam - stanowcze NIE. Nie ma już czasem jakiejś podobnej rangi? Wybaczcie, jeśli ktoś już wcześniej pisał coś takiego, jak ja powyżej; przejrzałam temat bardzo pobieżnie, bo żywot mojego monitora zakończył się śmiercią tragiczną i nie mam obecnie dostępu do forum na bieżąco, a jedynie raz na czas z nie swojego laptopa, więc nie mam wiele czasu, by się zagłębiać w dłuższą lekturę. Z tego też powodu, byłabym bardzo wdzięczna za jakiś termin, w jakim można by było skopiować swoje posty z tematu OJSG (ja osobiście chyba nie mam już na swoim kompie tak obrobionych graficznie zdjęć, nie wspominając nawet o historii pisanej). Szkoda by mi było to wszystko stracić. To ode mnie tyle. ;) |
Według mnie świetny pomysł, ponieważ za niektórymi historiami ciężko nadążyć;) Na plus:)
|
Jestem (w miarę) na tak :) Byłoby czytelniej, wygodniej i łatwiej, lecz jest jedno "ale"
Jest wielu użytkowników, którzy dodali już -naście części historyjki (ja np. 26) i jeślibym miała przenosić swoje posty do nowego tematu z odstępami kilkudniowymi, szczerze mówiąc zajęłoby to wieczność i dwa dni. Czekać jak ktoś skomentuje, by móc dodać swoją nową część trwałoby tak długo, że zapuszczenie korzeni przez komputerem byłoby możliwe. Dlatego w 100% zgadzam się z MALIN |
myrtek98, jestem na 99% pewny, że Moderatorzy mają opcja zaznaczenia, jakie posty chcieliby przenieść do danego tematu i mogą je przenieść. Wtedy przeniesienie naszych kilkunastu odcinków zajęłoby kilka minut. I w takim wypadku nie byłoby to zaliczane jako kilkakrotnie post pod postem, a nasze historyjki znalazłyby się w naszych wątkach, nie zmieniając liczby napisanych przez nas postów. Rozumiecie? ;)
|
Ooo, są działy! :>
Teraz muszę się zastanowić nad nazwą swojego tematu i nad zawartością pierwszego posta xD Dzięki :) |
mi też się bardzo podoba, dziękuję :)
i czy w pierwszym poście koniecznie muszą znaleźć się zdjęcia już? e: @down - no takie powitanie, bla bla, ale no spoko :) |
Cytat:
|
Ekhm.... Takie pytanie. Jeśli stworzę temat i chcę wkleić tam moje poprzednie 14 postów to mam to zrobić ciągiem? No bo każdy osobno to tak średnio bo nie minęło 5 dni... Ciurkiem będzie wyglądało to strasznie. Czy wgl mogę je przekopiować? Jeśli to zrobię to wcześniejsze mam usunąć? Proszę dobrą duszę o wyjaśnienie:)
|
Załóż nowy temat z nowymi zdjęciami, a posty mogę Ci przenieść, tylko musisz podać do nich linki, ale to już proszę na PW
|
Cytat:
Cytat:
motyka: ok, teraz już rozumiem:) |
a co jesli osoba gra dosc duzo, np. nazbiera sie duzo duzo zdjec i co? musi czekac 5 dni by dac kolejnego posta jak ktos komentarza nie da? troche to bez sensu...wiem, ze limit jest potrzebny, no ale jak sie tego duzo nazbiera w trakcie gry to mam czekac kolejne 5 dni i tyle tego bedzie, ze sama sie w tych fotkach pogubie lub bede juz z nastepnymi pokoleniami do przodu :/
|
czytaj ze zrozumieniem
osoba która daje komentarz musi czekać 5 dni, tak? :| |
Czyli to ma być tak:
Napiszę modowi posty, które chcę przenieść i do jakiego tematu? Czy jak? 5 dni? Ja dodaję historyjki średnio 2-3 razy w tygodniu. Potem trudno będzie się wyrobić między grą a forum... Bo jeśli to będzie jakoś inaczej tj. z tymi limitami, to przepraszam bardzo, ale ja zostanę w OJSG :/ |
Ale nikt nie powiedział, że koniecznie będziesz czekać te 5 dni, wystarczy, że ktoś skomentuje
|
Boże, jak nie chcesz czekać te pięć dni to napisz nowego posta, do którego wkleisz również treść starego i usuniesz stary. Ew. edytujesz starego.
|
bluszczyk to ty czytaj ze zrozumieniem oc o sie pytam - chodzi mi o sytuacje, kiedy nikt nie da komentarza a ja w przeciagu 2 dni nazbieram tyle zdjec, ze 4 dlugie posty zdjec mi sie nazbieraja...
nie widze sensu ciagle "laczyc" zdjec w calosc ze starymi, bo dlugosc postu tez ma swoje ograniczenie. Jedynie zostaje czekac na komentarza, by przedstawic kolejnego posta z swoja rodzinka. |
Myślę, że w wypadku, kiedy jest tyle zdjęć i historii, że nie da rady dodać tego w jednym poście, "legalne" będzie podzielenie tego na 2 lub tyle, ile jest potrzebne. Co na to Bjork? ;)
/edit 12/07/12/ Sorry za dubeltówkę, ale edycji nikt by nie zauważył, a ostatni post był w czerwcu, więc chyba mogę ;) Chciałem zaproponować, aby taki sam dział "OJSG" wprowadzić do TS Średniowiecze (albo chociaż dać ogólny dział na losy naszych Simsów z serii "Historie ze... [świata zwierząt itd.], no i na TS Średniowiecze). Jak widać, moja propozycja dobrze się przyjęła, a pewnie niektórzy chcieliby wstawić foty z tych gier. Co Państwo na to? :) post pod postem, tę niedogodność można łatwo ominąć, wykaż się inwencją |
Jestem za reorganizacją, zwłaszcza za osobnymi tematami.
Chciałabym poczytać sobie historie Waszych rodzinek, ale nie wchodzę tam, bo panuje tam, jak dla mnie, bałagan. |
Searle, troszkę Cię nie kapuję. Reorganizację Bjork wprowadziła już dawnooooo temu. Teraz zaproponowałem tylko, żeby coś podobnego wprowadzić do TS Historie z... i TS Średniowiecze ;)
|
Historie są na podstawie ts2 więc idą do tego działu a średniowiecze do ts3 ;)
|
Okej, Irreplaceable, czaję, dzięki ;) To może warto wpisać taką informację do regulaminów tamtych działów? :)
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 08:20. |