TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   Project Rene: Uwagi na temat gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=588)
-   -   Dwudziestopięciolecie serii (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=68960)

Caesum 28.01.2025 11:48

Dwudziestopięciolecie serii

Jak wszyscy wiemy, w tym roku mija dwudziestopięciolecie serii The Sims. W związku z tym EA planuje wiele nowych atrakcji:
  • 3 nowe zestawy do The Sims 4 - 16.01.2025
  • Nostalgia teraz! -27-31.01.2025
  • Świętowanie 25-lecia serii - 04.02.2025
    • 25 godzinny Livestream
    • The Sims 4 Event Begins
    • The Sims 4 Free Content
    • The Sims FreePlay Events
  • The Sims 4 Motherlode Season - 06.02.2025
  • ? - 25.02.2025

Poza tym w sklepach pojawił się nowy merch związany z marką the Sims, np. w sieci Cropp.

Kilka godzin temu oficjalny profil The Sims zmienił swój wygląd i wstawił nowy filmik, nawiązujący do pierwszych dwóch części The Sims. Według Kotatku, może to być znak, że TS1 i TS2 jeszcze w tym tygodniu trafią do cyfrowej dystrybucji! Co o tym myślicie? Czy faktycznie tak się stanie?

EDIT: pojawiła się nowa strona w związku z 25-leciem: https://www.the-sims-y2k.com

Paździoch Menda Złośliwa 28.01.2025 13:06

Odp: Dwudziestopięciolecie serii

Jeśli za tym pójdzie wysyp nowego CC do jedynki to jak jestem niepijąca - otworzę szampana!

Tenebris 28.01.2025 17:22

No ja przebieram nóżkami z niecierpliwości 😀😀

Charionette 28.01.2025 17:58

O jaaa, to by było ekstra :rolleyes: myślałam ostatnio o zagraniu w dwójkę, szczególnie jak widzę dodatki/kolekcje/coś do TS4 (i ich ceny...):|

shan 28.01.2025 20:03

Pamiętam, jak premiera TS2 wywoływała we mnie ogromne wrażenie i potem zawód, że mój komputer tego nie udźwignął 🥲
TS1 i TS2 to dla mnie nostalgia i świetne czasy dzieciństwa. Nie mogę się doczekać powrotu!

Caesum 29.01.2025 09:57

Cytat:

Napisał Charionette (Post 1883459)
O jaaa, to by było ekstra :rolleyes: myślałam ostatnio o zagraniu w dwójkę, szczególnie jak widzę dodatki/kolekcje/coś do TS4 (i ich ceny...):|

Podobno rereleasy mają być pełnymi kolekcjami! :D Ciekawi mnie, czy The Sims 3 też kiedyś zmienią w pełną kolekcję, czy może są na to zbyt chciwi. :fun:

Rainbow 29.01.2025 11:12

ja pierdzielę, ja taka stara baba 30 lat i dawno się tak nie cieszyłam na cokolwiek, a szczególnie na nową gierkę :D serio jak odpalę simsusie jedyneczkę na kompie to chyba będę płakać ze szczęścia, już od dawna chciało mi się zagrać. to jest najlepszą część :D bo ta czwórka to jest jakieś nieporozumienie jak dla mnie :fun:

shan 29.01.2025 14:22

Czy te dwie pierwsze wersji Simsów będą po prostu przystosowane do aktualnych systemów, czy planowany jest też remake i odświeżenie ogólne? Informacje w internecie są różne, ale może tutaj czegoś się dowiem ;)

Diana 29.01.2025 14:59

Cytat:

Napisał shan (Post 1883467)
Czy te dwie pierwsze wersji Simsów będą po prostu przystosowane do aktualnych systemów, czy planowany jest też remake i odświeżenie ogólne? Informacje w internecie są różne, ale może tutaj czegoś się dowiem ;)

Nic nie słyszałam, by szykował się jakiś remake. Zresztą w EA są na to raczej zbyt leniwi. ;)

Caesum 29.01.2025 20:42

Jak na razie jedyne co słyszałem, to o "rereleasie", co może oznaczać wszystko i nic. Moim zdaniem, jeżeli nie użyto słowa remaster, to należy oczekiwać oryginalnej jedynki i dwójki z jakimiś łatkami żeby działały na nowych systemach. Nic więcej. :)

Btw, pojawiła się właśnie nowa strona w związku z dwudziestoleciem!
https://www.the-sims-y2k.com

Dimond 30.01.2025 07:44

Jak dla mnie, te gry są na tyle ładne i unikatowe pod względem stylistycznym, że nie zasługują na grzebanie w ich wyglądzie.

Jedyne na co liczę, to że te gry będą miały po prostu wszystkie te łatki, które gracze muszą instalować osobno. W przypadku dwójki: Graphics Rules Maker, 4GB Patch oraz mody na rozszerzony interfejs (zwłaszcza w CAS).

Bardzo bym też chciał, aby uaktualniono rozdzielczość screenshotów w grze, oraz nagrywanych filmików (wliczając nowsze kodeki, bo tych dwójkowych nowsze programy do edycji nie obsługują, a same video ulegają uszkodzeniu po przekroczeniu 4GB wielkości).

Paździoch Menda Złośliwa 30.01.2025 15:38

Wydaje mi się, że słowo 'remastered' gdzieś padło no i powiększenie rozdzielczości zdecydowanie by się przydało, TS1 wcale na tym wizualnie nie cierpi (interfejs jest ok, nawet na 2K), ale zmodyfikowany plik wykonawczy bywa niestabilny.

edit: źródłem informacji jest wiadomość od mojej siostry, że Sims 1 ma zostać 'zremasterowane' i co to w ogóle znaczy, więc jej tłumaczyłam, ale nie sprawdziłam

Caesum 30.01.2025 15:55

Moim zdaniem remaster wcale nie byłby taki zły. Zarówno jedynka jak i dwójka mogłyby na tym zyskać. Nie myślę tutaj o robieniu wersji HD wszystkich grafik czy przepisywaniu jedynki do pełnego 3D, ale można by było zrobić coś w stylu FreeSO, czyli lekkie poprawienie grafiki bez zmiany oryginalnych assetów. Lepsze oświetlenie, lepsze cienie, wygładzanie krawędzi, interfejs działający na nowych rozdzielczościach i takie tam. Niby proste, a cieszy. Dla dwójki dodatkowo poprawiłbym jakość LOD (czyli np. widok na domy sąsiadów, obiekty w trybie otoczenia). Można to już zrobić za pomocą The Sims 2 RCP, więc dać się da.

Rainbow 30.01.2025 16:49

Cytat:

Napisał shan (Post 1883467)

ja na którejś stronie czytałam, że 1 i 2 będą przystosowane do tego, aby śmigały na win 10 i 11, jak znajdę tą stronkę to podrzucę

Caesum 30.01.2025 17:15

Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00. Jako że Kotaku jest serwisem amerykańskim, oznaczałoby to że u nas gry pojawią się bodaj koło godziny 20:00. :)

Meryam 30.01.2025 17:20

Cytat:

Napisał Caesum (Post 1883478)
Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00. Jako że Kotaku jest serwisem amerykańskim, oznaczałoby to że u nas gry pojawią się bodaj koło godziny 20:00. :)

Jeżeli to nie będzie remaster to mogą sobie "sprzedawać". Dwójka już kiedyś była cała za darmo dostępna zanim ją wycofali przecież.
Więc o ile wartość dodatnia przy remasterze rzeczywiście jakaś być może i wówczas nadanie ceny ma sens, tak jeśli to tylko zwykły re-release, bez żadnych upiększeń ani poprawek, to powinni udostępnić gry za darmo.

Ale co ja się łudzę, mówimy o EA, oczywiście, że chodzi o $$$ :fun:

Dimond 30.01.2025 18:12

Cytat:

Napisał Paździoch Menda Złośliwa (Post 1883475)
Wydaje mi się, że słowo 'remastered' gdzieś padło

Na okładkach, które wyciekły widnieje słowo "re-release", więc na pełnoprawny remaster nie ma co liczyć.

Cytat:

edit: źródłem informacji jest wiadomość od mojej siostry, że Sims 1 ma zostać 'zremasterowane' i co to w ogóle znaczy, więc jej tłumaczyłam, ale nie sprawdziłam
Podejrzewam, że mogła połączyć tę informację z inną jedynkową nieoficjalną reedycją, nad którą pracował autor FreeSO, a której nie mógł kontynuować, bo zdaje się wymusiło to na nim EA. Tamta wersja miała działać na urządzeniach mobilnych, miała zmieniony interfejs pod obsługę dotykową, a także obsługiwała skrypt 3D, po którego włączeniu można było swobodnie obracać kamerą.

Liv 31.01.2025 09:52

Cytat:

Napisał Dimond (Post 1883474)
Jedyne na co liczę, to że te gry będą miały po prostu wszystkie te łatki, które gracze muszą instalować osobno. W przypadku dwójki: Graphics Rules Maker, 4GB Patch oraz mody na rozszerzony interfejs (zwłaszcza w CAS).

4GB Patch? Brzmi jak coś, czego nie mam, a bardzo chciałabym mieć :look:

Cytat:

Bardzo bym też chciał, aby uaktualniono rozdzielczość screenshotów w grze, oraz nagrywanych filmików (wliczając nowsze kodeki, bo tych dwójkowych nowsze programy do edycji nie obsługują, a same video ulegają uszkodzeniu po przekroczeniu 4GB wielkości).
Tak, to by mi się też przydało! Nie robię za bardzo zdjęć w grze głównie z tego powodu.

Cytat:

Napisał Rainbow
ja na którejś stronie czytałam, że 1 i 2 będą przystosowane do tego, aby śmigały na win 10 i 11, jak znajdę tą stronkę to podrzucę

Mam Win11 na lapku i TS2 śmiga. TS1 nawet nie próbuję, bo wiem, co będzie :(

Cytat:

Napisał Caesum
Według KOTAKU The Sims 1 i The Sims 2 mają wrócić do sprzedaży 31 stycznia koło godziny 11:00.

Skok na kasę :guns:
Ja jeszcze z tych, co mają obie te gry na płytkach (i napęd CD/DVD). Zasadniczo nie kupuję drugi raz tego, co już mam.
Poczekam, aż ktoś wrzuci wideo-recenzję na YT :smile: Jakoś przeżyję tę stratę!

Cytat:

Napisał Meryam
Ale co ja się łudzę, mówimy o EA, oczywiście, że chodzi o $$$

2005 czy 2025, a EA dalej takie samo :chytry:

Caesum 31.01.2025 11:14

Według portalu simscommunity.info już za 4 godziny The Sims 1 i 2 trafią ponownie do sprzedaży. Jeśli to jest prawda, to już niedługo dowiemy się, czy to będą oryginalne pełne kolekcje, czy może pełnoprawne remastery. :P

https://simscommunity.info/2025/01/2...own-to-release

EDIT: strona EA przypadkiem potwierdziła re-release serii, ponieważ przez chwilę widoczna była informacja o tym:

https://i.imgur.com/2zVWLcxl.jpg

Coś, co mnie cały czas niepokoi, to to że nazywają to cały czas "re-releases" a nie "remasters". Rerelease jest niejednoznaczne, może oznaczać oryginalne gry albo remastery, jednakże jakby to były remastery, to chyba bardziej chcieliby się tym chwalić, ponieważ teraz jest na to moda... Niepokojące, tym bardziej że aplikacja EA ma wiele starych gier, które nigdy nie były zmodyfikowane pod nowe systemy, np. jadąca na DosBoxie seria Ultima.

Charionette 31.01.2025 16:14

Cytat:

Napisał Meryam (Post 1883479)
Ale co ja się łudzę, mówimy o EA, oczywiście, że chodzi o $$$ :fun:

Wiadomo, ale obawiam się, że jak plotki okażą się prawdą to będzie u mnie "shut up and take my money" :hmm:

Tenebris 31.01.2025 16:18

Już są:

The Sims 2 Kolekcja Tradycyjna - 129,90 PLN

The Sims Kolekcja Tradycyjna - 89,90 PLN

Caesum 31.01.2025 16:20

Gry już pojawiły się w EA App pod nazwą kolejno The Sims Kolekcja Tradycyjna (89,90 zł), The Sims 2 Kolekcja Tradycyjna (129,90 zł) oraz The Sims 25-lecie Zestaw (179,90 zł), czyli zestaw pierwszego i drugiego. :) Ceny jak z kosmosu, a z opisu nie wynika, czy to są remastery, czy tylko oryginały działające pod Windows 10 i 11.

Kupiłem cały zestaw i napiszę później jak wrażenia.

EDIT: widzę Tenebris mnie ubiegła. xD

Diana 31.01.2025 16:24

Mogłabym postawić pieniądze na to, że żadnego remastera nie będzie. Jeśli o mnie chodzi, to nie mam z tym problemu - gram tylko w TS2 i z odpowiednimi modami gra jest dla mnie bez zarzutu.

Cytat:

Napisał Meryam (Post 1883479)
Więc o ile wartość dodatnia przy remasterze rzeczywiście jakaś być może i wówczas nadanie ceny ma sens, tak jeśli to tylko zwykły re-release, bez żadnych upiększeń ani poprawek, to powinni udostępnić gry za darmo.

O tym też sobie niedawno myślałam. Przez dłuuuugi czas TS2 można było zgarnąć za darmo, potem z niewiadomych powodów zdjęli grę, a teraz nagle z okazji 25-lecia stwierdzili, że zrobią graczom fajny prezent i będą prosić o pieniądze, udając, że dają coś super.

Ale z drugiej strony gra to ich własność i mają prawo czerpać z niej korzyści tak długo, jak będą chcieli. TS1 i TS2 to były dobre gry. Gdybym ich nie miała, to byłabym skłonna za nie zapłacić.

Caesum, czekamy na update co do gier! Oczywiście admin forum musiał się poświęcić i wyłożyć kasę, to się nazywa zaangażowanie :D

Tenebris 31.01.2025 16:40

Caesum mieliśmy synchro hehe. Daj proszę koniecznie znać czy usunęli chociaż typowe bugi czyli kwadraciki czarne pod simami 😅

Caesum 31.01.2025 17:02

Włączyłem na 5 minut jedną i drugą grę i o to co zauważyłem:

1. The Sims - gra działa teraz w pełnoekranowym oknie, czyli można łatwo przeskakiwać między grą a innymi okienkami w Windowsie. Działa w rozdzielczości 1920x1080 (może i większej) i jest support widescreenu. Natomiast interfejs nie został w pełni przystosowany do nowej rozdzielczości. Nie rozpada się wprawdzie tak jak oryginalna gra, ale widać bardzo wyraźnie, że tło ikonek nie zostało zaktualizowane pod nowy interfejs. UI wygląda więc na lekko zepsute. Natomiast nie ma dziwnego psucia się otoczenia przy oddalaniu ekranu, nie ma problemów ze skalowaniem. Wygląda na to że skupili się przede wszystkim na rozdzielczości i olali resztę tematu. Ale w każdym razie działa. A, no i tryb ładowania ekranu jest z podstawki, nie abrakadabry.

2. The Sims 2 - tutaj sprawa wygląda gorzej. ZNACZNIE gorzej. Szczerze mówiąc nie widzę żadnych zmian poza tym, że gra teraz poprawnie identyfikuje nowe karty graficzne oraz działają dynamiczne cienie pod simami w pomieszczeniach. Interfejs wygląda spoko, ale nie tknęli chyba w ogóle. Niestety wygładzanie krawędzi jest zepsute a do tego brakuje zestawu IKEA. Nie wiem co z zestawami ze Store.

Long story short wygląda na to że to jest faktycznie RE-RELEASE z minimum zmian potrzebnymi żeby gry działały na współczesnym sprzęcie. Z tego co widzę The Sims 1 może i warto kupić, bo jest pełne i działa na nowych rozdzielczościach. Z kolei The Sims 2 chyba nie warto jeżeli ma się Complete Collection.

EDIT: według Steam kolekcja zawiera również oprogramowanie antypirackie Denuvo.

Diana 31.01.2025 17:12

Cytat:

Napisał Caesum (Post 1883496)
2. The Sims 2 - tutaj sprawa wygląda gorzej. ZNACZNIE gorzej. Szczerze mówiąc nie widzę żadnych zmian poza tym, że gra teraz poprawnie identyfikuje nowe karty graficzne oraz działają dynamiczne cienie pod simami w pomieszczeniach. Interfejs wygląda spoko, ale nie tknęli chyba w ogóle. Niestety wygładzanie krawędzi jest zepsute a do tego brakuje zestawu IKEA. Nie wiem co z zestawami ze Store.

Brakuje zestawu IKEA??? Ale klapa. Raczej nie jest to przeoczenie - jak można przeoczyć coś takiego? - więc co, IKEA nie zgodziła się na wypuszczenie ich akcesoriów ponownie? Ciekawe.

Caesum 31.01.2025 17:53

Wygląda na to, że EA dodało kilka poprawek:
  • GraphicsRules.sgr obsługuje nowy sprzęt
  • Kwadraty zamiast cieni zostały naprawione
  • Widescreen i wysokie rozdzielczości są obsługiwane
  • UI powinno się skalować do wybranej rozdzielczości
  • "pink soup", czyli różowy błąd z The Sims 2 został naprawiony
  • The Sims 2 powinno teraz działać lepiej na wielu monitorach
  • The Sims 2 powinno teraz umieć wykorzystać więcej RAMu (sprawdziłem: gra jest nadal 32-bitowa, ale odblokowano flagę pozwalającą na wykorzystanie 3GB RAM na 32-bitowych systemach oraz 4GB na 64-bitowych)
  • Różne crashe zostały naprawione
  • Jakieś tam łatki i usprawnienia (niesprecyzowane)

Dimond 31.01.2025 19:38

Cytat:

Napisał Liv (Post 1883483)
4GB Patch? Brzmi jak coś, czego nie mam, a bardzo chciałabym mieć :look:

4GB to fix, który naprawiał częste crashe w grze (out of video memory). One się pojawiały u części osób, po którejś za aktualizacji Windows. U mnie skończyło się to na tym, że gra wyłączała mi się po ustawieniu kilku luster.

Tu jest poradnik, który dostałem od OskaraArtura: https://www.youtube.com/watch?v=-0iwuLZyjMg

Jednak, jeśli Twoja gra działa normalnie, to nie ma potrzeby instalowania tego patcha. To może dotyczyć konkretnych kart graficznych.

Cytat:

Napisał Caesum (Post 1883498)
[*]GraphicsRules.sgr obsługuje nowy sprzęt

Z tego, co pamiętam GraphicRules.sgr nie uwzględniał rozdzielczości zrzutów ekranu oraz kodeków dla video z gry.

Czy sprawdzałaś może jak duże są screeny robione w grze? Ewentualnie, czy video nagrane za jej pomocą dają się odtworzyć (w oryginale, po przekroczeniu 4GB na bezkompresyjnych ustawieniach, plik ulegał uszkodzeniu)?

Na tym w sumie zależy mi najbardziej w odświeżonej wersji, a nie chcę przeinstalowywać starej, bo mam tam jednak sporo rozgrzebanych projektów.

-------------------------------------------------------------------------

Próbowałem też znaleźć tę dodatkową zawartość (póki co tylko w jedynce) i jakoś nie mogę się jej doszukać XD Znalazłem tylko jakiś dres dla simki z logiem EA w jedynce. I tyle XD. W sklepie na obu okładkach jest znaczek "bonus content", natomiast w opisach: "The Sims 4: Grundge Revival Kit" (TS2) oraz "The Sims 4 Throwback Fit Kit" (TS). Ktoś coś znalazł już?

edit: Dobra, gamoń ze mnie. To są tylko kity w czwórce, a ja się napaliłem na jakieś bonusowe obiekty XD

Rainbow 31.01.2025 20:50

Również kupiłam jedyneczkę i o dziwo całkiem nieźle i płynnie śmiga. Rzeczywiście ten cały panel sterowania simem jest niezbyt urodziwy bo mocno kanciaty, trochę nie da się patrzeć na te buzie simów xd. Nic nie poprawili pod tym kątem, mogli go trochę np zmniejszyć bo jest trochę za duży. Ale cała reszta jest spoko, choć na razie grałam ok. 20 minut Jasiem i jego żonką :P
Miałam też chwile grozy, bo jak zainstalowałam i odpaliłam to był tylko czarny ekran i pasek zadań, jednak pomogło mi kliknięcie ikonki simsów na pasku żeby się schowały i do mnie wróciły :fun: ale nie wiem, może to normalne :P

edit
nie no ja przepraszam ale co to jest XD tego nie było, z czego to xd dość dużo takich strojów i głów
https://imgur.com/ZxOuyuZ

Caesum 31.01.2025 20:55

Cytat:

Napisał Dimond (Post 1883499)
Czy sprawdzałaś może jak duże są screeny robione w grze? Ewentualnie, czy video nagrane za jej pomocą dają się odtworzyć (w oryginale, po przekroczeniu 4GB na bezkompresyjnych ustawieniach, plik ulegał uszkodzeniu)?

Nie sprawdzałem, bo przeinstalowałem The Sims 1 (chciałem przerzucić okolicę z mojej starej gry) i... Gra przestała działać. Totalnie. Uruchamia się, ładuje i potem hyc pulpit. Przeinstalowałem kilka razy i nadal to samo. Gra niegrywalna. A szkoda. Podobno cała masa ludzi ma problem z jedynką, ale u nich z kolei w ogóle się nie uruchamia.

A co do The Sims 2 to u mnie generalnie działa, ale slider do wygładzania krawędzi jest nieco wonky, działa dopiero po restarcie gry. Też CEP i Scriptorium nie chcą już się instalować, trzeba je manualnie dodawać. Widziałem na forum EA, że bardzo dużo ludzi ma crashe i inne problemy techniczne.

Napisałem na forum EA o tym, że mi simsy 1 nie chodzą. Usunęli mój temat, więc się wkurzyłem i robię refund gry. Nie opłaca się kupować skoro nie działa jak trzeba, a musimy pamiętać że EA pozwala na zwrot gry tylko w ciągu 24h od zakupu. Potem trzeba się zdać na ich łaskę. Poczekam z miesiąc lub dwa i jak się temat poprawi to kupię ponownie na Steamie jak stanieje.

EDIT: Rainbow - to chyba są ciuchy z The Sims 1 Complete Collection. Ja też je mam w swojej starej grze. xD

Liv 31.01.2025 21:59

Cytat:

Napisał Dimond
Jednak, jeśli Twoja gra działa normalnie, to nie ma potrzeby instalowania tego patcha. To może dotyczyć konkretnych kart graficznych.

Crashowała mi i podejrzewam, że dostępność dodatkowych GB pamięci operacyjnej rozwiążę ten problem. Będę testować w najbliższym czasie, dzięki :)
Cytat:

Z tego, co pamiętam GraphicRules.sgr nie uwzględniał rozdzielczości zrzutów ekranu oraz kodeków dla video z gry.
Nie, i, zgodnie z moją aktualna wiedzą, a szperałam w necie niedawno na ten temat, nie ma sposobu, żeby to obejść. Liczyłam na to, że może coś poprawili w dzisiejszej reedycji.

Caesum, trzymam kciuki, żeby ze zwrotem kasy poszło gładko, choć ja tym łajzom nie wierzę :(

Rozczarowująca akcja (bez IKEI? to moje ulubione akcesoria! :( *) jak i Wasze recenzje :( Łezka w oku, zamiast z nostalgii, jest co najwyżej z zawodu i żalu wydanych pieniędzy :(
Tym bardziej doceniam starą, dobrą "dwójkę", instalowaną dodatek po dodatku, akcesoria po akcesoriach :love:
(na UC savy nie działały...)

Ale, ku mojemu miłemu zaskoczeniu, dostałam pozytywny feedback od mojego kuzyna. U niego TS2 działa :)

* jak to leciało? Czym skorupka za młodu nasiąknie...? Daleko szukać, właśnie siedzę na krześle z IKEI i piję ze szklanki, na której spodzie widnieje nazwa szwedzkiego przedsiębiorstwa meblowo-wyposażeniowego

k510i 01.02.2025 09:24

Edycji na 25-lecie nie planuję kupować (mam jedynkę i dwójkę w pudełkach), ale z ciekawością śledzę newsy na jej temat.

Osobiście najbardziej uderza mnie brak akcesoriów IKEA (a H&M już jest :hihi:) oraz wprowadzenie Denuvo do ponad dwudziestoletniej gry :(( Jestem ciekaw, czy coś jeszcze wycięli/zmienili (jak to bywa w reedycjach/remasterach np. ostatnio w odświeżonych Tomb Raiderach). Pewnie wiele rzeczy wyjdzie na dniach.

Widziałem, że jest nowy ekran wczytywania do jedynki - logo znane z Complete Collection, ale już bez podtytułu.

http://forum.thesims.pl/picture.php?...pictureid=5244

Caesum 01.02.2025 11:06

Denuvo to był jednak fałszywy alarm. Ktoś kto wstawiał gry na Steama oflagował wszystkie jako zwierające Denuvo. Denuvo jest tylko w dodatkach do The Sims 4, które są częścią rocznicowego zestawu.

EDIT: dla tych którzy mają problemy z The Sims 1 Legacy pozwoliłem sobie założyć nowy temat z FAQ: https://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1883507

EDIT2: Umieram! Anulowałem jednak refund bo udało mi się naprawić grę (błąd po mojej stronie). Pograłem chwilę, udało mi się przywołać Mikołaja i... Mikołaj podpalił mi dom w trakcie rozdawania prezentów xD

k510i 02.02.2025 11:05

Cytat:

Napisał Caesum (Post 1883506)
Denuvo to był jednak fałszywy alarm. Ktoś kto wstawiał gry na Steama oflagował wszystkie jako zwierające Denuvo. Denuvo jest tylko w dodatkach do The Sims 4, które są częścią rocznicowego zestawu.

Dobrze, że to nieprawda ;-) dzięki za wyjaśnienie.

Mam nadzieje, że EA nie będzie próbowało zastąpić Sims 2 Ultimate Collection na kontach Origin przez nową wersję.
Bo - chociaż mam pudełka - wersja z Origin jest zdecydowanie wygodniejsza w użyciu ;P

Caesum 02.02.2025 11:19

Ja mam obie wersje u siebie. Nawet można je obok siebie zainstalować i nie gryzą się ze sobą. :) Teraz mam The Sims 2 Legacy do grania Maxisowymi rodzinami a The Sims 2 Ultimate Collection do fotostory.

Dimond 02.02.2025 13:13

O Super! Co prawda zwróciłem grę na EA, ale za to kupiłem znowu na Steam - aby mi nic nie kolidowało na przyszłość. :rolleyes:

Sprawdziłem rozmiary screenshotów oraz video i niestety nic w tej kwestii nie unowocześniono... Szkoda. Co prawda można zedytować VideoCapture.ini, ale tam nie ma możliwości powiększenia screenshotów. Ten codec VP61 też nie należy do najnowszych i trzeba te filmy konwertować przed wrzuceniem do Vegasa, czy DaVinci, bo żaden z nich ich nie obsługuje.

Otworzyłem ten wątek na forum EA (mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu) i mam nadzeję, że twórcy jakoś zwrócą na to uwagę.

Łezka 02.02.2025 14:57

Ucieszyłem się jak dziecko, zupełnie tak samo jak wtedy, gdy rodzice zgodzili się zakupić mi pierwszy dodatek do TS2 - "Własny biznes" :P No, ale Electronic Arts jak zwykle musi żerować na sentymentach wiernych fanów... Może jestem zbyt surowy, ale przyznacie, że żądanie pieniędzy za ledwie "gram" udoskonalone gry sprzed 20 i 25 lat to chyba lekka przesada (?) W jedyneczkę nigdy nie grałem poza jednym incydentem u dobrego znajomego z podstawówki. Natomiast The Sims 2 Ultimate Collection mam na szczęście jeszcze z 2014 roku, gdy na Origin było legalnie za darmo w tzw. prezencie na dziesięciolecie tytułu. Inna rzecz, że do 2018 roku grałem sobie na starym, dziesięcioletnim pececie aż do chwili, gdy potrzebowałem zrobić reinstalację gry. Jakież było moje zdziwienie, kiedy wyszło na jaw, że EA przestało wspierać aplikację Origin na komputerach z systemem Windows XP :( Oczywiście najpierw usunąłem grę, a potem usiłowałem włączyć Origina. Wówczas najlepsze było to, że dwójeczka hulała bez uruchamiania aplikacji EA. Odkąd przeszedłem na dwójeczkę na laptopie z nowszym Windowsem, muszę uruchamiać apkę EA i dopiero wolno mi wejść do gry. Generalnie powiem Wam, że cała ta akcja to zdzierstwo. Chociaż jak się zastanowić nad ceną wybrakowanych dodatków do The Sims 4, to może jednak 130 zł za doskonałą grę sprzed 20 lat to nie tak wielki wydatek? Czas pokaże. Myślę, że zakupię duet, czyli jedyneczkę i dwójeczkę, ale dopiero - jak wspomniał ktoś z przedmówców - kiedy sprawa przycichnie i ceny spadną. Pozdrówki!

k510i 09.02.2025 11:59

Cytat:

Oczywiście najpierw usunąłem grę, a potem usiłowałem włączyć Origina. Wówczas najlepsze było to, że dwójeczka hulała bez uruchamiania aplikacji EA. Odkąd przeszedłem na dwójeczkę na laptopie z nowszym Windowsem, muszę uruchamiać apkę EA i dopiero wolno mi wejść do gry.
Pamiętam, gdy Ultimate Collection działało bez żadnej apki - Origin był potrzebny tylko do instalacji, potem można było odpalać grę z .exe.
I nagle pewnego dnia przestało to działać. Podobno to wina jakieś aktualizacji, która usuwała stary DRM i wprowadzała Originowe zabezpieczenia. Do dziś kręcę na to nosem.

Ech, byłoby pięknie, gdyby to całe Legacy Collection wyszło na GOGu, w wersji DRM-free. Wtedy nawet rozważyłbym kupno.

btw: Podobno w odnowionej jedynce nie działa "move_objects on" na Simach? Tj. nie można ich "sprzedawać" ;P

Caesum 09.02.2025 12:35

To niestety prawda. Zobaczymy, czy nie zostanie to jednak zmienione w następnych łatkach, ponieważ gracze raportują to jako bug w grze.

Co do Ultimate Collection, osobiście polecam zainstalowanie sobie Sims 2 RCP, które nie dość że poprawia grafikę 2x lepiej niż kolekcja rocznicowa, to jeszcze pozwala na wybieranie działających dodatków i ma poradnik jak grać bez DRM.

EDIT: EA wydało dwie łatki naprawiające różne problemy z The Sims 1 i The Sims 2. Podobno naprawiono błędy Vulkan i D3D. :)

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 07:29.