1. Najprostszy sposób ze znanych mi możliwych- zmniejszyć detale na minimum. (Jakby ktoś nie wiedział: wchodzimy w ustawienia gry- ustawienia grafiki, wydajności i zmieniamy co możliwe)
2. Sprawdzić wymagania gry z parametrami komputera. Często jest tak, że macie za mało pamięci ram. Jednakże można poczekać z jej dokupywaniem, najpierw przeczytać dalszą część poradnika.
3. Pożegnać się z folderem downloads
4. Zrobić reinstal- czasami jest tak, że gra nie zainstaluję się prawidłowo, pomimo, iż macie oryginalną. (Miałem tak ostatnio. Zabrakło mi Miłowa, Werony i Dziwnowa. Po za tym gra była jakaś dziwna…)
5. Zwiększyć pamięć wirtualną o 1/3 np. macie 1000 to 1300 i tak dalej… (Dla początkujących: pamięć wirtualną możecie zmienić klikając prawym przyciskiem myszy na ikonkę Mój komputer- właściwości – zaawansowane- wydajność ustawienia- zaawansowane- pamięć wirtualna – zmień , po czym zmieniamy na tym dysku na którym mamy simy i klikamy na OK.)
6. Na dysku z grą musi być co najmniej ¾ wolnego miejsca.
7. Skan komputera.
8. Defragmentacja dysku. Osobiście nie próbowałem, ale podobno pomaga.
9. A więc może to dziwne, ale skutkuje. Pomysł zawdzięczam Baby-V, a jest to mianowicie- gra w oknie. Próbowałem było lepiej, ale niestety nie działa tam przewijanie na krawędziach. (Aby uruchomić grę w oknie klikamy prawym przyciskiem muszy na ikonkę gry- właściwości , a w elemencie docelowym dopisujemy: -w (przed –w musi być spacja inaczej nie zadziała)
10. Wyłączyć jakie tylko możliwe programy działające w tle. Np. antywirus, Internet. programy komunikacyjne np. gg, tlen, skype. Najlepiej powyłączać je z paska zadań (to z prawej strony na dole)
No to jeszcze takie głupotki, ale pomagają:
11. Nie bawić się z boolpropem. Może nas spotkać np. efekt skrzynki pocztowej i simowie, którzy przejdą obok niej strasznie się wleką.
12. Grać nie więcej niż 4 simami na danej parceli.
13. Unikać domów z dużą ilością pięter.
To takie praktyczne poprady, jak zwiększyć wydajność gry, ale sprawdzałem- skutkują