View Single Post
stare 10.06.2009, 10:26   #179
Ferrou
Guest

Domyślnie Odp: Zalety i wady The Sims 3.

Hey,

Moim zdaniem Sims 3 są najlepszą częścią. W pełni zasługują na miano następcy "dwójki". Pierwsze co rzuca się w oczy to, szeroko pojęty, system kreowania sima: od szczegółów np. kości policzkowych aż po cechy osobowości/charakteru i stylu życia. To nie mal prawie tworzenie postaci w jakimś RPG Zrobiło to na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jedynie do czego mogę się przyczepić to ilość ubrań (kostiumów z każdej kategorii) oraz fryzur. Poza tym ciągle mi brakuje edycji wzrostu i poszczególnych "partii" ciała np. bioder, barków czy biustu. Powinno to być -wszak sim to nie tylko jego twarz (a tak jak w/w wspomniałem jedynie facjatę możemy dowolnie modelować).

Sama gra również jest świetna. Wreszcie ktoś pomyślał i sim może wyjść z domu i pójść np. do sklepu, na basen czy miło spędzić popołudnie w parku. Również świetnym pomysłem są "nastrojniki". Nareszcie możemy się dowiedzieć co się nie podoba, co irytuje, czy wreszcie co sprawia naszym simom radość, dobre samopoczucie. Poza tym fajnie, że książki edukacyjne są jedynie do kupienia a nie tak jak było np. w "dwójce" dostajemy razem nową półką/regałem na książki. Świetnym pomysłem jest również motyw kulinarny - żeby upichcić daną potrawę musimy się najpierw zaopatrzyć w składniki do przyrządzenia owej, czyli tak jak w rzeczywistości. Dodatkowo możemy ustawiać meble i inne obiekty "na skos" a nie tak jak we wcześniejszych częściach, jedynie "po liniach kąta prostego" Ale...

Dlaczego nadal twórcy gry nie pokusili się o dodanie jednego sprzętu AGD, sprzętu który znajduje się w każdym domu w cywilizowanym świecie?? Mam tu na myśli zwykłą, ordynarną pralkę Skoro można myć gary, te czemu nie można by prać ubrań ?? To troszkę nienaturalne - niebrudzące się ubrania.

Poza tym coś jest nie tak z transportem, o braku animacji podczas wsiadania do np. auta, już nie wspomnę. Mam tu na myśli nieco absurdalne rozwiązanie: Moja simka jest oficerem śledczym - ma swój radiowóz (stoi przed domem). Jak moi simowie jadą np. do kina to oboje wsiadają a raczej przenikają do tego radiowozu, jadą, jak już dojadą na miejsce, owy radiowóz w cudowny sposób rozmywa się w niebyt - znika. Po kinie simowie mieli wracać do domu. No i cały patent polega na tym, że tym radiowozem wraca tylko simka a sim jedzie taksówką....bez komentarza - idiotyzm.

Szkoda też, że praktycznie większość obiektów w mieście jest "nie do zobaczenia" od wewnątrz - np. księgarnia czy jednostka wojskowa.
Poza tym twórcy zapomnieli, że jak simka jest w ciąży to jej ciało jest w stanie błogosławionym gdziekolwiek by nie była, pod prysznicem również ;p
Ale to tylko drobnostka, bez istotnego wpływu na grę.
Na koniec sprawa tzw. ścieżek - nadal jest z tym problem, nadal simowie mają problemy z dotarciem do określonego miejsca, a jak jest ich grupka to robi się, pod tym względem, poważny problem. Właśnie przez taką sytuację mój sim nie zdążył to toalety ;p Dodatkowo na prawdę nie wiem czy szafka nocna jest aż taką wielką przeszkodą w położeniu się na łóżku....

Jednak co by nie mówić "trójka" jest świetna. No może brakuje pór roku czy zwierząt (tego typu oczywiste "zjawiska" powinny być, moim zdaniem, w podstawie - wiadomo: twórcy się nie zdobyli na ten krok gdyż z punktu widzenia marketingu, tego typu ukłon w stroną graczy, byłby głupotą; fani i tak będą kupować dodatki zatem po co odrazu wykładać wszystkie karty na stół i mniej zarobić na tytule)
  Odpowiedź z Cytatem