View Single Post
stare 12.06.2009, 21:27   #59
kociol21
Guest

Domyślnie Odp: Czy gra mi pójdzie?

Hmm... po pierwsze strony w stylu "Can I run it" to pic na wodę. Sprawdzają jedynie czy nasz sprzęt spełnia minimalne/rekomendowane wymagania gry, udostępnione przez twórców co można przecież sprawdzić na jakiejkolwiek stronie samemu, bez pomocy "specjalnych gadżetów". W dodatku wiadomo jak to jest z tymi "minimalnymi" wymaganiami - najczęściej te podane przez twórców są albo zaniżone (rzadziej) albo mocno zawyżone (częściej).
Po drugie "Can I run it" mnie na przykład sukcesywnie wyświetla, że nie spełniam wymagań do żadnej z nowych gier. Czemu? Bo nie rozpoznaje większości układów graficznych z notebooków.

Na moim sprzęcie (notebook Asusa):
procesor: AMD Turion ZM82 2.2GHz
RAM: 3GB
grafa: ATI Mobility Radeon 3650 512MB

Simsy działają dobrze na średnio-wysokich ustawieniach, fakt, że coś przytnie czasami ale znowu nie tak często.

Po przełączeniu na dużo gorszą, zintegrowaną grafę - Radeona 3200 cięło się bardziej ale też spokojnie dało się grać na średnich ustawieniach. Hmm... chyba karta graficzna nie odgrywa w tej grze AŻ tak znaczącej roli.

Teraz uwaga:
Na nisko-średnich ustawieniach da się spokojnie grać na mojej starej stacjonarnej wyposażonej w:
- procesor AMD Athlon 64 2800
- grafie GeForce 7300GT
- UWAGA 768MB RAMu!!! Co więcej, wyjąłem jedną kość i poszło też na 512.

I gra chodziła całkiem znośnie.

Podsumowując, jedyne czego można się trzymać na pewniaka to fakt, że nie odpalimy gry poniżej GeForce'a 5900 i Radeona 9600 z uwagi na restrykcje dotyczące wersji shaderów.

Poza tym pewne nie jest nic.

P.S.
Taki niby offtop ale na potwierdzenie moich słów:
Popatrzcie na wymagania Rome: Total War:
Pentium 4 1.5 GHz, 512MB RAM, karta grafiki 64MB (GeForce 3 lub lepsza), 2.9 GB HDD

Ostatnio grałem w nią na AMD Duron 800MHZ, 128MB RAM'u i Geforce 2MX.

Oficjalne wymagania to ściema.
  Odpowiedź z Cytatem