Chciałabym się podzielić tym, w jaki sposób pożegnałam się raz na zawsze ze zmorą "Aplikacja...". Może komuś to pomoże. Ponieważ każde pojawienie się tego komunikatu może oznaczać różne błędy, opiszę najpierw jakie miałam objawy.
Objawy - Błąd pojawiał się:
- po kilku sekundach/minutach od wejścia na parcelę publiczną (początkowo tylko z NŻ, później z innych dodatków, później z tych stworzonych przeze mnie z maxisowych elementów)
- po kilku/kilkunastu minutach grania jedną rodziną
- czasami przy przechodzeniu z wieku dorosłości na emeryta
- czasami przy przechodzeniu z nastolatka na młodego dorosłego na terenie uniwersytetu, więc pechowe simy nie mogły studiować
Próby rozwikłania zagadki:
Oczywiście przekopywanie wskazówek w internecie. A wszystkim wiadomo, jak to jest z tego typu błędem - nikt nic nie wie, czeski film... Grafikę aktualizowałam i sprzęt mam ponad wymagania, procesy w tle były czy nie - nie pomagało. Gdzieś tam przeczytałam o programie CloneSpy, który użyłam, ale mało umiejętnie (o tym za chwilę). Spędziłam 4 godziny na testowaniu gry przenosząc pliki z Downloads tysiącami (bo mam ich ok. 6000 w jednym nie posegregowanym folderze). Kiedy znany błąd pojawił się przy 4-tym i 5-tym tysiącu szykowałam się już na wiele dni i nocy spędzonych na żmudnym poszukiwaniu "wadliwych" dodatków. Ale wtedy znów pomyślałam o CloneSpy.
Happy end:
Wcześniej zaznaczałam w tym programie, żeby szukał duplikatów + tych samych nazw i nic mi się znajdywał. Tym razem zostawiłam domyślną opcję 'duplikaty' i znalazł mi kilkadziesiąt par. W ciągu dwóch minut wywaliłam wszystkie duplikaty plików .package za pomocą tego programu. Od tamtego momentu gram już ponad tydzień codziennie po kilka godzin. Moje simy spędzają na parcelach publicznych więcej czasu niż w domu i wszystkich nastków posłałam na studia. Jestem tak szczęśliwa, że nie wiem
I nadal ściągam tony dodatków, które skanuję CloneSpy-jem