Odp: List do Mikołaja. Prezentacji prac konkursowych.
Drogi Święty Mikołaju
Jak co roku,kiedy zaczynają się święta,Twoja mikołajkowa poczta pewnie pęka w szwach.Mam nadzieję,że mój list nie umknie Twojej uwadze (na wszelki wypadek natarłam kopertę świeżo zabitym karpiem,żebyś czuł z daleka polski list).
Nie będę Cię prosić o pokój na świecie i jedzenie dla biednych dzieci.Od tego są Misski Świata,Polski,Wąchocka,i inne,które o to zawsze proszą.Nie będę Cię prosić o zmianę rządu,prezydenta,ustroju politycznego..Chociaż taka monarchia - to mogłoby być ciekawe w Polsce.Nie zmienisz też mentalności ludzi,nie sprawisz że staną się otwarci,dobrzy,tolerancyjni i rozsądni.Wiem o tym dobrze.
Dlatego proszę Cię,żebyś dał mi siłę i wiarę,abym mogła walczyć w przyszłym roku o swoje marzenia i spełniła je,mimo wszelkich przeciwności losu..Daj mi cierpliwość i wyrozumiałość do głupców,z którymi muszę się spotykać.Odrobina dystansu do samej siebie też mi się przyda.
Pozwól mi dalej być naiwną,dobroduszną dziewczynką,która nadal wierzy,że swoją miłością i zaufaniem zmieni świat.Tylko spraw,żeby moje wysiłki w końcu zaczęły przynosić efekty.
I na koniec,nie zabieraj mi mojego ironicznego poczucia humoru.Jest jeszcze tyle ludzi,których muszę nim zdenerwować!
Smacznego jajka życzy Chryzantema
|