View Single Post
stare 17.01.2010, 11:23   #7
epletre

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Klasyczny Urokliwy Domek by Sleeping.Beuty

Cytat:
Napisał Sleeping.Beuty Zobacz post
Dziękuję za rady . Zastanawiam się dlaczego błędem architektonicznym jest umieszczenie kuchenki koło zlewu ? U mnie w domu tak jest i uważam, że jest to bardzo wygodne. W wolnym czasie pozmieniam to co zaproponowałaś i zobaczymy jak będą wyglądać efekty . Jeszcze raz wielkie dzięki :*
Moja siostra jest dyplomowanym architektem, a ja jestem projektantem z zamiłowania, więc troszkę się tym interesuję. Tutaj masz odpowiedź dlaczego kuchenka nie powinna być koło zlewozmywaka:

Kolejność sprzętów

Kuchenne sprzęty powinny być ustawione zgodnie z kolejnością czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków. Pod tym względem pomieszczenie to przypomina małą fabrykę z określoną linią technologiczną. W jej skład wchodzą:

* lodówka - najlepiej ustawić ją jak najbliżej drzwi, by zaraz po wejściu do pomieszczenia móc rozpakować zakupy;
* blat pomocniczy długości od 40 do 60 cm. Można na nim kłaść zarówno produkty, które po przyniesieniu do domu dopiero włożymy do lodówki, jak i te, które z niej wyjmiemy, by przygotować posiłek;
* zlewozmywak, który wraz z poprzedzającym go blatem służy do wstępnej obróbki produktów: mycia, obierania itp.;
* główny blat roboczy długości od 60 do 120 cm. Im dłuższy, tym wygodniej się przy nim pracuje. Tutaj bowiem wykonujemy najwięcej czynności;
* kuchenka (ewentualnie płyta grzejna i piekarnik), czyli miejsce gotowania, smażenia, pieczenia itp.;
* blat końcowy długości około 40 cm - to w zupełności wystarczy do nakładania gotowych potraw na talerze, które stąd przenosimy na stół.

(...)Oczywiście nie zawsze da się stworzyć idealną kuchnię - np. ze względu na plan wnętrza lub usytuowanie pionu wodno-kanalizacyjnego. Trzeba też brać pod uwagę nasze przyzwyczajenia. Zawsze należy jednak przestrzegać pewnych zasad: nie umieszczać zlewozmywaka tuż przy kuchence gazowej (podczas zmywania można zalać palniki), a kuchenki gazowej - zbyt blisko okna (wiatr może zdmuchnąć płomień). (...)

Ze strony takmieszkam.pl ale każdy dobry architekt ci to powie. Piszesz, że ty tak masz w domu... hmmm.... mieszkanie z wielkiej płyty? A może inny PRL-owski projekt? Nie dziwi mnie to, ponieważ w okresie Polski Ludowej nie dbano o estetykę i prawidłowość tylko o masówkę, stąd również takie błędy konstrukcyjne się pojawiały. Dla przykładu podam serial "Alternatywy 4". To tłumaczy wszystko.
Wielu użytkowników, budując i prezentując domy, popełnia ten błąd. A ja zawsze będę go krytykować. Jak już wspomniałam - co innego mikro-kuchnia, gdzie jest mało powierzchni roboczej i cel ten jest zamierzony, a co innego zwykła duża kuchnia :-)
epletre jest offline