View Single Post
stare 23.01.2010, 17:24   #119
Gio

Reputacja: 15
Domyślnie Odp: Detektyw Georgia Roberts

Sherlocku

Proszę, wszelkie następne podejrzenia ujawniaj mi na PM, gdyż zdradzasz mi tutaj akcję

Zaś w odpowiedzi na jedno z Twoich podejrzeń pozwolę sobie zacytować opinię Sandry :

Cytat:
A co do opcji Sherlock'a że niby to Roy/Tom potrącił Kate... to wydaje mi się dość nieprawdopodobne. Po pierwsze: Żaden z nich nigdy nie wspominał, że ma samochód więc Georgia nie mogła o tym wiedzieć. A po drugie jeśli go ma, to nie wierzę, że pani detektyw wiedziałaby jakim lakierem został pomalowany.

Sandra

Cytat:
A co ma do tego improwizacja?
I improwizacja, że dobrze umie improwizować swoje zachowanie.

Cytat:
Ślepa nie brzmi zbyt ładnie - to jest raczej przezwisko dla osoby gapowatej Ładniej byłoby "niewidoma"
Jak zwać tak zwać Ale ważne, że wiadomo o co chodzi ^^

Cytat:
Cóż, pani detektyw (której z początku nie lubiłam) zyskuje coraz większą sympatię w moich oczach ^^
O, bardzo się cieszę

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

MiNuTkA15

Cytat:
Piszesz w taki sposób że chce sie wiedzieć co będzie dalej, bogata treść, widać że starasz się nie powtarzać.
Przynajmniej ktoś to zauważył

Cytat:
I dawaj mi tu następny odcinek >D
Postaram się jak najszybciej, ale kiedy będzie to ja nie powiem

dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

A teraz zapowiadany bonusik. Powinno Was to zainteresować

Dlaczego Georgia Roberts to Georgia Roberts?

Wbrew pozorom imię tytułowej bohaterki fotostory Detektyw Georgia Roberts nie jest zerżnięte z serialu Dr House, choć faktycznie podobieństwo jest bardzo podejrzane, aczkolwiek niecelowe (główny bohater filmowego serialu- Gregory ; bohater FS- Georgia- to samo imię, tylko odmiana męska i żeńska). Powód jest zupełnie inny, ale żeby to wyjaśnić, muszę zaczerpnąć pewien fragment z pracy Nicka Mamatasa, autora powieści Move Under Ground i Northern Gothic, oraz ponad 40 krótkich historyjek i opowiadań obrazkowych.

Dajmy na to słynny filmowy bohater, dr House, został nazwany na tej samej zasadzie co fikcyjny detektyw Nero Wolfe autorstwa Reksa Stouta (pisarz amerykański, autor powieści kryminalnych).Jak wskazywał John D. Clark, ShErlOCK HOlmEs i NErO WOlfE mają nazwiska, w których samogłoski O i E występują w tych samych miejscach. Co więcej, zdaniem Clarka, Stout dawał do zrozumienia, że Wolfe jest synem Holmesa. Cóż, GrEgOry HOusE też pasuje do tego wzoru. Można zatem wnioskować, że wszyscy trzej panowie mają wspólne geny.

Zatem i GEOrgia RObErts też należy do owej rodziny najdoskonalszych detektywów na świecie (bo nawet House niczym detektyw rozwiązuje medyczne zagadki). Tak więc nie jest ono ani zgapione, ani bezpodstawne.
Może jeszcze dodam, że imię Georgia strasznie mi się nie podoba, ale jako jedyne żeńskie ma układ liter O E w takiej kolejności .

Ostatnio edytowane przez Gio : 23.01.2010 - 17:35
Gio jest offline   Odpowiedź z Cytatem