Ja mam mojego save'a już któryś miesiąc. Zaczęłam go na łacie 1.4. Gram w Sunset Valley. Problemy zaczęły się po instalacji WP i łaty 2.2. Ale szło wytrzymać. Jednak im nowszą łatę instaluję tym jest gorzej. Niestety nie mogę ich nie instalować, skoro instaluję WP i NA. Następny dodatek też planuję kupić, więc jestem skazana na komplet łatek. Gdy pytałam o to, jak długo gracie na jednym zapisie, to mi tak bardziej chodziło o to, jak długo macie tego save'a. Ja mam mojego właśnie parę miechów. To też jest ważne, bo na świeżo założonym save'ie nie mam w ogóle problemów z grą. Zaczynają się po jakimś dłuższym okresie grania na jednym zapisie (np. miesiąc, abo tydzień). Kurcze, nawet bym zaczęła grać od nowa, serio. W dwójce często zaczynałam od nowa i miałam z tego frajdę. Ale nikt mi nie zagwarantuje, że po paru miesiącach znowu nie będę miała problemów z zapisywaniem gry. Przecież tak samo było gdy mieliśmy problemy z muzyką, zanim któraś łata to naprawiła. Na nowym zapisie muza jest, mija tydzień góra i muzy nie nie ma. Teraz to bym chętnie wróciła do problemów z muzą, gdybym w zamian dostała brak problemów z zapisywaniem.
Znalazłam w internecie ciekawy artykuł na temat problemów z zapisywaniem gry. Dotyczy on co prawda podstawowej gry bez tylu łatek, ale też może komuś pomóc. Jest po angielsku, więc podaję linka, ale napiszę o co z grubsza tam chodzi. A chodzi o to, że według autora trzeba zagrzebać w opcjach grafiki i zmniejszyć szczegółowość parceli do maksimum 4. To podobno uniemożliwia grze wychodzenie do pulpitu i nie ma wtedy błędów zapisu. Sprawdzałam, u mnie to przeciętnie działa. Zamieniłam błąd 12 na błąd 13 i też nie bardzo idzie to obejść. Ale jak tak sama zaczęłam grzebać, to znalazłam drobną, pomocną metodę zapisywania. Trzeba poszukać na mapie jakiegoś miejsca, które nie należy do żadnej parceli. Umieszczamy tam kamerę i robimy sobie zbliżenie na jakiś krzaczek, kamyczek czy drzewko i tam zapisujemy grę. Parę razy mi się tak udało zapisać. Do tego częste zapisywanie i ta szczegółowość parceli można względnie normalnie grać.
http://press-f1.co.uk/2009/09/19/the...-files-part-2/