Mam chyba rozwiązanie problemu, ale tylko dla posiadaczy kompów z więcej jak 2GB RAM. Inni w ogóle nie powinni tego robić, bo mogą sobie namieszać.
Poczytajcie
ten temat. Jest po angielsku ale mam nadzieję, że coś Wam pomoże. Mi bardzo pomógł. Okazuje się, że nawet jak mamy powyżej 2GB RAM, to programy mają limit korzystania góra z dwóch giga RAM'u, więc reszta jest mało wykorzystywana. Jest sposób, żeby zmusić grę i Windowsa do tego, by simsy korzystały z całego RAM'u. U mnie jest taka różnica jak dzień do nocy! Gra mi śmiga aż miło, żadnych wyłączeń i błędów zapisu! I acha, nie zrażajcie się tym, że w tym temacie piszą o innej grze, to bez znaczenia o jaki program czy grę chodzi, procedura jest ta sama.
Trzeba poczytać cały temacik. Windows XP widzi tylko 3GB RAM. Podobno, ale nie jestem tak do końca przekonana, bo ja mam 4 GB RAM, a on mi pokazuje pod Windkiem 3.50 RAM. No mniejsza. Trzeba powiedzieć grze, że wolno jej korzystać z zasobów RAM wyższych niż 2GB a Windowsowi kazać na to pozwolić. Brzmi skomplikowanie i takie jest niestety. Nie chce mi się tłumaczyć tego tekstu, spróbujcie sami do tego dojść, podpowiem tylko jak wygląda procedura "Kazania Windowsowi XP pozwolić programom używać cały RAM".
Idźcie do dysku C, tam gdzie jest XP. Poszukajcie pliku boot.ini. Skopiujcie go gdzieś i dobrze pilnujcie, w razie czego, będzie ko można oddać. Teraz zmieniamy ten plik. Najpierw trzeba zdjąć mu atrybut tylko do odczytu, bo nie będzie chciał zachować zmian. Trzeba na niego kliknąć prawym i wybrać właściwości, a potem odznaczyć opcję "tylko do odczytu". Teraz na niego 2x lewym i mamy dziwny tekst....
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
/3GB
Ważny jest koniec całego dokumentu. To on nas interesuje i tylko ten koniec zmieniamy. Wytłuszczyłam go. Nie zmieniamy niczego poza tym końcem, bo każdy ma inną wersję systemu może namieszać. Zaraz za fastdetect ma być to /3GB