View Single Post
stare 11.03.2011, 19:37   #2
rudzielec

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Congelati Rosa

Congelati Rosa czyli zamarznięta/zamrożona róża z włoskiego?

Hmm... no więc od początku.

Cytat:
Szczerze mówiąc, zawsze czułam się odrzutkiem – nigdy nie byłam faworyzowana, w przeciwieństwie do siostry Angeli, która w nastoletnim wieku przedawkowała heroinę i zmarła, a jako jedyna, z włoskiej rodziny, nosiłam polskie imię Lena.
trochę mi nie pasuje to zdanie, jest zbyt długie i z deczka nie zrozumiałe.
Powinnaś wyodrębnić jakoś to, że ona ma na imię Lena np.
...która w nastoletnim wieku zmarła. Jestem jedyną osobą, która w naszej włoskiej rodzinie, nosi polskie imię - Lena.
To tylko przykład ale o wiele lepiej by to brzmiało.

Cytat:
uruchamiając mózgi zaspalców.Powoli zaczęli się budzić.
wydaje mi się, że estetyczniej by wyglądało gdybyś napisała:
...uruchamiając mózgi zaspańców, którzy powoli zaczęli się budzić.

Cytat:
wyskoczyła jak oparzona z pokoju, o mało nie upadając, potykając się o własną nogę.
...wyskoczyła jak poparzona z pokoju, potykając się o własną nogę i mało co nie przewróciła się na podłogę.

Cytat:
Chwilę później Maia znikła w łazience, i chyba na palcach z niej wyszła, bo po kilku sekundach było słychać wrzask narzeczonego Leny, i oczywiście histeryczny śmiech Mai.
zniknęła

chwila, chwila to czyj to w końcu był narzeczony, Leny czy Mai?

Cytat:
,,misiek” zły wyszedł z pokoju, nęcony zapachem truskawek i upieczonego ciasta, uśmiechnął się promiennie do sióstr.
,,misiek” wyszedł zły z pokoju. Jednak nęcony zapachem truskawek i upieczonego ciasta, uśmiechnął się promiennie do sióstr.

Cytat:
z niedowierzaniem zapytał Marco.
ha ha, skądś znam to imię

Cytat:
-No, dobrze. Może nie zamknęłam, a nawet na pewno! – Maia, w pidżamie wyskoczyła jak oparzona.
-Lena, chodź do łazienki, muszę ci coś powiedzieć.
troszeczkę nie rozumiem tego zdania, nie zaznaczyłaś na końcu czy to Maia mówiła do Leny, czy może Marco.

Ogólnie mówiąc, nie jest źle, widać tutaj, że się starałaś.
No ale jeszcze trochę musisz się nauczyć, bo troszeczkę chaotycznie to wszystko wygląda
Z tych kilku linijek ciężko wywnioskować o czym będzie FS, na razie jedno jest pewne - Lena jest Włoszką z polskim imieniem

Pisz, próbuj, zobaczymy jak pójdzie ci dalej
No i duży plus za zdjęcia, duże i wyraźne.
8/10 (na zachętę )