View Single Post
stare 05.04.2011, 15:05   #37
Master of Disaster

Reputacja: 26
Domyślnie Odp: Opowiadamy jak sobie gramy

Parę dni po wyjeździe Szczepana na studia do Darka Marzyciela pewnego dnia zawitała cygańska swatka. Oczywiście, na wstępie spytała, czy zechce może kupić jej niezawodny eliksir miłosny, który pozwoli mu "zdobyć serce każdej białogłowy".

- Ależ pani, po co mnie zdobywać serce jakiejś tam białogłowy, ja już mam narzeczoną! - odparł Dariusz. - Bardziej by mi się przydały pieniądze na wesele, bo ma się odbywać u mnie.

- Pieniędzy ci trzeba, chłopcze? Hmm... - Cyganka wyjęła swą kryształową kulę.

- Wstań jutro z samego rana, dres na siebie narzuć, i kop pod tym wielkim drzewem na twoim podwórzu. Skarb, który znajdziesz, wystarczy i na pięć wesel.
Darek roześmiał się.
- Skarb na mojej posesji? A to paradne! - powiedział.

- Nie śmiej się, młody człowieku. I lepiej zapłać za wróżbę, bo jeszcze jakie nieszczęście cię spotka - zagroziła staruszka.
- No dobrze. Proszę, dziesięć simoleonów. Wystarczy?
Na widok banknotu oczy starej Cyganki aż się zaświeciły.
- Szczęście wielkie czeka ciebie i twoją wybrankę, i całą waszą rodzinę...
- Dobrze, dobrze, ja też życzę pani szczęścia i tak dalej. Do widzenia.
Następnego dnia Darek miał wolne, więc postanowił sprawdzić radę Cyganki. "Przy okazji się trochę poruszam" - pomyślał. Założył stary dres, wziął łopatę i zaczął kopać pod tą wielką wierzbą.

Po wykopaniu paru nic nie wartych kamieni i jakiejś kości, którą zakopał pewnikiem u niego jakiś bezpański pies, trafił na starą, drewnianą skrzynię... w której faktycznie był spory skarb!

Nawet po odliczeniu podatku zostało mu tyle, że wystarczy nie tylko na bardzo wystawne przyjęcie weselne, ale i na przebudowę domu, którą od pewnego czasu planował.

Oczywiście "trochę" ubarwiłam relację. Ciekawe, czy zgadniecie, kto jest narzeczoną Darka? Podpowiem, że nie Kasandra Ćwir. Jeśli zachce się Wam bawić w zgadywanki, możecie napisać w moim profilu.
Master of Disaster jest offline   Odpowiedź z Cytatem