Temat: Vorg
View Single Post
stare 30.06.2011, 20:11   #180
rudzielec

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Vorg

Cytat:
Napisał Kloa Zobacz post
Masz i cztery!
Dopiero zaczęłam czytać, ale mi się straszliwie podoba.
Wszystko tak klimatyczne łącznie z dialogami. Poprostu świetnie!
jej dziękuję cieszy mnie to bardzo, że się podoba
w takim układzie już nie muszę edytować posta, wkleję wam bonus w całkiem nowym

Cytat:
Napisał Libby Zobacz post
Hmmm... Może coś pomyliłam, bo dawno odcinka nie bylo, ale wydawało mi się, że na spotkaniu Lilith z Vorgiem było widać, że coś kiedyś do siebie czuli a teraz on mówi, że potrzebował kogoś do ucieczki. Chyba, że to taka zmyła dla przeciwnika...
no masz rację, coś do siebie czuli, bo to Lilith pomogła uciec Szemhazajowi (a późniejszemu Vorgowi) z piekła
tylko nie zrozumiałam o co ci chodziło, mój mózg ma dzisiaj zwolnione obroty

a więc, to nie jest nic nadzwyczajnie specjalnego, ale myślę, że dosyć istotnego
chciałam wam pokazać wszystkie dziesięć córek diabła (które Lucyfer ma według mego opowiadania ) i pokazać skąd pochodzą imiona wszystkich dziewcząt, które nie są tylko dziełem przypadku

na początek, fota jaką udało mi się zrobić wczoraj, na której są wszystkie razem:

a teraz trochę historii

Rahab - ("gwałtowność", "zarozumiałość", hebrajskie sar szel jam - "królowa pierwotnego morza") w Biblii mityczny potwór morski symbolizujący Egipt jako ziemską potęgę zła (obok Babilonu). Rahab jest aniołem pychy i bezczynności. W tradycji Bóg karał Rahab dwa razy: pierwszy raz za odmówienie oddzielenia wód wyższych od wód niższych w Dniu Stworzenia, a drugi raz za próbę przeszkodzenia Izraelitom w ucieczce przed wojskami faraona przez Morze Czerwone. Rahab, jako istocie żeńskiej, nadale się wspólny z Lilith tytuł "Wielkiej Nierządnicy, potrójnej bogini Nieba, Ziemi i Piekła". Często utożsamiana z Lewiatan(em).

Fene - węgierski demon pojawiający się w idiomach i zwrotach jak np. Niech cię Fene pożre. Przeciwieństwo Isten - boga światła. Fene to również nazwa miejsca, w które wędrują demony.

Sunsum - Wiedźmy u Aszantów z Ghany rozporządzały nadnaturalną mocą baji, a ich dusza (sunsum) opuszczała ciało w pierwszej godzinie po północy. Dla zmylenia czujności najbliższych członków rodziny: męża lub dzieci wiedźmy przykrywały swe ciała liśćmi drzewa "dweme". Cielesna powłoka wiedźmy była jedynie "pustą skórą" pozostawioną w łóżku. Jeżeli domownicy zauważą, że dusza kobiety wyruszyła na nocną wędrówkę, nacierają jej skórę pieprzem. Sunsum ma wówczas odciętą drogę powrotu do materialnej postaci i zdemaskowana wiedźma umiera. Uważa się, iż istoty te odpowiedzialne są za przysparzanie strat materialnych, bezpłodność, impotencję i inne choroby oraz wysysanie krwi.

Taumiel - sefira zła i nieczystości, odpowiadająca świętej sefirze Keter ("korona"), która jako pierwsza i najwyższa sefira, jest źródłem całego światła przepływającego przez Drzewo Życia. Sefira ta, jest ostatnią przed nieskończonością. Nazywana bywa nicością, bo zawiera tajemnicę stworzenia z niczego. Taumiel odpowiada jej hierarchią, tyle, że w piekle.

Izis - (Izyda) w "Raju utraconym" zalicza się to egipskie bóstwo życia (boginię - matkę) do pocztu aniołów upadłych. Może to mieć związek z faktem, iż Fenicjanie przemianowali Izis na Astarota, który w traktatach magicznych jest eks-serafinem i wielkim księciem krain piekielnych. Izis była również wielkim uzdrowicielem i magiem. Posiadła swe magiczne moce przez oszukiwanie Ra (Bóg słońca, król wszystkich Bogów).

Naama - ("dogadzająca") jedna z czterech aniołów rozpusty i towarzyszek Samaela. Aniołowie Uza i Azazel zostali nakłonieni do grzechu właśnie przez Naamę. Błędnie nazywana "matką demonów", miała wraz z Lilith sprowadzać epilepsję na dzieci. W Księdze rodzaju Naama jest siostrą Kaina i córką Cylli i Lamecha. Według Zohar, jest sukkubem i upadłym aniołem. Po tym Kain zabił Abla, Adam został oddzielony od Ewy na 130 lat. W tym czasie, dwa żeńskie duchy, Lilith i Naamah odwiedziły Adama i noszą swoje dzieci, które stały się plagą ludzkości.

Lilith(moja ulubiona ) - żeński demon poczęcia, trucizn, śmierci, zniszczenia, zarazy i nierządu, który krzywdzi noworodki (męskie do ósmego, a żeńskie do dwudziestego dnia po porodzie m.in. sprowadzając na nie epilepsję - wraz z Naamą) i kobiety w ciąży, matka wszystkich demonów. Dodatkowo pierwsza kobieta i oblubienica złego anioła Samaela (Szatana). Czasem też nazywa się ją Wielką Nierządnicą Apokalipsy, potrójną boginią Nieba, Ziemi i Piekła (ten sam tytuł nadaje się Rahab). W Kabale demon piątku. Jej imię pochodzi raczej od sumeryjskiego słowa lil (wiatr), niż od hebrajskiego lailah (noc). Przede wszystkim Lilith jest pierwszą kobietą i pierwszą żoną Adama, stworzoną w ten sam sposób, co on (z ziemi Edenu). Choć wprowadziła swego męża w tajniki magii i urodziła ponad setkę dzieci, odmówiła mu posłuszeństwa i uciekła. Na prośbę Adama Bóg wysłał trzy anioły (Sansenoja, Senoja i Semangelofa) by sprowadziły ją spowrotem. Nawet w obliczu groźby uśmiercania przez Boga codziennie jednego z jej demonicznych dzieci, Lilith nie zgodziła się powrócić do Adama. Zohar opisuje ją jako "ogniście namiętną istotę żeńską, która współżyła z pierwszym człowiekiem", jednak kiedy Bóg stworzył Ewę, "uniosła się w powietrze i odleciała nad morze czerwone", skąd wciąż "próbuje usidlić ludzkość". W Biblii Lilith wspomniana jest tylko raz - w Księdze Izajasza. Nazywana jest sową błotną, jędzą, upiorem lub duchem pustyni. Przedstawia się ją jako nagą, piękną kobietę, której ciało przechodzi w wężowe sploty. Rabini uważali ją za główną kusicielkę, demoniczną żonę Adama i matkę Kaina, która "będzie żyła i szkodziła człowiekowi aż do czasów mesjańskich, kiedy to Bóg ostatecznie wyplewi zło i nieczystość z powierzchni Ziemi". Lilith, szkodząc rodzajowi ludzkiemu, używała różnych imion, z których siedemnaście wyjawiła pod przymusem prorokowi Eliaszowi.

Astarte - (Aszterot, Asztoret, Isztar-Wenus) główne żeńskie bóstwo starożytnych Fenicjan, Syryjczyków i Kartagińczyków, bogini Księżyca i płodności (pierwowzór Afrodyty). W okultyźmie żeński demon kwietnia, w "Raju Utraconym", upadły anioł, utożsamiany z Astarotem (niegdyś serafinem i księciem chóru tronów, obecnie wielkim Księciem Piekła). W Babilonie i Asyrii czczona jako Ishtar, utożsamiana z planeta Wenus, bóstwo miłości; odpowiednik sumeryjskiej Inanny. Była najpowszechniejszym bóstwem na Bliskim i środkowym Wschodzie. Córka Sina (księżyca) i siostra Szamasz (słońca); według innej wersji mitu córka albo małżonka Anu, pana niebios. Jednym z obrzędów jej kultu była prostytucja sakralna. Jako gniewna bogini wojny wyobrażano ją stojącą na lwie z łukiem i dwoma kołczanami. W mitach ugaryckich blisko związana z Baalem i Anat. Jako Asztarte, czczona była przez Sydończyków, tj. Fenicjan.

Sitriel -trzecia z dziesięciu sefirot zła i nieczystości. Odpowiada świętej sefirze Bina (zrozumienie), określana jest też jako Imma lla'ah (Najwyższa Matka). O samej Sitriel nie wiele wiadomo.

Azrael - w mistyce żydowskiej anioł(???) będący ucieleśnieniem zła, geniuszem śmierci. Właśnie Azrael miał być czwartym aniołem, któremu udało się przynieść Bogu garść ziemi, z której następnie został stworzony Adam. Ma on mieć "siedemdziesiąt tysięcy stóp i cztery tysiące skrzydeł, a w jego ciele znajduje się tyle oczu i języków, ile żyje ludzi na świecie."

to by było na tyle ^^

musiałam wgrać zdjęcia jeszcze raz, przez co usunęłam wcześniejszego posta, jak ktoś już czytał to wybaczcie

jeśli zdjęcia nadal wyświetlają się za duże, to powinno się to zmienić w przeciągu kilku godzin, coś nadal nie tak z photobucketem :/

Ostatnio edytowane przez rudzielec : 30.06.2011 - 23:48
rudzielec jest offline   Odpowiedź z Cytatem