View Single Post
stare 20.11.2011, 16:55   #11
Panna Lawenda

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Hate That I Love You

Cytat:
Napisał Rosari Zobacz post
Kolejny szmelc na forum, matko moja.
Coś czuję, że to się na tym, lub na kolejnym odcinku skończy.
Nie wydaję mi się, aby to osiagnęło sukces.
Spotykam się ostatnio często ze "zjeżdżaniem" początkujących FS. "Szmelc". Hm, ciekawe określenie. Ale nie powiedziałabym, że trafne. Wręcz przeciwnie. Może będę się powtarzać, bo napisałam to już w jednym temacie - ale trudno. Pisanie to naprawdę niełatwa sztuka, i, jak już zauważyła Liv, nie każdy umie. Ale nie lepiej wytknąć komuś, że co jest źle, bez zbędnego, niekonstruktywnego krytykowania? Bo, owszem, krytyka jest potrzebna. Ale, żeby od razu nazywać to "szmelcem"? No bez przesady, nie od razu Rzym zbudowano. A poza tym - jesteś wyrocznią, że z góry zakładasz, że to FS skończy się po kilku odcinkach? Tak, niektóre FS tak mają, i oczywiście, z tym też tak może być, ale po co od razu tak ustalać? A nóż, to fotostory się wybije i będzie doprowadzone do końca? Nie musi, ale może. I przede wszystkim - jak mówił Gio - nie powinno się zniechęcać do pisania (no, już pomijając to, że niektórzy się zniechęcają po dobry poradach, ale w tym wypadku mam na myśli coś innego)

Więc podsumujmy, bo znów "leję wodę" a nie przechodzę do konkretów. A więc - konstruktywna krytyka, typu co poprawić, co jest dobrze, co zmienić - jest potrzebna, ba, nawet konieczna, po to, aby się rozwijać. Lecz wyzywanie fotostory (i nie tylko, bo opowiadań też) od "szmelców" - niezbyt dobry pomysł.

A teraz przejdę do tematu.

No cóż, jak to początek - nie jest zachwycający, aczkolwiek nie jest też beznadziejny. Radzę dodawać więcej opisów miejsc, bohaterów czy sytuacji, bo jak na razie tekstu jest mało, a akcja leci sobie prędko. I nie podoba mi się to co napisałaś w ostatnim poście. Wolałabym trochę poczekać na odcinki, a żeby były dłuższe i dopracowane, niż krótkie, a często wstawiane. Przede wszystkim, po napisaniu odcinka - przeczytaj go jeszcze kilka razy. Spróbuj wyłapać błędy, coś dopracować, tak, aby było widać, że się starasz.

W każdym razie czekam na następny odcinek.
A, no i nie mów, że jest do niczego - nastawienie do swojej pracy też jest ważne. Oczywiście, trzeba trochę samokrytyki, ale nie przesadzajmy z nią.

Pozdrawiam, trzymaj się.
Aleksander.

Ach, Marylo, wszak oczekiwanie czegoś daje nam już połowę przyjemności!
Może się zdarzyć, że się tego nie otrzyma wcale, ale nikt nie może zabronić cieszyć się z oczekiwania.

Lucy Maud Montgomery - Ania z Zielonego Wzgórza

Panna Lawenda jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.