Jasne, że nie będziesz miał kontaktów, bo zaczniesz grę od nowa, ale z tą samą rodzinką. Jeśli chcesz mieć te inne rodziny to spakuj je do biblioteki również, i wrzuć do nowej gry. Interakcje możesz sobie odbudować prostym kodem (testingcheats),
żadne oszustwo to to nie będzie
Nie wiem gdzie wyczytaleś, żeby koniecznie zapisywać na jednym zapisie, może źle zrozumiałeś..wiele problemów z tą grą można rozwiązać dzięki powróceniu do nieco starszego zapisu. A tak, jak coś się sypnie musisz zaczynać wszystko od nowa, proste

Zapisuj sobie na 2 - 3 save, ja np. mam 3 zapisy, na których kolejno nadpisuję grę, nazwane jakże twórczo: 1, 2 i 3
Tu masz linka do posta o dashboardzie, bardzo czytelnie wszystko wyjaśnione:
http://www.thesims3.pun.pl/viewtopic.php?id=24
I nie, nie wywalaj swoich modów, za nic, ja tam bez nich nie widzę sensu w grze

Jeden z nich może być po prostu zwalony (to, że kiedyśtam działał prawidłowo wcale nie znaczy że w międzyczasie nie mógł się zwalić, już to u siebie przerabiałam),
więc możesz ustalić, tak jak pisaliśmy w poprzednich postach, czy to nie jest Twoim problemem.
Co do samochodów i tego nieszczęsnego porsche i innych modeli: miałam dośc zabawny błąd przez nie; auta moich simów były jednorazowe, po przejażdżce znikały...to dopiero jaja były

no i często auta zostawały na stałew róznych misjcach w mieście,
po paru dniach simowych miałam całe BP zawalone porzuconymi wrakami. Ale u każdego co innego się sypie przez te internetowe dodatki
I jak idzie, próbowałeś już zadziałać?