View Single Post
stare 09.02.2012, 11:40   #202
anie_1981

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Nie mogę uruchomić gry - ostateczny temat.

muffindance, jeśli instalujesz łatki z płyty, to nie ma żadnego ściągania łatek, są na płytach. Jedynie te najnowsze się ściąga (nie wiem ile masz dodatków, ale najnowsze akcesoria mają łatę 1.28 na płycie, a najnowsza to 1.29). Radzę ściągać łaty z neta, ja od dawna tak robię i jest OK... Nie musisz też kasować łaty z dysku po instalacji, oszczędzasz więc czas na ściąganie. Gdy launcher ściąga łaty też można ich nie kasować z dysku, ale trzeba skopiować gdzieś łatę zanim zamknie się okno instalacji łaty, bo launcher kasuje ją z dysku, gdy tylko ją zainstaluje. Ja mam łaty STĄD. Nasz region to chyba Worldwide, ale ja radzę ściągać tylko duże patche i po pobraniu kasować starszą ich wersję. Ta "duża" wersja to "superPatcher". działa od każdej wersji gry i jest na każdy region.

beata18ns, wnioskuję, że masz mody włożone do gry starą metodą, to może powodować błędy, gdyż od łaty 1.12 obowiązuje nowy sposób wstawiania modów do gry. Pamiętaj też, że zawsze jak dodajesz\usuwasz mody, musisz usunąć pliki cache gry, bo inaczej gra nadal ma w sobie pozostałości starej ilości modów i tak naprawę nie do końca zajarzyła, że coś się zmieniło. Stara metoda polegała na trzymaniu pliku resources.cfg i katalogu Mods w katalogu najnowszego dodatku\akcesoriów, w program Files. Nowa polega na trzymaniu modów w Documents and Settings. Oto moja instrukcja wstawiania modów, ale na tym i innych forach jest mnóstwo poradników na ten temat:

http://forum.thesims.pl/blog.php?b=205

O kasowaniu plików cache pisałam pod koniec poradnika. Można do tego użyć programu Dashboard, do którego link jest w poradniku, jest to wygodna i bezpieczna metoda. No a co do sprawdzania który mod odpowiada za problemy z grą, to istnieje tylko metoda prób i błędów. Zabierasz wszystko, czyścisz cache, sprawdzasz czy gra działa bez modów. Oddajesz jednego moda, czyścisz cache i sprawdzasz czy gra działa... itd. Jest łatwiej, jeśli wiesz skąd masz mody i do jakiej wersji gry powstały. Jeśli masz wersję gry za niską, lub za wysoką, no to najpewniej ten mod jest niezgodny z Twoją wersją gry. Nie zawsze jednak tak jest, bo niektóre mody są "ponadczasowe".
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem