Ja też nie zauważyłam wcześniej( przez co się niepokoję, bo oglądam ten teledysk dość często). Ale faktycznie tak jest...
Jutrzenkowie są elfami ze
Snu nocy letniej
Tam jest królowa elfów Tytania( a Tytania nosi fryzurę z koroną) i król Oberon oraz duszek leśny Puk.
Co zdołałam ustalić jeżeli chodzi o te imiona ze sztuk Szekspira...
Jeżeli ktoś nie wie, to Szekspir napisał tragedie
Juliusz Cezar i
Antoniusz i Kleopatra, co wyjaśnia obecność tych postaci w drzewie genealogicznym Kapuletów. Imiona Ariel, Miranda, Prospero i Kaliban występują w komedii "Burza", zaś Desdemona w
Otello. To tyle z Kapuletów, a co do Monteków...
Zacznijmy od Patryka- jego rodzice nazywają się Walenty i Sylwia, tak samo jak para w sztuce
Dwaj panowie z Werony. Rodzice Sylwii to Angelo i Marianna- postacie o tych samych imionach znajdujemy w sztuce
Wiele hałasu o nic
Patrząc na rodzinę żony Patryka- Izabeli( imię Izabela występuje w
Miarka za miarkę) widzimy jej rodziców Wincentego i Franciszkę. Rodzice Wincentego to Julia i Proteusz( kolejna para z komedii
Dwaj panowie z Werony), a Franciszki- Pulcheria i Lucio( Lucio występuje w "Miarka za miarę")
Dzieci Izabeli i Patryka to Bianka, Antonio i Klaudio( Bianka-
Poskromienie złośnicy, Antonio i Klaudio-
Miarka za miarkę) Klaudio miał żonę Oliwię( Oliwia- Wieczór Trzech Króli), Antonio Henrykę- córkę Marii i Trinkula( Trinkulo-
Burza). Trinkulo jest synem Stefana( znów
Burza) oraz pani o imieniu Marian

. Maria jest córką Katarzyny i Petruchia( para z
Poskromienia złośnicy). Co ciekawe Katarzyna i Petruchio mają różne nazwiska( Antek i Amant), co może wskazywać na to, że Maria była nieślubnym dzieckiem.
Zapomniałam- Hermia Kapulet jest ze Snu nocy letniej