View Single Post
stare 21.03.2012, 15:46   #377
Malin

Reputacja: 11
Domyślnie Odp: Pytania i odpowiedzi oraz problemy z gra

Cytat:
Napisał Oaza Zobacz post
(...) Czytałam jednak (nawet tutaj, na tym forum), że najnowsze karty graficzne są już zbyt dobre dla TS2. Dlatego właśnie chciałam zasięgnąć rady: jaką powinnam wybrać, żeby móc wreszcie pocieszyć się grą? (...)
OMG, od kilku dni mam dosłownie identyczny problem i gryzę się z tym jak mogę. Chciałam już nawet pisać PM-ki do osób, które wstawiają tu piękne jakościowo zdjęcia, żeby napisały mi, z jakiej karty korzystają, bo chcę kupić taką samą. I ja również trafiłam tu na informację, że TS2 może "nie pójść" na najnowszych kartach, tak więc pytanie: jaką właściwie kupić?

Zamówiłam dziś na allegro jedną z kart graficznych polecanych w jednym temacie tu na forum, NVIDIA GeForce , nie jest najnowsza, ale skoro ją tu polecano, to znaczy, że chyba będzie działać, a na mojego starego kompa póki co, wystarczy (oczywiście, jeśli go jeszcze zreanimują w serwisie, bo wczoraj całkowicie padł i musiałam go oddać ;(((((( Laptop, z którego teraz korzystam, nie nadaje się w ogóle do grania ;().

Po wakacjach mam zamiar zakupić całkiem nowy sprzęt. I teraz muszę się dowiedzieć, na jakiej karcie na pewno pójdą Simsy. Nie będę ukrywać, że komp służy mi wyłącznie do przeglądania stron, TS2 jest jedyną grą, w którą gram i grafika w kompie będzie dopasowana właśnie pod nią. Nie potrzebuję kompa do niczego innego, chcę po prostu w końcu komfortowo grać w moją ulubioną grę, bo od lat użeram się ze starymi komputerami, na których albo zamulało, albo się zawieszało, albo rozmywało grafikę (jak obecnie). I mam już tego serdecznie dość. To będzie jednorazowy zastrzyk gotówki i po prostu nie mogę sobie pozwolić na jakąś pomyłkę, bo jeśli się okaże, że gra nie pójdzie, to będą to dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto (korzystać z internetu to ja sobie mogę nadal na starym komputerze).

Ale w związku z nowym sprzętem pojawił się u mnie wielki dylemat: komputer stacjonarny czy laptop? O ile w stacjonarnym pececie można kontrolować, ewentualnie wymienić kartę graficzną, tak w laptopie jest już z tym chyba problem (nie znam się na lapkach, ale wydaje mi się, że karty graficzne są chyba zintegrowane z płytą główną?).

Tak więc moje pytania (nareszcie :
- jakie karty do komputera stacjonarnego są "pewniakami"?
ewentualnie:
- jaki laptop wybrać?

Cytat:
Napisał Oaza
(...) Reszta, jak procesor itp., nie będą sprawiać problemów?
No tak nie do końca. Procesor i pamięć RAM są jednak bardzo ważne (im wyższe, tym lepsze). Wymagania sprzętowe TS2 nie są jakieś kosmiczne jak na te czasy, ale np. ja mam 2 GB RAM-u, a gra namiętnie się przycina i wcale płynnie nie chodzi. Na parcelach mieszkalnych jeszcze jakoś ujdzie, ale na publiczne już od dawna nie jeżdżę, bo Simy poruszają się jak robocopy i gra tak zamula, że po prostu nie da się grać, więc tak naprawdę nawet nie odkryłam wszystkich atrakcji z EP-ów. Tutaj jest temat poświęcony sprzętowi, poczytaj, może Ci w jakiś sposób pomoże. Jest już troszkę stary, no ale zawsze.
Malin jest offline   Odpowiedź z Cytatem