@up:
ad 3. jeśli o światła chodzi, to polecam
TEN mod (wystarczy ściągnąć odpowiedni plik [najlepiej ten "allgames"] i wrzucić go do folderu downloads), będziesz mogła zapomnieć o problemie ze światłem, bo wszystko działa automatycznie, mam to w grze :3
Co do punktów 1, 2, 4 i 5 to powiem Ci jak najlepiej sobie z nimi poradzić.
Formatowanie komputera. Osobiście u mnie rozwiązało wszystkie bolączki, a miałam ich wiele. Nie działały mi niektóre poseboxy, nie mogłam ustawiać simów pod kątem (musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby odpowiednio wcisnąć myszkę), nie działał mi aparat do operacji plastycznych (simy się resetowały przy podejściu do niego), gra sama z siebie minimalizowała się do pulpitu, kiedy jej pasowało, nie mogłam zapisywać gry przy bezpośrednim wyjściu do otoczenia, bo mi wyskakiwał błąd...
Krótko mówiąc: Twój komputer jest przeładowany moja droga :3
Polecam włączyć sobie menedżer zadań i zobaczyć liczbę uruchomionych procesów, które wyświetlają się w lewym dolnym rogu, u mnie przekraczała liczbę 80, przy zwykłym odpaleniu komputera i obciążała kartę graficzną do maximum (normalna liczba procesów, powinna mieścić się w granicach 50-60), przez co gra ładowała mi się o 10 minut dłużej niż dzieje się to teraz.
Dodatkowo, po formatowaniu proponuję poszukać sobie programu do szukania sterowników i wtyczek, który wynajdzie Ci wszystkie brakujące komponenty i ściągnie brakujące stery automatycznie, jedyne co będziesz musiała zrobić, to zainstalować ściągnięte pliki (jeśli byś chciała, to mogę wysłać Ci ten rewelacyjny programik na pocztę). No i ostatecznie załatać luki w systemie, najlepiej programem "Kaspersky Antivirus", (można ściągnąć wersję testową), która ma funkcje wyszukiwania i naprawiania luk i wtedy dopiero zainstalować simsy.
Daję Ci moje słowo, że wszystkie Twoje problemy znikną jak ręką odjął :3