Temat: Alice Waters
View Single Post
stare 17.06.2012, 23:36   #66
Caesum
Administrator

Reputacja: 101
Domyślnie Odp: Alice Waters

Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Matko, nareszcie.
Huh? ; o
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Może po prostu "zajaśniało"?
Zapłonęło też dobrze, ale jeśli mam być szczery, to zajaśniało bardziej mi pasuje. Poprawione.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Im dalej się wgłębiam w treść tego FS, tym więcej znajduję podobieństw do tego, co sama zaczęłam pisać.
Jeśli faktycznie się tego więcej znajdzie, to "Marzenie..." okaże się ostatnim, jaki napisałam.
Ale nie zdradzę, o co konkretnie z tego odcinka chodzi ;p
Cóż, trochę mi głupio, ale wyznam wam w tajemnicy, że niektóre elementy Alice Waters były wzorowane na książce Dziwne Losy Jane Eyre, którą zresztą polecam z całego serca.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Nie spodziewałam się, że Hyacinth w młodości była blondynką No i wujostwo Alice to prześliczni simowie! :> Brawo, Tenziu!
Hahah, założę się, że Mef jest zachwycona tą pochwałą. I słusznie, bo i ja uwielbiam simów jej produkcji.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Klimat tego FS jest zaje... Opisy, zdjęcia zgrywają się w taką nieodłączną całość i dają razem tyle przyjemności dla oczu! :> Szkoda tylko, że ja sama już nie mam tyle chęci na czytanie choćby nie wiem jak dobrych opowiadań
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że zarówno tekst, jak i zdjęcia Ci się podobają. Mam nadzieję, że reszta odcinków będzie równie pozytywnie odebrana.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Pół godziny.
No właśnie to ciekawy problem. W ogóle nie zauważyłem tego błędu i teraz wiem dlaczego - ponieważ nigdy nie został podkreślony. Zarówno Word jak i Firefox uważa te słowa za poprawne, w związku z tym sprawdziłem to w internecie. Okazało się, że Komisja Kultury Języka dopuszcza zarówno jedną wersję, jak i drugą.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Może puszysta?

Poprawione.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Jej, jak Alice teraz staro wygląda! No i kim ona teraz jest...? Matko, jak mi jej szkoda! Kiedyś była jedną z nich, a teraz musi się tak poniżać, usługiwać im... Oh!
Już odpowiadam na pytanie(no chyba, że było retoryczne, to wtedy mhmhmhmh): Alice jest teraz główną gospodynią. Jej zadaniem jest nadzorowanie służby oraz rekrutacja. Normalnie musiałaby również sprzątać jak pokojówka, jednak dom jest na tyle duży, że wszystkim zajmują się służące.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Hm, piszesz, że "walczyła ze stanikiem", ale jak tu założyć stanik do takiej sukienki? ;]
Mój Boże! Tak długo siedziałem przy tym zdjęciu, a w ogóle tego nie zauważyłem! Mam nadzieję, że wybaczycie mi wszyscy to "drobne" niedopatrzenie?
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Ta lina od huśtawki wygląda podejrzanie Jakby była doklejona, a nie z gry.
No właśnie jest zupełnie na odwrót. Szczerze mówiąc długo myślałem nad tym, aby w photoshopie zmienić tą linę, ale ostatecznie uznałem, że lepiej zająć się resztą zdjęć. Och, jaki żem leniwy... XD
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Teraz fragment z prologu... Chyba nic z tego nie będzie, zresztą Ty i tak piszesz o niebo lepiej ode mnie.
Te podobieństwa mnie bardzo martwią i ciężko mi teraz z czystym sumieniem napisać, że FS mi się podoba.
Bo masz wrażenie, że tak naprawdę chwalisz siebie? Uwierz mi, nie obrażę się, jeśli będziesz się zachwycać moim fotostory. Powiem nawet, że będę z tego całkiem szczęśliwy.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
W każdym razie oba odcinki bardzo udane, no i nie rozumiem, co wg Ciebie tak zgrzytało w "siódemce", bo chyba nie dialogi? Sztucznymi ich nazwać nie mogę, bo wyszły bardzo, bardzo dobrze, naturalnie i myślę, ze trafie pokazałeś w nich wszystko, co zamierzałeś pokazać. Myśli Alice tylko je dopełniały, zresztą te dopełnienia były moim zdaniem napisane po mistrzowsku. Mało kto jest w stanie się tak wczuć w rolę głównego bohatera.
Twoje opisy też mnie naprawdę zawstydzają. Jak dla mnie perfekcja.
Siódemkę napisałem po dłuższej przerwie i pierwsza, niepoprawiona wersja miała dużo błędów. Ponadto zastanawiałem się, czy nie ma za dużo dialogów w porównaniu do opisów, ale z kolei mam wrażenie, że tego odcinka, jako, że to w sumie ponowne zaprezentowanie postaci, nie dało się inaczej napisać.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Co się zdjęć zaś tyczy, to te rozmycia psują cały efekt. Masz ślicznie urządzone plany zdjęciowe i trzeba je upiększać, z dumą pokazywać w najlepszej, najprawdziwszej postaci
No tak. Rozmycie jest dobre, jeśli chce się schować zieleń w simsach, albo gdy nie ma się odpowiedniego tła i trzeba znaleźć jakieś inne(jak w odcinku 2). Myślę, że już pozostanę przy rozmyciu aż do końca Alice Waters, ale zrezygnuję z niego w następnym fotostory.
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
No dobra, to ciekawe, czy przy następnym odcinku będę znowu sprowadzona do parteru przez akcję miejscami tak ładnie pokrywającą się z tym, co ja wymyśliłam i co miało być moim kolejnym, wyczekiwanym (i świetnym?) FS. No ale z drugiej strony miło byłoby powiedzieć, że znalazł się dobry następca, chociaż, mam wrażenie, ten dział stracił już swój prestiż, nie wiedzieć dlaczego Za mało FS? Za rzadkie wstawianie nowych odcinków? Kompletny brak "nowej krwi"? Ja się wypaliłam, i jako pisarka, i jako komentatorka, ale przecież nie wszyscy siedzą tu prawie 5 lat i napisali tyle, co ja... Smutne tym bardziej, że dział FS był zawsze moim oczkiem w głowie
Przepraszam za taki pesymistyczny komentarz, ale jakiś taki melancholijny nastrój mnie złapał i musiałam to z siebie wyrzucić. No i bardzo mi przykro, że jego wymowa przyćmiła świetność tego opowiadania, a przecież ma ono tyle zalet, tyle rzeczy do pozazdroszczenia!

10/10
Nie wiem, czemu się tak tym przejmujesz. W świecie różne zdarzenia się powtarzają, nic nie jest całkiem unikalne, więc takie zamartwianie się podobieństwami nie ma sensu. Z resztą, teraz zawsze możesz coś pozmieniać, poprawić. Fotostory to mimo wszystko zabawa.
Co do straty prestiżu, to ja pokuszę się o stwierdzenie, że całe forum już nie jest takie jak kiedyś. Może to czysta nostalgia, ale pamiętam lata 2005-2006 i mam wrażenie, że forum było jakieś żywsze. Nie wiem, czy to ja się zestarzałem, czy faktycznie tak jest, ale wydaje się, że w ogóle forum jakoś zamiera, niemrawo, ale jednak. Musimy mimo wszystko przyznać, że nie tylko forum, ale i jego tematyka straciła na jakości. The Sims 3 to śmiech na sali.
Cóż, miejmy nadzieję, że to tylko tymczasowy problem.

Ahahah no i dziękuję za 10/10.

Ostatnio edytowane przez Caesum : 18.06.2012 - 00:42
Caesum jest offline   Odpowiedź z Cytatem