[img]http://i43.************/257dbh1.jpg[/img]
„Wakacje, znów będą wakacje, na pewno mam rację!”
Wielkimi krokami zbliżają się upragnione wakacje. Całe dwa miesiące bez szkoły, wrednych nauczycieli i spania na lekcjach. Zdaje się jednak, że coraz częściej wakacje kojarzą nam się z całodobowym siedzeniem w domu przed komputerem bądź telewizorem, a rodzinne wyjazdy w spokojne miejsca odchodzą w niepamięć, co powoduje ogromne zaniedbanie więzów rodzinnych.
Większość z nas nawet nie zauważa tego, jak bardzo dzieci oddalają się od swoich rodziców, nawet od swojego rodzeństwa. Każdy przesiaduje przy swoim komputerze, w oddzielnych pomieszczeniach, zapomina o całym świecie. Przytoczę tu sytuację z własnego życia, gdy mieliśmy z bratem wspólny komputer. Oczywiście, jak zapewne wielu z was się domyśla, często się kłóciliśmy. Ale muszę przyznać, że wolałam nasze kłótnie niż całkowite nieodzywanie się do siebie. Każde z nas siedzi u siebie w pokoju, mijamy się tylko w drodze do kuchni czy toalety, praktycznie zero kontaktu. Przykre. Staram się jak mogę, by to naprawić, np. codziennie na czas obiadu wyłączamy wszystkie sprzęty i jadamy przy wspólnym stole, czy wyjeżdżamy razem na wycieczkę rowerową, jednak zaczynam myśleć, że nie odzyskam czasu straconego przed komputerem. To brzmi paradoksalnie biorąc pod uwagę to, że w tej chwili sama piszę artykuł do forumowej gazetki zamiast przykładowo rozmawiać ze swoja rodziną na jakikolwiek temat, ale chcę was ostrzec przed tym błędem, który popełniam ja. Nie pozwólcie swojej rodzinie się rozdzielić, bo nigdy tego nie odzyskacie.
Kończąc to trochę dramatyczne przesłanie wróćmy do wakacji! Każdy się cieszy na samą myśl o odpoczynku, ale koniec końców każdego dopada wakacyjna nuda. Nie da się nie zauważyć, że pod koniec sierpnia coraz większa część młodzieży wychodzi z domów, zmęczona brakiem rozrywki. A mimo to ci sami ludzie narzekają na to, ze wakacje są za krótkie, czyż to nie absurd? By temu zapobiec, przytoczymy kilka pomysłów na wykorzystanie wolnego czasu. I nie grymaście, że nie macie czasu, jest za gorąco, albo musicie się uczyć, bo sami odbieracie sobie możliwość przeżycia czegoś wspaniałego i niezapomnianego!
1. Wyjdź na dwór! Tak, jest to niesamowicie oklepana rada, ale od czegoś trzeba zacząć! Świeże powietrze zawsze jest lepsze od kiszenia się na kanapie.
2. Idź na basen! Na pewno w każdej okolicy jest pływalnia, albo przynajmniej jezioro lub staw, w którym można popływać. Przy okazji złapiecie opaleniznę!
3. Wybierz się na festyn! Nie ma to jak wesołe miasteczko (które skrzypi niemiłosiernie i z roku na rok się rozlatuje) i wata cukrowa! Może nawet występ kogoś sławnego!
4. Co dziś grają? Kino to doskonały pomysł dla kogoś, kto nie lubi upałów. Mnóstwo powtórek, ale możemy nadrobić repertuar z roku szkolnego za pół ceny!
Mamy nadzieję, że kilka naszych pomysłów przypadnie Wam do gustu. Dla każdego coś dobrego. I pamiętajcie, żeby siedzieć w domu jak najrzadziej. W simsy pogracie jak zastanie was rano burza i nie będzie możliwości wyjścia na dwór. Podczas wakacji możecie poznać wiele nowych osób i zawrzeć wspaniałe przyjaźnie.
Miłych nadchodzących wakacji!
savage % kalafjor