View Single Post
stare 08.12.2012, 23:06   #113
Kicaj

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Moonlight Falls by myrtek

Dziś będzie szczerze i dobitnie.
1. Całkowicie olałaś mój poradnik z dialogami. Szkoda, bo popełniasz kardynalne błędy. No to może spróbuję:
Jeśli kończysz wypowiedź i dodajesz, że ta osoba coś powiedziała, czy szepnęła, czy cokolwiek wydobyło się z jej ust - kontynuujesz z małej litery. Jest to jakby ciąg dalszy zdania.
Np.
   - Kupiłam Ci to, o co mnie prosiłeś - powiedziała i rzuciła na łóżko pakunek.

Narracje "z kropką" stosuje się gdy narracja nie odnosi się do wypowiedzi bohatera.
Np.
   - Kupiłam Ci to, o co mnie prosiłeś. - Rzuciła pakunek na łóżko i wyszła.

Itd. itp.
2. Nie wszystko musi mieć swój epitet. Jeśli okraszasz każdy, nawet najdrobniejszy przedmiot/czynność/etc. przymiotnikiem, robi się to po jakimś czasie irytujące.

Cytat:
Jak ostatnia kretynka paradowałam po soczyście zielonym trawniku w króciutkim kostiumie, który wyjątkowo łatwo poddawał się każdemu ruchowi.
3. Dużo krótkich zdań. Częste kropki.

Poza tym piękne zdjęcia, idealnie wykadrowane. Wreszcie pojawiła się dynamiczna akcja, więc jest co czytać. Faye ma ciekawy charakter, trochę buńczuczna, trochę znudzona, a mimo to dosyć przystępna.

No nic, na dziś tyle bo mi się oczy kleją. Jak coś mi się rzuci w oczy, to edytuję