View Single Post
stare 20.12.2012, 15:06   #9
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18
Domyślnie Odp: FTS Newletter 16 [18]

Koniec roku to dobry moment na jego podsumowanie. Co nowego rok 2012 przyniósł do działu "Zdjęcia z gry"?

Przyniósł bardzo dużo. Przede wszystkim porzucenie Fotostory na rzecz prostszej formy - luźnego opowiadania, w którym nie musimy dbać o piękny styl i wspaniałe zdjęcia. Ale o tym na końcu.

Cóż, coś musi upadać, aby mogło coś powstawać. Dział Fotostory, a wcześniej Twórczość pisana, zmarł śmiercią naturalną. Nie sposób jednak w podsumowaniu roku nie wymienić autorki, która starała się [i stara nadal] go reanimować.

Kiedy pojawiła się ostatnia część Belle Rose, wiele osób było zawiedzionych. Nie tylko tym, że po dwóch latach zdążyli przyzwyczaić się do bohaterów, ale także samym zakończeniem, które pozostawiło mnóstwo znaków zapytania. Ale przecież właśnie za to ją uwielbiamy! Nie poznaliśmy zakończenia historii, jednak mamy nadzieję na to, że wkrótce autorka bezie kontynuować chyba największe fotostory w historii forum. Póki co fani mogą dowiedzieć się nieco więcej na temat przeszłości bohaterów w FS Passe. Rudzielcowi życzę z całego serca weny i powodzenia w pisaniu kolejnych zapierających dech romansideł, a za dokończenie Belle Rose przyznaję pierwsze [i jedyne] miejsce wśród ratowników działu Fotostory.

Skoro FS niemal upadło, to może przynajmniej dział z simami prezentuje się lepiej?
Na szczęście w część trzecią gra jeszcze kilka osób i było w czym wybierać.

Drugie miejsce w tej kategorii przyznaję Kestrel, która tworzy i pokazuje w swoim temacie piękne, zmysłowe simki. Aż chce się na nie patrzeć!

Pierwsza nagroda trafia zaś do Trykuu. Jego simy i simki są bardzo piękne, a na dodatek zawsze ciekawie zaprezentowane. Tak trzymaj!

Czas na ostatnią kategorię, o mało zachęcającej nazwie - Opowiadamy, jak sobie gramy. Mimo tego, że nie brzmi to za dobrze, niektóre historie dorównują, a czasem nawet przewyższają, FS.

W roku 2012 OJSG przeżyło reorganizację i rozkwit. Aby tworzyć własne opowiadania, nie musimy umieć pisać, wystarczy, że ciekawie kierujemy życiem naszych Simów.

Długo zastanawiałem się nad wyborem trzech opowiadań, które mógłbym tutaj wyróżnić. W końcu doszedłem do zaskakującego wniosku: wszystkie opowiadania, a jest ich naprawdę wiele, są wspaniałe i godne polecenia. Jedno jednak zasługuje na szczególne wyróżnienie...

Zanim zdradzę, które, zareklamuję trzy OJSG z drugiej części gry.
Jedno z nich należy do kalafjora. Kwjat Kalafjora to ciekawe i zabawne opowiadanie, przedstawiające między innymi losy rodziny Mazurek i Hoffman.
Warto zajrzeć także do rudzielca, którą wcześniej wyróżniłem za jej FS. Historie z Apple Fiord zawierają wiele smaczków dla fanów jej dotychczasowej twórczości, ale i nowi czytelnicy nie będą zawiedzeni.
Trzecie wyróżnienie trafia zaś do Liv, jednej z najlepszych pisarek na forum, która po zawieszeniu serii FS A Neverending Dream nie próżnuje i tworzy równie ciekawe historie, a także wciąż udoskonala własne miasteczko i tworzy wielopokoleniowe rodziny. Gratuluję zapału i pomysłów!

Skoro zbudowałem już odpowiednie napięcie, wyjawię, które OJSG zrobiło na mnie największe wrażenie. To...

Tuckerowie!

Komiks w wykonaniu Gio okazał się ogromnym sukcesem. Już po pierwszym odcinku jedna z bohaterek, Helga, doczekała się własnego fanklubu. Na pochwałę zasługuje zarówno koncepcja, jak i wykonanie. Tytułowi Tuckerowie to dość zwariowana rodzina. W każdym odcinku opowiadają oni o swoim codziennym życiu, w którym z pewnością nie mogą narzekać na nudę. Jeśli chcecie na moment oderwać się od rzeczywistości i lubicie dobry humor, koniecznie odwiedźcie Tuckerów! Dla autora ogromne pokłony i pierwsze miejsce wśród pisarzy z działu OJSG!

Mimo niewielkiej aktywności użytkowników, to był udany rok. Powstało wiele pięknych Simów, domów i opowiadań. Oby rok 2013 obfitował w jeszcze więcej nowości.

A na koniec parę słów wyjaśnień... Zapewne część z Was jest zawiedziona, że w podsumowaniu nie uwzględniłem simów z The Sims 2 ani domów. Otóż początkowo brałem je pod uwagę, jednak ze względu na bany i usunięte konta laureatów tych kategorii, musiałem zrezygnować. Druga sprawa: nie martwcie się, jeśli Wasza twórczość nie została przeze mnie wyróżniona. Nie znaczy to, że jest słaba, po prostu na forum jest wiele utalentowanych autorów, dlatego nie sposób wymienić wszystkich. Zachęcam Was do dalszego tworzenia i publikowania! Wesołych świąt ;-)
Charionette jest offline