Cytat:
Napisał Liv
Proponuję się zwracać w postach bezpośrednio do mnie jeśli chodzi o którykolwiek poradnik mojego autorstwa i cokolwiek z nim związanego, bo jestem chyba najbardziej w temacie
Co do miastowych - ilu ich usunęłaś za jednym zamachem?
Nagła zmiana grupy wiekowej to jakiś dziwny błąd gry. Może być wywołany uszkodzeniem otoczenia, ale nie musi. Z tego powodu ciężko mi określić, czy innych simów też to spotka. W każdym razie trzeba szybko ogarnąć otoczenie...
"Niewrażliwa" simka to groszy przypadek i też ewidentny błąd gry. Jedyne, co w tej chwili przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie, jakim plikiem (nazwa...) jest ta simka i otworzenie tego pliku w SimPe (otwierasz bezpośrednio z Characters, nie przez otoczenie).
Z listy po lewej wybierasz "object data" i upewniasz się, czy w "obj. type" jest "person" i czy wszystkie "room sort" i "function sort" są odznaczone.
Btw, jak wygląda stan Twojego otoczenia po przeskanowaniu HoodCheckerem? Jakiego typu błędów jest najwięcej?
|
O tym, że Twój poradnik mi nie działa rozmawiałyśmy już dużo wcześniej, w temacie z nim. W każdym razie, teraz dużo siedziałam w domu, spróbowałam jeszcze raz, zostawiłam ładowanie gry po usunięciu simów na dłuuuuuuugo i sie wczytało. Sprawdzałam, kolejne wczytywanie (jeśli nic nie zmieniam w simpe) trwa normalnie, także niedługo wybiję wszystkich niepotrzebnych npców. Usuwałam ich po malutku, najpierw 1, potem 5, 10, 20, 50 i ponad 100, z tym że ci ostatni, to byli tacy nadprogramowi (kiedyś z głupoty ustawiłam w otoczeniu domek z rodzinką z innego otoczenia).
Czy można w ten sam sposób usuwać zwierzaki? Te bezpańskie w ogóle mi są niepotrzebne, wszyscy simowe albo kupują sobie nowe, stworzone przeze mnie, albo adobtują ich dzieci. Czasem wyjątkowo biorę ze schroniska jakiegoś maxisowego szczeniaka, ale dorosłych nigdy. Problem w tym, że one mnożą się jak króliki ;o
Simkę też już wcześniej wczytałam przez simpe, ale poprzez otoczenie i nic dziwnego nei zauważyłam. Potem nie grałam tą rodzinką, ale po usunięciu tych prawie 200 sierot, działa już normalnie, czasem tylko w jej domku ktoś się przestawia, ale nieznacznie.
Co do HoodCheckera, nie znałam tego narzędzia ;3 pewnie błędów jest od groma, bo kilkakrotnie usuwały mi się same nagrobki (kilka dawno-zmarłych babć ma niebieskie tło w simpe), wprowadziłam rodzinke Otomana (tę z kobietą w ciąży z niezidentyfikowanym ojcem) - ale nimi nie gram. Poza tym, to Jaskinia Pokrzyku, więc pewnie, jak każde otoczenie maxisa, jest zbugowane.
Właśnie miałam szukać jakiejś "naprawiajki" otoczeń, dzięki za nazwę ;3
zaraz przeskanuję i zedytuję posta/napiszę nowego
edit:
sim does not exist (pierwszy, drugi albo obaj), invalid relationship
w memories brakujące nagrobki, główniez z rodzin maxisa, landgrabbów, greenów etc. albo brakujące okolice, w których się znajdują
kilka unexpected sim subject - m.in. że Gabriel Green ma pracę - to chyba nie jest błąd?
incorrect subject instance - te głównie z rodziną Otomanów, Podróżników i pewnie innych maxisa ze skrzyni
i jeszcze sporo owner/subjects does not exist - też m.in. do moich zmarłych simów, których nagrobki zniknęły (co mnie boli, bo lubiłam ich duchy i chciałam ich powskrzeszać kiedyś ich prawnukami)